Ελάτε στην παρέα μας

Μεταμόρφωσης

Ραντεβού στα δικαστήρια για το “Στρογγυλούδης Gate” στο Δήμο Μεταμόρφωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Όλα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την πολύκροτη υπόθεση της εστίασης της κάμερας στο κινητό του κ. Παπαδόπουλου

Όλα τα χαρακτηριστικά μίας επιτυχημένης ταινίας περιείχε η πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεταμόρφωσης, όπου συζητήθηκε το περιστατικό της εστίασης στο κινητό του δημοτικού συμβούλου, κ. Φώτη Παπαδόπουλου, από την κάμερα που μεταδίδει το δημοτικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, η …οσκαρική συνεδρίαση είχε αναφορά στην αληθινή φιλία, καθώς ο δήμαρχος στήριξε τον ειδικό του σύμβουλο, κ. Γιώργο Στρογγυλούδη, και δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του. Ήταν άκρως επίκαιρη, λόγω των τηλεφωνικών υποκλοπών που ταλανίζουν την κεντρική πολιτική σκηνή. Είχε ολομέτωπες επιθέσεις από τις περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης κρατώντας την ένταση της συνεδρίασης υψηλά. Είχε plot twist (ανατροπή στην πλοκή), καθώς στο φινάλε ανακοινώθηκε ξαφνικά πως η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια (άρα είχε και δικαστικό θέμα) και βέβαια πάνω από όλα είχε πολύ… ζουμ.

 

Δ. Πεπαρίδης: “Τέτοια κατάπτωση ουδέποτε υπήρξε”

Πάμε, λοιπόν, να ξετυλίξουμε το φιλμ της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Μεταμόρφωσης.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ανάγνωση της ανακοίνωσης που είχε αποστείλει στο Σώμα ο επικεφαλής της παράταξης Μαζί για τη Μεταμόρφωσης, κ. Δημήτρης Πεπαρίδης. Στην επιστολή ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Στα τριάμισι χρόνια της σημερινής διοίκησης ζούμε τον συνεχή εκφυλισμό τού ανώτατου δημοκρατικού οργάνου της πόλης μας, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Από τραμπουκισμούς και απειλές σε πολίτες αλλά και σε δημοτικούς συμβούλους, σε σημείο μάλιστα να γίνουμε περίγελος σε τηλεοπτικά Μέσα εθνικής εμβέλειας, έως στο τελευταίο περιστατικό όπου μία από τις κάμερες της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου εστίαζε και μεγέθυνε στο κινητό του συναδέλφου Φώτη Παπαδόπουλου, παραβιάζοντας κάθε έννοια ιδιωτικότητας.

Λίγους μόνο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλούμαστε όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες να προασπιστούμε δημοκρατικές ελευθερίες που αποδεικνύεται ότι μόνο δεδομένες δεν είναι.”

 

Δήμαρχος: “Μην πάμε σε ανθρωποφαγία για προεκλογικό όφελος”

Η ανάγνωση της παραπάνω επιστολής έδωσε και τον αρχικό τόνο της απάντησης του δημάρχου, κ. Στράτου Σαραούδα. Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος – που φαινόταν περισσότερο επηρεασμένος από οποιαδήποτε άλλη συνεδρίαση – ζήτησε να μην οδηγηθεί το δημοτικό συμβούλιο σε μία ανθρωποφαγία για προεκλογικό όφελος, ειδικά από τη στιγμή “που όλοι γνωριζόμαστε”, όπως είπε. Ενώ συμπλήρωσε ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να πιστεύει ότι η δημοτική αρχή θα κοίταζε το κινητό κάποιου δημοτικού συμβούλου.

 

Συζήτηση Στρογγυλ(ουδ)ής τραπέζης

Αναφερόμενος στο γεγονός της εστίασης της κάμερας στο κινητό, ο κ. Σαραούδας είπε “Κι εγώ θύμωσα και στεναχωρήθηκα πάρα πολύ. Δε θεώρησα ούτε μία στο εκατομμύριο ότι κάποιος επίτηδες θα πήγαινε να δει το κινητό ενός συναδέλφου. Όμως αυτό έγινε. Ο ειδικός μου σύμβουλος έφερε αμέσως την παραίτησή του, την οποία και σκεφτόμουν να κάνω δεκτή. Όμως προσπάθησα να είμαι ήρεμος και δεν ήθελα να σβήσω σε μία στιγμή όλο τα προηγούμενα που έχει προσφέρει. Οπότε επικοινώνησα με τον υπεύθυνο προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο δήμο και ζήτησα να με ενημερώσει αν υπάρχει θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Η απάντηση ήταν πως δεν συντρέχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων.” Επίσης, η εταιρεία ενημέρωσε πως οι συγκεκριμένες κάμερες δεν έχουν τη δυνατότητα να “ζουμάρουν” σε τέτοιο σημείο που να μπορούν να αποτυπώσουν τι δείχνει ένα κινητό ή μία σελίδα χαρτί.

Ο δήμαρχος περιέγραψε μία σειρά από κινήσεις που θα γίνουν ώστε να μην μπορεί να επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο.

Επανερχόμενος στον ειδικό του σύμβουλο κ. Στρογγυλούδη, ο δήμαρχος είπε πως κακές στιγμές μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε και για αυτό δεν έκανε δεκτή την παραίτηση ενός συμβούλου, ο οποίος είναι “από τα καλύτερα παιδιά και το γνωρίζουν όλοι. Και είμαι 100% σίγουρος πως δεν το έκανε ηθελημένα”.

 

Γ. Χρονόπουλος: “Τρίτωσε το κακό”

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιώργος Χρονόπουλος, ο οποίος ανέφερε: “η διοίκηση του κ. Σαραούδα ακόμα δεν έχει αντιληφθεί ότι ασκεί διοίκησης και ότι πρέπει να σέβεται τους θεσμούς της δημοκρατίας και κατ΄ επέκταση τους δημοτικούς συμβούλους του δήμου μας. Το ανωτέρω αποδοκιμαστέο συμβάν έλαβε χώρα μετά από μία σειρά κατακριτέων γεγονότων ήτοι: Μετά τον προπηλακισμό κατά την διάρκεια δημοτικού συμβουλίου, πολίτη από δημοτικό σύμβουλο της διοίκησης, μετά από λεκτικό επεισόδιο δημοτικού συμβούλου της διοίκησης περί “φούρνου” και “πατάτες”, τρίτωσε το κακό κάμερα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο να καταγράφει καταχρηστικά, παράνομα και αντιδημοκρατικά το κινητό τηλέφωνο δημοτικού συμβούλου. Δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει και σε άλλους. Ως εκ τούτου καταγγέλλουμε την δημοτική αρχή για αντιδημοκρατική αυθαίρετη και αντισυναδελφική συμπεριφορά. Καταγγέλλουμε την δημοτική αρχή για την ανοχή της και τη νωχελικότητά της σε τέτοια συμβάντα. Καταγγέλλουμε την δημοτική αρχή για τον τρόπο που διοικεί και την ευθύνη την έχει ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος. Ζητάμε την απομάκρυνση παντός υπευθύνου, την τιμωρία τυχών εμπλεκομένων υπαλλήλων και την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον. Ζητάτε συναίνεση, όμως δεν σας εμπιστευόμαστε και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλά πράγματα.

 

Συμμαχία Πολιτών: “Απαράδεκτο περιστατικό”

Η Συμμαχία Πολιτών σε κείμενο που ανέβασε στο σάιτ της ανέφερε σχετικά: “ Η Συμμαχία Πολιτών για τη Μεταμόρφωση καταδικάζει το απαράδεκτο περιστατικό εστίασης της κάμερας καταγραφής του δημοτικού συμβουλίου στο κινητό δημοτικού συμβούλου

Η καταγραφή προσωπικών δεδομένων και η απόπειρα παγίδευσης πολιτικού προσώπου είναι μια απολύτως καταδικαστέα συμπεριφορά.

Η δημοτική αρχή του κ. Σαραούδα έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη του γεγονότος.”

 

Πολιτεία Πολιτών: “Αυτή η φορά ήταν η πρώτη;”

Ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Πολιτεία Πολιτών, κ. Σάββας Νάνος, ανέφερε στην τοποθέτησή του: “Είναι πραγματικά δύσκολο να πιστέψει κανείς αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην Μεταμόρφωση, όταν συνειδητοποιήσαμε ότι μια από τις κάμερες καταγραφής της διαδικασίας είχε εστιάσει στο κινητό του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, Φώτη Παπαδόπουλου.

Η Πολιτεία Πολιτών ως όφειλε κατήγγειλε άμεσα το γεγονός και αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο διεκόπη αμέσως μετά.

Δεν μπορούμε να μην διερωτηθούμε εάν αυτή η φορά ήταν η πρώτη(;) ή εάν τα κινητά τηλέφωνα και τα προσωπικά μας στοιχεία ήταν σε «κοινή» θέα κατά τη διάρκεια και άλλων συνεδριάσεων.

Κύριε Σαραούδα, θεωρoύμε ότι ο τίτλος του Δημάρχου δεν μπορεί πλέον να συνοδεύει το όνομά σας.”

 

Λαϊκή Συσπείρωση: “Τι ισχύει σε κάθε περίπτωση”

Ακολούθως ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” Μεταμόρφωσης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης, τόνισε, μεταξύ άλλων: “Εμείς δεν είμαστε σίγουροι αν έγινε σκόπιμα ή όχι το συγκεκριμένο συμβάν. Η κάμερα όντως εστίασε. Αν έγινε κατά λάθος, σεβόμαστε το ανθρώπινο λάθος. Συμφωνούμε πως όποιος εργάζεται κάνει και λάθη. Βέβαια, ακόμα και για το ανθρώπινο λάθος η δημοτική αρχή έχει την πολιτική ευθύνη. Αν έγινε επί σκοπού ώστε να δει τι γράφει το κινητό είναι καταδικαστέο. Απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο. Οπότε φταίει και για αυτό η δημοτική αρχή.”

 

Φ. Παπαδόπουλος: “Μονόδρομος τα δικαστήρια”

Από την αρχή της συνεδρίασης ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος είχε πει πως θα τοποθετηθεί τελευταίος, καθώς ήθελε να ακούσει όλους τους συναδέλφους του. Όπερ και εγένετο. Όταν έφτασε η στιγμή να μιλήσει ο κ. Παπαδόπουλος ανέγνωσε την ανακοίνωση που είχε εκδώσει την επόμενη ημέρα του συμβάντος και έδωσε “ραντεβού στα δικαστήρια” με την δημοτική αρχή, καθώς όπως είπε είναι μονόδρομος. Ο δήμαρχος πάντως ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο για αυτήν του την επιλογή, καθώς έτσι θα φανεί αν όντως έκανε κάτι μεμπτό η διοίκηση.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ