Πολιτική
Σειρά επαφών του προεδρείου της ΚΕΔΕ με πολιτικούς αρχηγούς και Υπουργούς
Δυναμική παρουσία των Δημάρχων
μέσα και έξω από τη Βουλή
Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι δήμαρχοι της χώρας για την άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στη συνέχεια το προεδρείο της ΚΕΔΕ είχε διαδοχικές συναντήσεις στη Βουλή, με τον πρόεδρο της Εθνικής Αντιπροσωπείας, κ. Ευ. Μεϊμαράκη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλο και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, κ. Φ. Κουβέλη, ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε και με τους υπουργούς Εσωτερικώ, κ. Ευ. Στυλιανίδη και αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Μεϊμαράκη η ΚΕΔΕ έθεσε ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα, δηλαδή το πρόβλημα που αναδεικνύεται, με τις αδικαιολόγητες επιθέσεις που δέχεται ο θεσμός και οδηγούν στην απαξίωσή του. Ζήτησαν δε από τον πρόεδρο της Βουλής να πάρει θέση, καθώς θίγεται ο πυρήνας του συστήματος και η ποιότητα της τοπικής Δημοκρατίας στη χώρα μας. Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο του θεσμού, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που δοκιμάζεται η οικονομία της χώρας και η κοινωνική συνοχή.
Τα ίδια ζητήματα τέθηκαν και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον όμως η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ζήτησε την παρέμβασή τους κατά τη κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από τη Βουλή – η οποία αναμένεται να κατατεθεί μέχρι 21/12 και να συζητηθεί αρχές του επόμενου έτους – ώστε να αρθούν ακρότητες, οι οποίες βάλλουν ευθέως κατά του αυτοδιοίκητου του θεσμού, δημιουργώντας και συνταγματικά θέματα. Και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν την άποψη ότι και τα φυσικά πρόσωπα που υπηρετούν τον θεσμό, αλλά και ο ίδιος ο θεσμός θα πρέπει να στηριχθούν, δεδομένου ότι σηκώνουν αποκλειστικά το σύνολο της προνοιακής και κοινωνικής πολιτικής, ενώ διατηρούν ακόμα την ικανότητα να παρέχουν υπηρεσίες στον πολίτη.
Διαβεβαιώσεις από τους Υπουργούς
Με τους υπουργούς της Κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν και επίσημα τα ποσά τα οποία θα εκταμιευτούν στους δήμους της χώρας, μέχρι τέλος του έτους στα πλαίσια εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012 και συγκεκριμένα το υπόλοιπο των παρακρατηθέντων 2012, ποσού 109 εκ. ευρώ και το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ, ποσού 199 εκ. ευρώ. Η προσπάθεια αποβλέπει στο να εκταμιευτούν όλα τα ανωτέρω ποσά εντός του 2012, ώστε να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους, δηλαδή να τονωθεί η τοπική αγορά με μια σημαντική ένεση ρευστότητας. Ως προς το θέμα των ενισχύσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 προς τους δήμους, διαβεβαίωσαν ότι οι προβλέψεις θα τηρηθούν στο ακέραιο.
Τέλος η ΚΕΔΕ έθεσε και όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν τους δήμους όπως διαθεσιμότητα, κάλυψη των ληξιπροθέσμων οφειλών, συμψηφισμός οικονομικών υποχρεώσεων, καταστατική θέση αιρετών και ιδιαίτερα την οικονομική εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικο – προνοιακών δομών των ετών 2013-14.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις5 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα11 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα11 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας10 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός7 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αθηναίων8 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ