Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος «φυλών» με… διαιτητή τον Τσίπρα στο συνέδριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι ζυμώσεις  και οι διεργασίες στις «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου που θα σηματοδοτήσει τη μετεξέλιξη του κόμματος και τη στροφή στη σοσιαλδημοκρατία.

Όσοι γνωρίζουν τις εσωτερικές ισορροπίες κάνουν λόγο για έναν ιδιότυπο εμφύλιο με στόχο την ηγεμονία και θεωρούν βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, θα χρειαστεί να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό.
Σε θεωρητικό επίπεδο, οι τάσεις διαλύθηκαν το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Π. Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω των διαφωνιών τους με τη στρατηγική του κ. Τσίπρα.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, αλλά η ήττα στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου, έφερε με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη διεύρυνση του κόμματος.

Η σύγκρουση έχει ως αφετηρία της δύο βασικές διαπιστώσεις:

  • Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε γιατί τα στελέχη του στο όνομα της αριστερής καθαρότητας, αρνήθηκαν κάθε συνεργασία με όμορους πολιτικούς χώρους.
  • Στις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα εξαιρετικό ποσοστό, που αποδίδεται στον αγώνα δρόμου και τα ανοίγματα του Αλέξη Τσίπρα στον κόσμο της Κεντροαριστεράς.

Τα… εμπόδια
Η συζήτηση για το νέο ΣΥΡΙΖΑ, φούντωσε τις διεργασίες σχετικά με την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι «φυλές» βρίσκονται με το δάκτυλο στη σκανδάλη.
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει ότι η διαδικασία διεύρυνσης θα προχωρήσει, λέγοντας ότι «κανένα κατά φαντασίαν αριστερόμετρο δεν μπορεί να μπει εμπόδιο», αλλά οι δυσκολίες είναι εμφανείς.
Η πρόσφατη δήλωση του  Ν. Φίλη ότι τον ενοχλεί η εικόνα με «πρόσωπα ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ καταδικασμένα που εμφανίζονται στο πολιτικό προσκήνιο», δείχνει τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αιχμή για τον πρώην πρωθυπουργό ήταν σαφής, με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να εκφράζουν την εκτίμηση ότι είναι δεδομένη η σύγκρουση των «φυλών» στο συνέδριο του κόμματος.

Ας δούμε στο σημείο αυτό, ποιες είναι σήμερα οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ, για να γίνουν φανερές, οι διεργασίες που υπάρχουν:

  • Προεδρικοί: Η συγκεκριμένη ομάδα βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες με στόχο τη διεύρυνση. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο Γιώργος Τσίπρας, ο ξάδελφος του τέως πρωθυπουργού, αλλά και άλλα στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς και η Όλγα Γεροβασίλη. Ο κ. Παππάς μάλιστα έχει τονίσει ότι η ιδεολογική μετεξέλιξη πρέπει να αποτυπωθεί και μέσα από την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ.
  • «Προοδευτική Συμμαχία» -«Γέφυρα»: Σταθεροί υποστηριχτές του Α. Τσίπρα και με στόχο τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Η δράση τους άρχισε πριν από τις εκλογές και αποτέλεσαν τη γέφυρα για να ενταχθούν πολλά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Στη συγκεκριμένη τάση υπάρχουν δημοσιογράφοι όπως ο Π. Παναγιώτου.
  • «53+» : Η τάση δημιουργήθηκε λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2014. Έχει ως γνώμονα τη διαφύλαξη του αριστερού προφίλ και να μην αλλάξει όνομα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο βασικός της εκφραστής είναι ο Ευ. Τσακαλώτος, οι απόψεις του οποίου συγκλίνουν με αυτές του Ν. Βούτση. Στην τάση ανήκουν, μεταξύ άλλων, ο Θ. Δρίτσας και η Θ. Φωτίου, όχι όμως ο Π. Σκουρλέτης, που έχει συγγενικές απόψεις.
  • Αριστερό Δίκτυο: Η τάση υπήρχε από τον Σεπτέμβριο του 2018 και η βασική της θέση είναι να προχωρήσει η διεύρυνση, αλλά να γίνει με αριστερό πρόγραμμα.  Στην τάση αυτή ανήκουν ο Δ. Τζανακόπουλος, ο Δ. Βίτσας, η Π. Πέρκα και ο Κ.  Πουλάκης.
  • 120 «Πασοκογενείς»: Η παρουσία του Α. Τσίπρα στην εκδήλωση που έγινε στο Κάραβελ, δείχνει και τις πραγματικές του προθέσεις . Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν πολύς και δεν ήταν λίγοι αυτοί που με χιούμορ έλεγαν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στο ΠΑΣΟΚ.
  • «Προοδευτικό Δημοκρατικό Κέντρο»: Πρόκειται για στελέχη που προέρχονται κυρίως από τους ΑΝ.ΕΛ. και ετοιμάζονται να κάνουν πράξη την προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κλείσει την πόρτα στη δεξιά πολυκατοικία.

Σύγκρουση
Οι «φυλές» αυτές δεν είναι οι μόνες που υπάρχουν, αλλά είναι ενδεικτικές για τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται ενόψει του κρίσιμου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δύο αλληλοσυγκρουόμενες τάσεις, αυτή που μιλάει για διεύρυνση και στροφή στη σοσιαλδημοκρατία, είναι βέβαιο ότι θα συγκρουστεί με αυτή που θέλει τη διατήρηση της αριστερής ταυτότητας.
Στο παρασκήνιο, οργιάζουν οι φήμες για το τι θα πράξει ο κ. Τσίπρας σε μια ενδεχόμενη μετωπική σύγκρουση, καθώς οι εξελίξεις που δρομολογούνται θα καθορίσουν την ιδεολογική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιοι ήδη υποστηρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας παίζει για την ώρα το ρόλο του …διαιτητή, θεωρούν όμως δεδομένο ότι οι διαφωνούντες θα έχουν την τύχη του Π. Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας.
Άλλοι όμως επιμένουν ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα επιτευχθεί ένας βολικός συμβιβασμός με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλέον τον συγκολλητικό ιστό της εξουσίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ