Ελάτε στην παρέα μας

Πετρούπολης

Συνέντευξη του δημάρχου Πετρούπολης, Βαγγέλη Σίμου, στον «ΧΤΥΠΟ»

Δημοσιεύθηκε

στις

«Θα καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουμε και το 2016 τις δράσεις μας ανοιχτές και να προωθήσουμε έργα με δημόσιο χαρακτήρα…

που σχετίζονται με την πολύπλευρη ανάπτυξη της Πετρούπολης», δηλώνει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο δήμαρχος Πετρούπολης, κ. Βαγγέλης Σίμος.
Παράλληλα, πραγματοποιεί εκτενή αναφορά στην Κοινωνική Πολιτική που ασκεί ο δήμος, καθώς όπως αναφέρει «η Κοινωνική Πολιτική αφορά το σύνολο της πολιτικής μας και για αυτό απλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα σε όλες τις δομές του Δήμου.»
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις του δημάρχου για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και για το τι σημαίνει να είναι «κόκκινη» μία δημοτική αρχή.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Σίμου έχει ως εξής:

Κύριε δήμαρχε, υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες την χρονιά που διανύουμε;
Η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία χρόνια μειώνει στο ελάχιστο τις προσδοκίες και τα περιθώρια για αλλαγή σε οποιοδήποτε επίπεδο, μέσα στο 2016. Οι αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης όχι μόνο δεν ανοίγουν κανέναν δρόμο για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, αλλά επιπλέον εντείνουν τα ήδη οξυμένα εργατικά-λαϊκά προβλήματα.
Με την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που προβλέπονται από το μεσοπρόθεσμο για τον περιορισμό των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, με τα νέα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές που πρόκειται να ακολουθήσουν μετά τη σύναψη του τρίτου μνημονίου, με την επερχόμενη ψήφιση του νέου σχεδίου για το Ασφαλιστικό, η αλήθεια είναι ότι το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο για τον λαό.
Από την πλευρά μας θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε τη μάχη μας, πάντα στο πλευρό του λαού, με τη βασική βέβαια προϋπόθεση ότι θα πρέπει να υπάρξει μια γενικευμένη αντίδραση και από τον ίδιο, έτσι ώστε να μην περάσουν ή τουλάχιστον να “παγώσουν” στην εφαρμογή τους τα εξαγγελόμενα μέτρα. Είμαστε κοντά στον λαό και τον στηρίζουμε έμπρακτα, όχι μόνο στον αγώνα του, αλλά και μέσω της πολιτικής που ασκούμε σε επίπεδο δήμου, με την μάχη που δίνουμε για να μπορέσει ο Πετρουπολιώτικος λαός να σταθεί στα πόδια του, μέσα στο γενικότερο κλίμα της κρίσης και των πολύ δύσκολων οικονομικών συνθηκών.
Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, θα καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουμε και το 2016 τις δράσεις μας ανοιχτές και να προωθήσουμε έργα με δημόσιο χαρακτήρα, που σχετίζονται με την πολύπλευρη ανάπτυξη της Πετρούπολης (υλικοτεχνικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές υποδομές).

Ποια θα ξεχωρίζατε;
Σας αναφέρω τα πιο σημαντικά από αυτά, όπως είναι η υπογραφή συμβάσεων για έργα οδοποιίας και ασφαλτοστρώσεων, τα οποία αφορούν τη γενικότερη επισκευή και αναβάθμιση των κεντρικών οδικών αξόνων της πόλης και το έργο “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ”, στα πλαίσια της πράξης “Εξοικονόμηση Ενέργειας”, που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του δήμου μας σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια και στον δημοτικό φωτισμό.
Συνεχίζω με έργα που αφορούν τον τομέα της Παιδείας, όπως είναι η ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας του έργου για την ανέγερση του δεύτερου ιδιόκτητου Παιδικού Σταθμού (στην οδό Θράκης και Κερασόβου), η αγορά οικοπέδου για την ανέγερση του Γ΄ ιδιόκτητου Παιδικού Σταθμού και η ίδρυση του 13ου Νηπιαγωγείου.
Βέβαια δεν σταματούμε εδώ. Οι παρεμβάσεις μας στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων είναι συνεχείς και έχουν σκοπό τη συντήρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων, αλλά και τη δημιουργία νέων, όπως η ίδρυση δύο ακόμα νηπιαγωγείων και ενός Δημοτικού Σχολείου (11ο).
Έχουμε ήδη ξεκινήσει βελτιωτικές ενέργειες για την ανακατασκευή και την αναβάθμιση των παιδικών χαρών της πόλης και παράλληλα καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να προωθηθούν μέσω της Γ.Γ.Α. έργα που αφορούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις και βέβαια να βρεθεί μία οριστική λύση για το Αθλητικό Στάδιο, έργο παγωμένο για πάνω από μια δεκαετία.
Με τον ίδιο ζήλο εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση οργάνωσης αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων. Πολλές από αυτές, όπως π.χ. το Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας, η οργάνωση Καλοκαιρινών Παιδοτόπων, Αθλοπαιδειών, οι αγώνες της Αθλητικής Άνοιξης, έχουν γίνει πλέον θεσμός για την πόλη.
Συνοψίζοντας, λοιπόν, αυτό που έχει σημασία είναι ότι από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε στο βαθμό που είναι εφικτό τις ανάγκες των πολιτών μας και να σταθούμε δίπλα τους αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με την απαραίτητη προϋπόθεση οι ίδιοι να αγωνιστούν και να δράσουν.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες Κοινωνικές Δομές του Δήμου Πετρούπολης μέσα από τις οποίες στηρίζονται οι αδύναμοι δημότες;
Θίγετε τον πρωταρχικό στόχο που έχουμε ως Δημοτική Αρχή, αφού η Κοινωνική Πολιτική αφορά το σύνολο της πολιτικής μας και για αυτό απλώνεται σε ένα ευρύ φάσμα σε όλες τις δομές του Δήμου.
Να ξεκινήσω με κάτι πολύ σημαντικό που καταφέραμε στα τέλη Νοέμβρη 2014 στον τομέα της Υγείας, που είναι η επαναλειτουργία των ιατρείων του ΠΕΔΥ, ύστερα από αλλεπάλληλες ενέργειές μας με παράγοντες του ΠΕΔΥ και του Υπουργείου Υγείας. Οι προσπάθειές μας δεν σταματούν εδώ, αλλά συνεχίζουμε να διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση των ιατρείων με όλες τις ειδικότητες και όλα τα εργαστήρια.
Συνεχίζω, με το κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας του δήμου μας.
Καταρχήν, μέσω της Αποθήκης Τροφίμων του Δήμου μας παρέχονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Η οικονομική ενίσχυση όμως παρέχεται σε αυτούς και με την πληρωμή λογαριασμών ενοικίων, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, αλλά και με την ενίσχυση των φορέων της πόλης μας που στηρίζουν τους άπορους συνδημότες μας.
Κατά δεύτερον, μέσω του Συμβουλευτικού Σταθμού επιτυγχάνεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής πρόνοιας και περίθαλψης στους ανασφάλιστους και χαμηλόμισθους δημότες της πόλης μας, με την συνεργασία με φαρμακεία της πόλης, με την δωρεάν παροχή υπηρεσιών των εθελοντών ιατρών, με την έκδοση/ανανέωση βιβλιαρίων υγείας, αλλά και με τη διοργάνωση αιμοδοσίας και την ύπαρξη Τράπεζας Αίματος.
Ο Δήμος Πετρούπολης έχει επίσης ενταχθεί στο πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), το οποίο υποστηρίζει δράσεις σχετικά με τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή τροφίμων, καθώς και Βασικής Υλικής Συνδρομής για τους ωφελούμενους.
Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε στα παιδιά. Στους ήδη υπάρχοντες (επτά) Δημοτικούς Παιδικούς/Βρεφονηπιακούς Σταθμούς φιλοξενούνται 400 νήπια και 40 βρέφη, εντελώς δωρεάν. Η συμμετοχή είναι επίσης δωρεάν για τα παιδιά σε όλες τις δράσεις Αθλητισμού/Πολιτισμού, ενώ στα πλαίσια των οικονομικών ελαφρύνσεων έχει διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση στα δημοτικά τέλη για το 2015, τα οποία, μάλιστα, είναι από τα χαμηλότερα σε όλη την Αττική, ενώ απαλλάσσονται από αυτά όλες οι ευπαθείς ομάδες.
Την αμέριστη προσοχή μας έχουν και οι ηλικιωμένοι, για τους οποίους υπάρχουν τέσσερις χώροι (ΚΑΠΗ), οι οποίοι τους προσφέρουν την κοινωνική συναναστροφή, αλλά και δράσεις Ψυχο-υγειονομικής στήριξης και ψυχαγωγίας. Επιπλέον τους δίνεται από τον Δήμο η δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε δράσεις πολιτισμού- αθλητισμού.
Στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες παρέχεται καθημερινή δημιουργική απασχόληση με αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις (παραδοσιακοί χοροί, χορωδία, οργάνωση πεζοποριών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων) και με εξιδεικευμένη γυμνάστρια στο τμήμα που λειτουργεί ειδικά για αυτούς.
Μέσα από όλα αυτά σκοπός μας είναι ένας και ουσιαστικός. Να δώσουμε στο λαό ένα χέρι βοήθειας, προκειμένου, στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, να μπορέσει να βρει ένα καταφύγιο, μέσω όλων των των κοινωνικών δομών και δράσεων και να εναντιωθεί σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα, που τον καταδικάζει στην απόλυτη εξαθλίωση.

Που βρίσκεται ο δήμος στο θέμα των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων;
Ο τομέας της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) είναι στενά δεμένος με τους όρους διαβίωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη καταθέσει στον ΕΣΔΝΑ και στην Περιφέρεια το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ), στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο δήμων, με απώτερο στόχο τη δραστική μείωση των αποβλήτων. Έχουμε, επίσης, ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες για εύρεση χρηματοδότησης, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η μελέτη του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Ως Δημοτική Αρχή, θα παλέψουμε, προκειμένου να αποτρέψουμε τα σχέδια ιδιωτικοποίησης σε έναν τομέα όπου τα ισχυρά συμφέροντα καθιστούν τον χώρο προνομιακό για το κεφάλαιο που θέλει και επιδιώκει να τον κατακτήσει. Έχουμε στόχο τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης και την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αλλά και κάθε διαδικασίας για την ανάθεση της κατασκευής και λειτουργίας μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και ειδικότερα με την μέθοδο των ΣΔΙΤ.
Ειδικότερα για τη πόλη μας και την προστασία της υγείας των κατοίκων οι βασικότεροι στόχοι μας είναι οι εξής:
• Να κλείσει άμεσα και οριστικά ο «ΧΥΤΑ Φυλής», να μετεγκατασταθεί σε κατάλληλη και εκτός Θριασίου θέση ο αποτεφρωτήρας των μολυσματικών και να αρχίσει άμεσα η απορρύπανση και περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.
• Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης των αποβλήτων στην περιοχή αυτή και οι νέες χωροθετήσεις να αναζητηθούν εκτός του Θριασίου πεδίου, χωρίς τον αποκλεισμό και εκτός Αττικής περιοχών, στο πλαίσιο μιας δίκαιης διαπεριφερειακής συνεργασίας-διαδημοτικής συνεργασίας.
Επισημαίνουμε ότι η επίλυση του προβλήματος της ορθολογικής διαχείρισης των ΑΣΑ, με κριτήριο την ισόρροπη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, δεν είναι θέμα τεχνικό αλλά βαθειά πολιτικό θα μας απασχολήσει όλους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η “ιδιαιτερότητα” μιας δημοτικής αρχής που πρόσκειται στο ΚΚΕ;
Η κυριότερη “ιδιαιτερότητα” της πολιτικής μας επαφίεται σε κάτι που έχουμε ξεκαθαρίσει από τότε που αναλάβαμε: ότι είμαστε Διοίκηση, αλλά και Αντιπολίτευση ταυτόχρονα. Η πολιτική μας έρχεται σε σύγκρουση με τον ίδιο τον θεσμό και το περιεχόμενο της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και με οποιαδήποτε αντιλαϊκή επιλογή της Κυβέρνησης. Στα πλαίσια αυτά, προσπαθούμε να ασκήσουμε χρηστή και έντιμη διαχείριση, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουμε στο βαθμό που μπορούμε τα λαϊκά συμφέροντα και να είμαστε στο πλάι της λαϊκής οικογένειας, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι μας για να δώσουμε μικρές ανάσες στο κάθε λαϊκό σπίτι στην Πετρούπολη.
Παράλληλα συνεχής είναι η προσπάθειά μας για ενημέρωση του λαού της πόλης για εξελίξεις που αφορούν το Δήμο μας και κατ΄ επέκταση τον ίδιο, με διαρκή επικοινωνία και συζήτηση με όλους τους πολίτες στις Λαϊκές Συγκεντρώσεις, τις οποίες προγραμματίζουμε σε ετήσια βάση.
Μέσα από τη σωστή συνεργασία και ενημέρωση, βούλησή μας είναι ο λαός, με αρωγό το Δήμο, να μπορέσει να δώσει μια αγωνιστική απάντηση ενάντια στη συνολική επίθεση που δέχεται. Να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα και να διεκδικήσει την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση για να καλύψει το σύνολο των λαϊκών αναγκών του σε όλα τα επίπεδα. Εν τέλει να υπάρξει η δυνατότητα να ανακουφιστεί – στο βαθμό που είναι εφικτό – από τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής όλων αυτών των χρόνων.

Μην ξεχνάτε την εφημερίδα “ΧΤΥΠΟΣ”. Κυκλοφορεί από το Σάββατο στα περίπτερα της Αθήνας και του Πειραιά. Με αποκλειστικές ειδήσεις ρεπορτάζ και άρθρα. Επίσης, με μεγάλες χρήσιμες προσφορές και δώρα.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ