Η στάθμη του Δούναβη έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στη Σερβία και την Κροατία, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και του καύσωνα που πλήττουν την περιοχή.
Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στο περιβάλλον, καθώς έρχονται στην επιφάνεια ναυάγια δεκαετιών.
Η υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Ντουμπράβκα Τζέντοβιτς Χαντάνοβιτς, δήλωσε ότι οι εισαγωγές καυσίμων της χώρας περιορίστηκαν στο 25% του μηνιαίου στόχου για τον Ιούλιο, λόγω των χαμηλών επιπέδων του ποταμού. Οι φορτηγά και τα δεξαμενόπλοια μπορούν να μεταφέρουν μόλις το 30%-40% της χωρητικότητάς τους, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την προμήθεια καυσίμων.
Επιπτώσεις στην αλιεία και τον τουρισμό
Επιπλέον, η χαμηλή στάθμη του Δούναβη έχει πλήξει και την αλιεία στην περιοχή, καθώς οι συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Ο εκδότης του σερβικού περιοδικού αλιείας Angling Magazine, Βλαντίμιρ Στάκιτς, προειδοποίησε για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην πανίδα, αναφέροντας ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα οικοσυστήματα του ποταμού.
Ο τουρισμός επίσης πλήττεται από την ξηρασία, καθώς οι επισκέπτες αποφεύγουν περιοχές όπου το φυσικό τοπίο έχει υποστεί ζημιές.
Οι ειδικοί καλούν τις αρχές να λάβουν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, που φαίνεται ότι έχουν γίνει όλο και πιο συχνές τα τελευταία χρόνια.