Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ελεγχόμενη στάθμευση στον Άγιο Θωμά

Published

on

Με το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης θα παρκάρουν σε λίγους μήνες τα αυτοκίνητά τους οι κάτοικοι, κυρίως όμως οι επισκέπτες, της περιοχής του Αγίου Θωμά του Δήμου Αμαρουσίου. Την παραπάνω απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το οποίο, σε μια προσπάθεια να βάλει τάξη στην άναρχη στάθμευση που εδώ και χρόνια μαστίζει την περιοχή του υπερτοπικού κέντρου, ενέκρινε την μελέτη για την υιοθέτηση του εν λόγω συστήματος ελέγχου. Σύμφωνα με τους διοικούντες, αυτή η μελέτη έρχεται να συμπληρώσει την αντίστοιχη απόφαση για το εμπορικό και ιστορικό κέντρο και να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στην ελεγχόμενη στάθμευσης όλων των “φορτωμένων” περιοχών του Αμαρουσίου.  

• Λύση σε μια περιοχή με έντονη κίνηση
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της υιοθέτησης της ελεγχόμενης στάθμευσης σε όλες τις επιβαρυμένες περιοχές του Αμαρουσίου, ο Δήμος θέτει σε προτεραιότητα την περιοχή του Αγίου Θωμά. Και αυτό γιατί η γειτονιά παρουσιάζει χρόνια τώρα τη μάστιγα της άναρχης στάθμευσης κυρίως λόγω της παρουσίας στην περιοχή μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (μαιευτήριο, σουπερμάρκετ, εμπορικά κέντρα κτλ), κάτι που δυσκολεύει αρκετά την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων. Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που έδωσε ο εισηγητής της μελέτης, αρμόδιος Δημοτικός Σύμβουλος για τα κυκλοφοριακά,  κ. Γιώργος Ζήκος: “Στην επίμαχη περιοχή, η παράνομη στάθμευση αγγίξει το 35% των συνολικά σταθμευμένων οχημάτων, ενώ η εναλλαγή στάθμευσης φτάνει το 4,5%, ποσοστό που αποτελεί βαρόμετρο για να μπει το συγκεκριμένο τμήμα στο καθεστώς της ελεγχόμενης στάθμευσης”. Όπως εξήγησε ο κ. Ζήκος, η επίμαχη μελέτη εντάσσεται στη Β’ φάση της εφαρμογής του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο Μαρούσι, αυτή που αφορά το υπερτοπικό κέντρο, και έρχεται να καλύψει την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Πρωταγόρα, Αμαρυσίας Αρτέμιδος, Κηφισιάς και Αγησιλάου. Σαν λύση προτείνεται η δημιουργία δύο τομέων:  108 θέσεις στάθμευσης αποκλειστικά για κατοίκους της περιοχής χωρίς χρονικό περιορισμό και 214 θέσεις για εργαζόμενους και επισκέπτες της εμπορικής δραστηριότητας με αντίτιμο και όριο χρόνου.  Οι κάτοικοι θα είναι ελεύθεροι να σταθμεύουν και στους δύο τομείς, εξήγησε ο κ. Ζήκος, με το αντίτιμο των 10 ευρώ το χρόνο, ενώ οι συγκεκριμένες θέσεις θα οριστούν με την επερχόμενη μελέτη εφαρμογής. 

• Προβλημάτισε η διαχείριση
Και ενώ τα μέλη της αντιπολίτευσης συμφώνησαν οτι πρέπει να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της περιοχής, αντιρρήσεις εκφράστηκαν τόσο για το αντίτιμο που ζητείται από τους μόνιμους κατοίκους όσο και για την πρόβλεψη να διαχειριστεί ιδιώτης (όπως και στην περίπτωση του κέντρου του Αμαρουσίου) το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. “Οι κάτοικοι της πόλης μας βιώνουν τα αποτελέσματα μιας άναρχης ανάπτυξης στο υπερτοπικό κέντρο. Ερχόμαστε τώρα με το σύστημα – μπάλωμα της ελεγχόμενης στάθμευσης να επιχειρήσουμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, το οποίο, εάν η πολεοδομική ανάπτυξη είχε γίνει σωστά, δεν θα υπήρχε καν”, σχολίασε ο κ. Λευτέρης Μαγιάκης από την παράταξη “Κόντρα στον Καιρό”. Ο κ. Μαγιάκης προέβαλε ένσταση στο ότι στη μελέτη προβλέπεται πως το όλο σύστημα θα εποπτεύεται και θα λειτουργεί από ιδιώτη διαχειριστή: “Η συντήρηση του συστήματος κοστίζει γύρω στα 40 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Δεν μπορεί να το σηκώσει ο Δήμος μόνος του και πρέπει να βάλουμε διαχειριστή;”. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σύμβουλος της ελάσσονος, κα Κατερίνα Ψάλτη τόνισε: “Με την ανάθεση σε ιδιώτη απεμπολούμε την δυνατότητα εσόδων στο Δήμο από αυτή την δραστηριότητα”

• Πατούλης: Μόνοι μας τη διαχείριση,το βλέπουμε για μείωση του αντιτίμου
Θετικός στην πρόταση του κ. Μαγιάκη, να αναλάβει ο Δήμος από μόνος του τη διαχείριση του συστήματος στην περιοχή του Αγίου Θωμά εμφανίστηκε ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης σχολίασε ότι το μικρό μέγεθος της επίμαχης γειτονιάς μπορεί να ικανοποιηθεί από τις εσωτερικές υποδομές του Δήμου Αμαρουσίου, αν μη τι άλλο και προκειμένου να αποτελέσει και μια “πρόβα” για το εάν ο Δήμος έχει τη δυνατότητα σταδιακά και στο μέλλον να αναλάβει την αποκλειστική διαχείριση και των υπολοίπων περιοχών που θα ενταχθούν στο σύστημα. Ο κ. Πατούλης σχολίασε και τα παράπονα για το αντίτιμο των 10 ευρώ το χρόνο που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι για να έχουν μόνιμη θέση στάθμευσης στις ζώνες ελέγχου, λέγοντας πως εάν τα έσοδα από το σύστημα αποδώσουν καρπούς, ο Δήμος θα εξετάσει το ενδεχόμενο από την επόμενη χρονιά κιόλας να μειώσει το εν λόγω αντίτιμο. Ο Δήμαρχος υπογράμμισε, πάντως, την αναγκαιότητα της εφαρμογής του μέτρου: “Ήρθε η ώρα ο Δήμος να βάλει τάξη σε μια άναρχη κατάσταση σε μια πονεμένη περιοχή, όπως είναι το υπερτοπικό κέντρο του Αμαρουσίου. Δεν μπορούν πλέον να παρκάρουν όλοι, μη δημότες και κάτοικοι, όπου τους καπνίσει. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να αποκτήσουμε μια επικαιροποιημένη μελέτη για κάθε γειτονιά. Αυτή είναι μια χρονοβόρα αλλά αποτελεσματική διαδικασία, στην οποία πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι μας”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ