Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, ο Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε διάλογο σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναδεικνύοντας την επιθυμία της Τουρκίας για διάθεση συνεργασίας επί θεμάτων ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε στη Σύνοδο, ωστόσο οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παρουσία του ήταν περιορισμένη και ότι δεν κατάφερε να αναδείξει επαρκώς τα ελληνικά συμφέροντα.
Ο Ερντογάν, από την άλλη, φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να προβάλλει τη θέση της Τουρκίας ως «γεωπολιτικού παίκτη» στην περιοχή.
Η πρόταση του Ερντογάν για διάλογο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην Ελλάδα. Ορισμένοι πολιτικοί και αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για τις προθέσεις της Τουρκίας, ενώ άλλοι βλέπουν την ενδεχόμενη πρόταση ως ευκαιρία για τη βελτίωση των σχέσεων. Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή σε εποικοδομητικό διάλογο, αλλά με σεβασμό στις κόκκινες γραμμές της.