Ειδήσεις
Επένδυση 11 εκατ. ευρώ για παραγωγή υδρογόνου στην Κρήτη
Επένδυση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή κόμβου παραγωγής και διανομής πράσινου υδρογόνου στον Αθερινόλακκο της Κρήτης ανακοίνωσε χθες Κοινοπραξία επιχειρήσεων και τεχνολογικών, επιστημονικών φορέων με επικεφαλής τον όμιλο Eunice.
Όπως επισημάνθηκε το έργο Crete Aegean hydrogen valley βρίσκεται στην φάση του σχεδιασμού και θα πρέπει να ακολουθήσει η αδειοδότηση που είναι μια από τις προκλήσεις του εγχειρήματος καθώς πρόκειται για την πρώτη επένδυση της κατηγορίας που αναπτύσσεται στην Ελλάδα, σε εμπορική κλίμακα (στόχος είναι η παραγωγή 500 τον. υδρογόνου το χρόνο).
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση του υδρογόνου σε διαφορετικές χρήσεις και συγκεκριμένα τις μεταφορές (κίνηση λεωφορείου με υδρογόνο), τη ναυτιλία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Το πράσινο υδρογόνο θα παράγεται με χρήση αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα προέρχεται σε πρώτη φάση από φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3 μεγαβάτ που πρόκειται να αναπτύξει η Eunice. Ωστόσο όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Eunice Γιώργος Πεχλιβάνογλου η περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου προϋποθέτει την εξασφάλιση άφθονης και φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ συνδέοντας το έργο του υδρογόνου με δύο άλλες πρωτοβουλίες του ομίλου, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο και την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ σε νησίδες του Αιγαίου. Ο κ. Πεχλιβάνογλου υποστήριξε ότι το έργο της Αιγύπτου είναι υλοποιήσιμο και πρόσθεσε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Η Melissa Verykios, εκπρόσωπος του Clean hydrogen partnership στο οποίο συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι με τις δύο κοιλάδες υδρογόνου που σχεδιάζονται στην χώρα μας, η Ελλάδα αποκτά εξωστρέφεια στις νέες τεχνολογίες, πλεονεκτική θέση στην Ευρώπη και δυνατότητα εξαγωγών ενέργειας στην Βόρεια Ευρώπη.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αλίμου1 μήνα ago
Άλιμος: Τα δύο σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες της τροχαίας
-
Βριλησσίων5 έτη ago
Δήμος Βριλησσίων: Άγνωστοι βανδάλισαν το Θέατρο Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2025: Πότε και πώς ανακοινώνονται τα ονόματα
-
Ειδήσεις6 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Ειδήσεις1 εβδομάδα ago
ΟΠΣΥΔ: Άνοιξε η πλατφόρμα για δηλώσεις περιοχών από αναπληρωτές, ΕΕΠ και ΕΒΠ – Αναλυτικές οδηγίες
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΕΕΤΑΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς
-
Κεντρικό Θέμα3 ημέρες ago
ΕΣΠΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα ΕΕΤΑΑ για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – Η διαδικασία εγγραφής