Ελάτε στην παρέα μας

Ταξίδια

Η Χαλκίδα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις


Η Χαλκίδα θεωρείται μεταξύ των πιο σημαντικών ελληνικών περιοχών από τουριστικής απόψεως. Οι περιοχές του σημερινού Δήμου, αποτελούν κυριολεκτικά πηγές διασκέδασης και απόλαυσης για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες που αποχωρούν πάντοτε από τη Χαλκίδα με την  υπόσχεση να επιστρέψουν σύντομα. Ο Δήμος, με πληθυσμό που ξεπερνά πλέον τους 100.000 μόνιμους κατοίκους, δηλαδή το μισό πληθυσμό της Εύβοιας, κατατάσσεται στους μεγαλύτερους της Χώρας και μάλιστα με συνεκτικά μητροπολιτικά χαρακτηριστικά  οργάνωσης μεταξύ της πόλης της Χαλκίδας και των Δημοτικών Ενοτήτων  Ληλαντίων, Ανθηδόνος, Αυλίδος και Ν. Αρτάκης. Πρόκειται για τον  μεγαλύτερο αστικό πόλο στην ευρύτερη περιοχή Β.Α. Αττικής και Στερεάς  Ελλάδας. Ο νέος Δήμος παρουσιάζει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης και στους  τρεις τομείς της οικονομίας, γεγονός που επιτρέπει την  συμπληρωματικότητα παραγωγικών δραστηριοτήτων και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο αστικό – παραγωγικό κέντρο  εθνικής σημασίας. Η Χαλκίδα χαρακτηρίζεται από έντονο δυϊσμό προσανατολισμού αφού ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με  εντονότατες ταυτόχρονα λειτουργικές εξαρτήσεις από και προς την ευρύτερη Αθήνα.

Νυχτερινή Διασκέδαση

Η Χαλκίδα φημίζεται για την έντονη νυκτερινή ζωή της,  κυρίως κατά τη  θερινή περίοδο. Τα μπαρ και οι καφετέριες αναπτύσσονται κυρίως στο  παραλιακό μέτωπο (οδός Βουδούρη, Κρηπίδωμα, κ.λπ.) καθώς επίσης και σε  πεζόδρομους και πλατείες (οδός Ερμού, Πλατεία Μάλλιου, κ.λπ.), ενώ τα  κέντρα διασκέδασης, στην περιοχή της Γλύφας πλησίον της υψηλής γέφυρας. Αντίστοιχη ψυχαγωγική δραστηριότητα αναπτύσεται και στην παραλιακή ζώνη  της Ν. Αρτάκης. Η νυκτερινή ζωή στην περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων προσελκύει και πολλούς Αθηναίους οι οποίοι περνούν εδώ τα Σαββατοκύριακά τους.  

Τα περίφημα θαλασσινά εδέσματα

Η Χαλκίδα ανέκαθεν αποτελούσε μια όαση για τους λάτρεις των γαστριμαργικών απολαύσεων και της διασκέδασης γενικότερα. Αυτό μπορεί να  το αντιληφθεί ο καθένας βλέποντας ορισμένες παλιές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες ή ανατρέχοντας σε παλιά περιοδικά και  εφημερίδες.Η σημερινή Χαλκίδα έχει καταφέρει να διατηρήσει ακέραια την φήμη της στον τομέα αυτό. Στο κέντρο της πόλης, στις εκατέρωθεν του Ευβοϊκού ακτές  και φυσικά σε χαρακτηριστικά σημεία της ευρύτερης περιφέρειας του Δήμου, πολλά είναι τα πάσης φύσεως καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Στις πολλές ψαροταβέρνες και ουζερί της περιοχής προσφέρονται εν αφθονία και σε σχετικά προσιτές τιμές φρέσκα ψάρια με  εξαιρετικές γεύσεις. Σε μερικές από τις ταβέρνες αυτές σερβίρονται  πεντανόστιμες αστακομακαρονάδες παρασκευασμένες από δεξιοτέχνες της  συγκεκριμένης μαγειρικής. Θα πρέπει με έμφαση, επίσης, να επισημάνουμε πως  η Χαλκίδα θεωρείται μοναδική ως προς τη παρασκευή λαχταριστών εδεσμάτων  με οστρακοειδή και θαλασσινούς μεζέδες. Αρκετά είναι, επίσης, τα πολυτελή εστιατόρια (στο κέντρο της πόλης κυρίως), αλλά και οι απλές ταβέρνες καθώς και τα κέντρα γρήγορου φαγητού. Φημισμένα  είναι, επίσης, τα μεζεδοπωλεία της περιοχής.

Καταλύματα

Οι τουριστικές ανάγκες της περιοχής του Δήμου Χαλκιδέων, με γνώμονα τη  μικρή απόσταση  από την Αθήνα και τη λειτουργία του ως περιηγητικό  ορμητήριο ολόκληρης της Εύβοιας, απαιτούν την ύπαρξη πολλών και  ποιοτικών χώρων φιλοξενίας επισκεπτών. Πράγματι τόσο η Χαλκίδα, όσο και η ευρύτερη περιοχή του Δήμου, διαθέτουν ικανοποιητικό αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων όλων  των κατηγοριών με ποιοτική παροχή τουριστικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα  προσιτές τιμές. Κάποια από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής διαθέτουν αξιόλογες συνεδριακές αίθουσες εξοπλισμένες με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.Θα πρέπει να επισημανθεί, επίσης, η συνεχής αύξηση του αριθμού όσων,  εκτιμώντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Δήμου Χαλκιδέων, επέλεξαν την  ενοικίαση ή αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην περιοχή.

Παραλίες

Η ιδιόμορφη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από φυσικής απόψεως διαμόρφωση της ακτογραμμής, που περιβάλλει από παντού την περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων είναι ένα πραγματικό δέλεαρ για όσους αγαπούν τη θάλασσα και όλες τις ενασχολήσεις με αυτή. Η στενή λουρίδα του Ευβοϊκού, η έμφαση του φαινόμενου της παλίρροιας και η φυσική ιδιορρυθμία των εκατέρωθεν χερσονήσων, που στην ουσία αποτελούν την περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων, διαμορφώνουν μία τεράστια σε συνολικό μήκος ακτογραμμή με εκτεταμένες  αμμουδιές και προσιτά βάθη για τους λουόμενους.Υπό αυτές τις φυσικές συνθήκες μία τεράστια ανοιχτή πισίνα βρίσκεται στη διάθεση των ντόπιων αλλά και των θερινών επισκεπτών του Δήμου Χαλκιδέων. Οι αρκετές οργανωμένες πλαζ, μαζί με πολλές ακόμη εξίσου όμορφες  προσφέρονται για κάθε είδους θαλάσσια ενασχόληση, όπως κολύμβηση, ψάρεμα, καταδύσεις, ιστιοπλοΐα, ιστιοσανίδα, κανόε-καγιάκ, τζετ-σκι και  πολλά άλλα ακόμη.Μεταξύ των πολλών παραλιών του Δήμου Χαλκιδέων αξίζει να αναφέρουμε τις πλαζ Κουρέντι, Παπαθανασίου, Αστέρια, Σουβάλα, Δέλτα, και Ροδιές.Οι  οργανωμένες πλαζ Κουρέντι και Παπαθανασίου εκτείνονται εκατέρωθεν του ακρωτηρίου της Κακής Κεφαλής (Κακοκεφαλή), όπου βρίσκεται ο Φάρος της  Κακοκεφαλής που κατασκευάστηκε το 1886. Το ύψος του πύργου του ειναι 12  μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 21 μέτρα, με το Φάρο να περιβάλλεται  από ένα δασήλιο. Ο  Υγρότοπος της Λιανής Άμμου, αρκετά κοντά στο κέντρο της Χαλκίδας, δεν τυγχάνει της προτίμησης μόνο των υδρόβιων πτηνών, αλλά και αρκετών Χαλκιδέων, που προτιμούν την συγκεκριμένη παραλία λόγω της λεπτής άμμου και των πολύ ρηχών νερών. Η τελευταία αυτή ιδιότητα δίδει ιδιαίτερη έμφαση στο φαινόμενο της παλίρροιας και της αμπώτιδος, που εδώ  παρατηρείται εντονότερα από κάθε άλλη περιοχή της Χαλκίδας. Πλησίον της Λιανής Άμμου υπάρχουν γήπεδα τένις και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Η  παραλία Μάνικα βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Χαλκίδας στο  δρόμο προς την Αρτάκη, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Η πλαζ έχει κυρίως  ψιλή άμμο αλλά και μερικά βράχια. Η  παραλία των Αλυκών είναι στην Βοιωτική πλευρά της Χαλκίδας, δημοτική ενότητα Ανθηδόνας. Διαθέτει γαλάζια σημαία και είναι πλήρως οργανωμένη με  ομπρέλες και ξαπλώστρες προσφερόμενες από τα πολλά beach bar που την κατακλύζουν. Είναι αμμουδερή κυρίως πλαζ με βότσαλα και νερά αρκετά  ρηχά. Πρόκειται για την πιο μεγάλη οργανωμένη παραλία του Δήμου, στην οποία διοργανώνονται πολλές αθλητικές δραστηριότητες, όπως Πανελλήνια τουρνουά  Beach Voley. Επίσης η πλαζ φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή. Η  πλαζ στο Λευκαντί του Βασιλικού, θεωρείται από τις ομορφότερες της περιοχής, ενώ προσφέρεται, επίσης, και για οικογενειακή διασκέδαση. Εκτός από τις παραπάνω πλαζ υπάρχουν αρκετές ακόμη στην Ν. Αρτάκη (π.χ. Καλάμια, Βολέρι κ.α.).

Γενικά

Η Χαλκίδα είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος λιμένας του νομού Εύβοιας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου με το ένα κομμάτι της να βρίσκεται στην νήσο Εύβοια και το άλλο της στην Στερεά Ελλάδα. Στην ηπειρωτική πλευρά της στον λόφο της Κανήθου δεσπόζει το ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα που μαζί με την γέφυρα του Ευρίπου και το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής της κατεύθυνσης των υδάτων ανά έξι ώρες και ενδιάμεσα μίας ώρας στασιμότητας αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Χαλκίδα έχει πληθυσμό 59.125 κατοίκους.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενοδοχείο Κεντρικόν  Αγγελή Γοβίου 5, Χαλκίδα. Παρέχουμε φιλοξενία από το 1928 στο κέντρο της Χαλκίδας κοντά στην παλιά γέφυρα. Οι τιμές των δωματίων ξεκινούν από 30€. Τηλ.: 2221022375 – 2221027260 – 6979009708 [email protected]
www.hotel-kentrikon.com

Pelagos Studios στην Πλατάνα. Είναι ένα οικογενειακό ξενοδοχείο που βρίσκεται σε μια ιδανική τοποθεσία στην Πλατανα της Εύβοιας, 6 χλμ από την πόλη της Κύμης, 10 μόλις μετρά από την ακρογιαλιά.Δημιουργήθηκε με αγάπη, κέφι και μεράκι.Προσφέρει στους πελάτες του ένα άνετο και οικογενειακό περιβάλλον σε συνδυασμό με την κλασική ελληνική φιλοξενία. Λειτουργεί όλο το χρόνο, προσφέροντας όλες τις υπηρεσίες και παροχές για ξεκούραστη και ευχάριστη διαμονή. Όλα τα δωμάτια έχουν θέα στο Αιγαίο πέλαγος ή στον υπέροχο κήπο. Τηλ.: 2222071270 [email protected]
www.hotelpelagos.com

ΦΑΓΗΤΟ

Ταβέρνα Η Πετάλη στην παραλία Πετάλη, Δήμος Διρφύων. Η ταβέρνα Πετάλη προσφέρει ένα μενού από παραδοσιακά ελληνικά πιάτα από ντόπια κρέατα και αγριογούρουνο. Βρίσκεται στην περιοχή της Παραλίας Πετάλη μόλις 80 μέτρα από την θάλασσα. Σας περιμένουμε να απολαύσετε τις γεύσεις μας και την φιλοξενία μας.  Τηλ.: 6942843963

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ