Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Το δημόσιο συρρικνώνεται

Published

on

Την εκτίμηση ότι ο μνημονικός στόχος της μείωσης του τακτικού προσωπικού του δημοσίου κατά 150.000 μέσα σε μία πενταετία θα επιτευχθεί πριν την καταληκτική ημερομηνία του τέλους του 2015, έκανε  σε δηλώσεις του στη Βουλή ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα γνωστοποίησε πως ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, στις 30 Νοεμβρίου ήταν 681.392 (από τους οποίους το τακτικό προσωπικό ήταν 603.355) ενώ στα τέλη του 2009 υπηρετούσαν 913.000 υπάλληλοι.
Σε ό,τι αφορά τη δαπάνη μισθοδοσίας είπε ότι μειώθηκε από τα 24 δις ευρώ το 2009 στα 15,9 δις ευρώ το 2013, σημειώνοντας πως «σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ ως προς τη μισθολογική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επέκταση της αξιολόγησης στην «περιφέρεια»  του Δημοσίου επιβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν απολύσεις στο βαθμό που θα κριθεί πως ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ και Ανώνυμες Εταιρείες έχουν περιττό προσωπικό.
«Αν μέσα από την αξιολόγηση προκύψει ότι υπάρχει περιττό προσωπικό στους φορείς αυτούς, τότε ναι, πρέπει να φύγει», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

To σχέδιο αναμόρφωσης της δημόσια διοίκησης

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με όσα είπε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης «για πρώτη φορά, το 2014, έχουμε ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης, με συγκεκριμένους στόχους, προτεραιότητες, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση».  
Όπως είπε, το σχέδιο αυτό έχει τρεις κεντρικούς πυλώνες.
–  Την αξιολόγηση όλων των δομών του Δημοσίου με έμφαση στα υπουργεία, «ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του κράτους στις νέες του μειωμένες διαστάσεις».
– Την επαναξιολόγηση του προϊόντος που θα παράγει κάθε δημόσια διαδικασία ώστε αυτή να πραγματοποιείται με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, με τη χρήση του απαραίτητου ανθρωπινού δυναμικού, χωρίς σπατάλες, και με τη χρησιμοποίηση των εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. «Αν μια διαδικασία δεν προσθέτει προστιθέμενη αξία πρέπει να καταργείται» είπε
– Και τέλος «να αποκτήσουμε ως Ελληνικό κράτος για πρώτη φόρα μία σύγχρονη στρατηγική διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων που διαθέτει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους ως φορείς της ποιότητας και του ήθους που απαιτεί η μεταρρύθμιση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ