Ελάτε στην παρέα μας

Διασκέδαση

Οι 8 καλύτεροι Χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί φέτος τα οικονομικά κάποιων να μην επιτρέπουν Χριστουγεννιάτικες διακοπές σε κάποια χώρα του εξωτερικού, ωστόσο, οι οι προορισμοί εντός συνόρων είναι πολλοί και μπορούν να προσφέρουν εξίσου αξέχαστες στιγμές σε μικρούς και μεγάλους ταξιδιώτες.

Ζεστασιά από τζάκι, μυρωδιές από μελομακάρονα και κουραμπιέδες και ασπρισμένο τοπίο έξω από το παράθυρο. Ένα αφιέρωμα με τους 8 καλύτερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς εντός Ελλάδας για να πάρετε ιδέες για κοντινές αποδράσεις! Καλά ταξίδια και καλές γιορτές!

1. Ζαγοροχώρια

Επιλέξτε ένα από τα 48 παραδοσιακά χωριά για τη διαμονή σας και νοικιάστε ένα αυτοκίνητο για να ανακαλύψετε και τα υπόλοιπα με την άνεσή σας! Το φυσικό τοπίο στο Ζαγόρι της Πίνδου είναι μοναδικό και οι εικόνες που θα αντικρίσετε εκεί θα σας κάνουν να ξεχάσετε ό,τι σας απασχολεί και θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε τις μπαταρίες σας για τον νέο χρόνο!

Η ονομασία «Ζαγόρι» είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «πέρα από τα βουνά». Απολαύστε τις ομορφιές της φύσης, περπατήστε στο βουνό κι αναπνεύστε καθαρό αέρα, διασχίστε πέτρινα γεφύρια και χορτάστε με παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες!

Tip: Μερικά από τα πιο γνωστά χωριά είναι το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, τα Άνω Πεδινά, το Μονοδένδρι, η Αρίστη, το Τσεπέλοβο και η Βωβούσα. Η περιοχή είναι αρκετά ανεπτυγμένη τουριστικά. Εδώ θα βρείτε πανέμορφους και φιλόξενους οικογενειακούς ξενώνες, για μια αξέχαστη χριστουγεννιάτικη απόδραση!

2. Χριστουγεννιάτικες βόλτες στη λίμνη της Καστοριάς

Φορέστε το πιο ζεστό παλτό σας κι απολαύστε τη βόλτα σας δίπλα στα παγωμένα νερά της λίμνης Ορεστιάδας. Συνεχίστε την περιπλάνησή σας στις γραφικές συνοικίες της Καστοριάς, η οποία είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε μια χερσόνησο. Θαυμάστε τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά στη συνοικία Ντολτσό και την αριστοκρατική ατμόσφαιρα στο Απόζαρι με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα πανέμορφα σπίτια, που ακολουθούν τη χαρακτηριστική μακεδονίτικη αρχιτεκτονική.

Tip: Από τις 6 ως τις 8 Ιανουαρίου η Καστοριά γιορτάζει τα Ραγκουτσάρια! Το τοπικό έθιμο έλκει την καταγωγή του από τις αρχαίες Διονυσιακές τελετές. Το καρναβάλι της Καστοριάς συνοδεύεται από τρελό ξεφάντωμα, ορχήστρες με παραδοσιακά χάλκινα όργανα και φυσικά… κρασοκατάνυξη!

3. Γιορτές στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο – Καϊμακτσαλάν

Ονειρεύεστε χιονισμένα τοπία, ασπρισμένες βουνοπλαγιές, αναμμένα τζάκια, λουκάνικα στα κάρβουνα και παραδοσιακούς, πέτρινους ξενώνες για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς; Αν απαντήσατε ομόφωνα ναι, ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος είναι η πρώτη μας πρόταση για ολιγοήμερες διακοπές φέτος τις γιορτές!

Ο διατηρητέος οικισμός βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 1.180-1.240 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόρα και περιβάλλεται από δάση οξιάς. Πάνω από το χωριό δεσπόζει η «Πιπερίτσα», όπως ονομάζεται η κορυφή του βουνού, ενώ σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν. Το χωριό χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, όμως από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 οι κάτοικοι άρχισαν να αναζητούν πιο «φιλικές» καιρικές συνθήκες και δημιούργησαν ένα νέο χωριό, τον Νέο Άγιο Αθανάσιο, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω.

Tip: Η περιοχή ενδείκνυται για τους λάτρεις του σκι, της πεζοπορίας, της ιππασίας και της τοξοβολίας, ενώ προσφέρονται κι άλλες δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν λειτουργεί από τέλος Νοεμβρίου έως αρχές Μαΐου και διαθέτει πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

4. Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο Μέτσοβο

«Φωλιασμένο» στα 1.150 μέτρα υψόμετρο, το Μέτσοβο αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Η βουνίσια γοητεία του Μετσόβου με τα παραδοσιακά, πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τις πλατείες με φόντο ασπρισμένες βουνοπλαγιές και έλατα «ντυμένα» στα λευκά είναι ένας μόνο από τους λόγους για να το επιλέξετε για τα Χριστούγεννα 2018-2019.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου (Αρχοντικό Τοσίτσα), την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ και το Μουσείο Τσανάκα. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορούν να φορτώσουν τα πέδιλα του σκι και τα snowboard στο αυτοκίνητό τους και να ξεκινήσουν από νωρίς για τα κοντινά χιονοδρομικά κέντρα (Πολιτσιές ή Προφήτης Ηλίας, Καρακόλι και Ζυγός-Ανήλιο).

Tip: Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε το παραδοσιακό, καπνιστό τυρί του Μετσόβου (μετσοβόνε).

5. Εορταστική απόδραση στην κοσμοπολίτικη Αράχωβα

Η κοσμική Αθήνα (και όχι μόνο) ανανεώνει το ραντεβού της με την Αράχωβα κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Εγχώριοι celebrities και λάτρεις των χειμερινών σπορ επιλέγουν την ορεινή κωμόπολη της Βοιωτίας για την εορταστική τους απόδραση, γεμίζοντας τα σαλέ, τους ξενώνες και τα ξενοδοχεία της περιοχής.

Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, η Αράχωβα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Άλλωστε, απέχει μόλις 160 χιλιόμετρα από την Αθήνα! Το χιονοδρομικό της κέντρο προσφέρει ευκαιρίες για περιπέτειες στα χιόνια, τόσο στο αρχάριο όσο και στο πιο προχωρημένο κοινό. Κι αν τα extreme sports δεν είναι το φόρτε σας, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας! Στην Αράχωβα θα βρείτε πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια, για να περάσετε υπέροχες… γευστικές στιγμές!

Tip: Κάντε ένα διάλειμμα από χιονοδρομικές πίστες, ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ κι επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Ιωάννη με τις υπέροχες βυζαντινές τοιχογραφίες και το εξωκκλήσι της Ευαγγελίστριας, όπου φιλοξενείται η αραχοβίτικη σημαία της επαναστατημένης Ρούμελης. Πολύ κοντά στην Αράχωβα (περίπου 12 χιλιόμετρα) βρίσκεται ο «ομφαλός της Γης», οι Δελφοί.

6. Χριστούγεννα στο πανέμορφο Πήλιο

Χριστούγεννα στο βουνό των Κενταύρων σημαίνει αφράτο χιόνι, άφθονοι μεζέδες και κρασί δίπλα σε αναμμένα τζάκια, πέτρινες κρήνες, πολυτελείς ξενώνες και παραδοσιακά καλντερίμια. Πώς να διαλέξει κανείς ποιο χωριό του Πηλίου να επισκεφθεί; Η Πορταριά κι η Μακρινίτσα είναι ίσως τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά της περιοχής. Θαυμάστε την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, δοκιμάστε τοπικές λιχουδιές κι απολαύστε τη θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, που απλώνεται μπροστά σας.

7. Χριστούγεννα για μικρούς και μεγάλους στον «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα

 

Αναζητάτε έναν χριστουγεννιάτικο προορισμό για μια αξέχαστη οικογενειακή απόδραση τις γιορτές; Τα Τρίκαλα σας προσκαλούν στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της χώρας! Ο «Μύλος των Ξωτικών» δημιουργήθηκε το 2011 στον παλιό μύλο Ματσόπουλου και από τότε προσφέρει μοναδικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους. Επισκεφθείτε το σπίτι του Αϊ Βασίλη, το παραμυθόσπιτο των ξωτικών, δοκιμάστε τις χορευτικές σας ικανότητες πάνω στον πάγο κι ετοιμαστείτε για μια βόλτα με το πολικό εξπρές!

8. Χριστούγεννα με θέα το Μπούρτζι

Τα Χριστούγεννα είναι από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου. Λίγο οι αργίες και η ευκαιρία για ολιγοήμερες διακοπές, λίγο τα φωτάκια και τα στολισμένα δέντρα παντού… οι πόλεις γίνονται πιο όμορφες όταν φορούν τα γιορτινά τους! Πόσω μάλλον όταν και χωρίς τη χριστουγεννιάτικη φορεσιά τους είναι ήδη πανέμορφες. Μια τέτοια πόλη είναι και το Ναύπλιο! Ακούστε τα κάλαντα στα γραφικά στενά του Ναυπλίου, κάντε βόλτα στα χριστουγεννιάτικα bazaar που στήνονται στην πόλη και απολαύστε τη μαγεία των Χριστουγέννων με θέα το Μπούρτζι!
Φωτογραφίες από την Pansion Arahova (2017).   
Πηγή: skyscanner

 

Κεντρική Φωτογραφία:https://arahova-pansion.gr/chioni-11-iperoches-fotografies-2017

 

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΑΜΠΑΣ

    25 Δεκεμβρίου 2019 at 6:22 μμ

    Καλησπέρα σας,

    Χρόνια πολλά κ καλές γιορτές.

    Στον άρθρο σας έχετε χρησιμοποιήσει την φωτογραφία μου από το https://arahova-pansion.gr/chioni-11-iperoches-fotografies-2017.

    Θα ήθελα αν σας είναι εύκολο, να βάλετε μια αναφορά στο σύνδεσμο που δημοσιεύτηκε καιτην ημ/νια λήψης

    Με εκτίμηση

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ