Connect with us

Πολιτική

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ακυρώνει την απευθείας ανάθεση στον ιδιώτη που θα έθαβε τα απορρίμματα

Published

on

Μπλόκο στις εργασίες του ΧΥΤΑ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής φέρνει η απόφαση του Ζ’ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία εμποδίζεται η σύμβαση που ήταν να υπογράψει ο Ενιαίος Διαβαθμικός Συνδέσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με ιδιώτη για την καθ’ ύψος τοποθέτηση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Πρόβλημα, από ότι φαίνεται, είναι η απευθείας ανάθεση του έργου, η οποία όμως έγινε, όπως λένε από τον ΕΔΣΝΑ, επειδή η κατάσταση στην διαχείριση των απορριμμάτων είναι οριακή και εάν δεν βρισκόταν άμεσα κάποιος να ρίχνει τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ, η αποκομιδή από τους δρόμους θα έπρεπε να σταματήσει, εφόσον δεν θα είχαμε που να τα θάψουμε. Αυτό το πρόβλημα έρχεται ξανά στην επιφάνεια μετά και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιάννη Σγουρό, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση, ο ΧΥΤΑ θα κλείσει.

Όπως διατύπωσε στην τελευταία συνεδρίασή του η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, με την υπογραφή της σύμβασης αυτής, που ομόφωνα εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή στις 27/7/2012, ο Σύνδεσμος επιχειρούσε να βάλει τάξη στο καθεστώς ανομίας που επικρατεί στην χωματερή της Φυλής εδώ και πολλούς μήνες, όπου ιδιωτική εταιρεία παρέχει ασυμβασιοποίητα τις υπηρεσίες της στον ΕΔΣΝΑ στο πεδίο της διάθεσης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ. Η σύμβαση θα κάλυπτε το κενό χρονικό διάστημα, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τη συντήρηση και επισκευή των προωθητήρων και των συμπιεστικών μηχανημάτων ιδιοκτησίας ΕΔΣΝΑ που είχαν υποστεί ζημίες μετά τις καταδρομικές επιδρομές Ρομά και λαθρομεταναστών και έως την τελεσφόρηση του ανοικτού διαγωνισμού που έχει προκηρύξει ο ΕΔΣΝΑ (για τις 10/10/2012) με αντικείμενο την εκτέλεση υποστηρικτικών εργασιών στα κύτταρα διάθεσης των απορριμμάτων.

Για το συγκεκριμένο θέμα των ασυμβασιοποίητων εργασιών, ο κ. Σγουρός έχει ενημερώσει ήδη από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ωστόσο, το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν επέτρεψε να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης με αποτέλεσμα η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο. Η Εκτελεστική αποφάσισε ομόφωνα ο Σύνδεσμος να ασκήσει αίτηση ανάκλησης στο αρμόδιο VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου εντός των προθεσμιών που προβλέπει ο νόμος. Ο κ. Σγουρός επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παρανομήσουμε. Θα ενημερώσουμε την εταιρεία ότι απερρίφθη η υπογραφή της σύμβασης και ως εκ τούτου πρέπει να σταματήσουν οι εργασίες στον ΧΥΤΑ. Και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, εάν δεν υπάρξει συνεργασία με τα επιμέρους Υπουργεία. Κάνω έκκληση ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης να ασχοληθούν με το θέμα. Διαφορετικά υπάρχει και ο δρόμος των παραιτήσεων όλων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και ας έρθει η Κεντρική Διοίκηση να διαχειριστεί τα απορρίμματα. Ας πάρει την αρμοδιότητα το Υπουργείο, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Όχι να προσπαθούμε να δώσουμε λύση και να δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα. Εγώ επισημαίνω τον κίνδυνο, όμως δυστυχώς η φωνή μας είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ