Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Η ενασχόληση της γυναίκας με την πολιτική”, της Μαρίας Κουρή

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Μαρίας Κουρής, Αντιπεριφερειάρχη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο Χ-τύπο για την Ημέρα της Γυναίκας

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Εκφράζει τις διεκδικήσεις κατά της ανισότητας, της προκατάληψης και της εκμετάλλευσης των γυναικών. Εκφράζει τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών, μέσα από τα οποία κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά τη θέση τους στην κοινωνία.

Στη χώρα μας, η Ελληνίδα του 2022, μέσα από ένα σύνθετο και πολυδιάστατο ρόλο, είναι πολύ διαφορετική από την Ελληνίδα των προηγούμενων δεκαετιών. Η εξάρτηση της από τον άνδρα έχει εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να επιλέγει και να αποφασίζει μόνη της το δρόμο που θα ακολουθήσει, μπορεί να σκέφτεται, να ενεργεί και να συμμετέχει με το δικό της τρόπο στην κοινωνική ζωή, μπορεί να έχει στόχους, όνειρα, φιλοδοξίες και να προσπαθεί καθημερινά για την επίτευξη τους.

Τα παραδείγματα των επιτυχημένων γυναικών είναι πολλά, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και της πολιτικής.

Σε ότι αφορά στην Πολιτική, είναι γεγονός, ότι το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στη πολιτική ζωή της Ελλάδας είναι σχετικά χαμηλό. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα, που σίγουρα δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις ικανότητες ούτε με τις δυνατότητες των γυναικών.
Κυρίως έχουν να κάνουν με στερεότυπα και παγιωμένες συμπεριφορές που δημιουργούν περισσότερα εμπόδια στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Μικρότερα ποσά χρηματοδότησης για τις καμπάνιες των γυναικών, επαγγελματικές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με τις οικογενειακές που συνήθως τις επωμίζονται εξ ολοκλήρου οι γυναίκες, δημόσια κριτική για τη δυνατότητα των γυναικών να ανταπεξέλθουν στο πολλαπλό ρόλο της πολιτικού, της μητέρας και της συζύγου, είναι μερικά παραδείγματα.

Είναι επίσης γεγονός, ότι η πραγματικότητα της ζωής επιβάλλει την ενασχόληση της γυναίκας με τα κοινά και την Πολιτική καθώς ο ρόλος των γυναικών στις μέρες μας έχει αλλάξει και συνεχώς αλλάζει.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα μέσα πίεσης όπως η υποχρεωτική ποσόστωση και οι πολιτικές ισότητας, αλλά και με την αλλαγή νοοτροπίας, τη διαμόρφωση κουλτούρας και την ενίσχυση των δομών εκείνων που θα διευκολύνουν τις γυναίκες στην καθημερινότητα τους ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με την πολιτική και να προσφέρουν στα κοινά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παρά τα εμπόδια που ακόμη υπάρχουν, οι γυναίκες που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική, θα έλεγα ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, ότι μπορούν να συναγωνιστούν τους άνδρες και να πετύχουν, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες. Μέσα από την καθημερινή στάση ζωής, το έργο τους και τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους, μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη πορεία. Η διάθεση για προσφορά, η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών, η αποφασιστικότητα, η εξυπνάδα, η ανεξαρτησία, η διαλλακτικότητα, η συνεργατικότητα, η αυτοπεποίθηση, σε συνδυασμό με τον τρόπο που αξιοποιούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, αποτελούν βασικές συνιστώσες για μια επιτυχημένη πορεία στην πολιτική.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ