Πολιτική
Κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. ΚΕΔΕ και του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης

Ζητούμενο να φτάσουν αδιάθετα ευρωπαϊκά
κονδύλια κατευθείαν στους δήμους
Κοινή συνεδρίαση είχαν σήμερα το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR) με επικεφαλής τον πρόεδρο Wolfgang Schuster, δήμαρχο Στουτγάρδης.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Εδαφικής Ανάπτυξης για να υποστηριχθούν δράσεις και σχέδια για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη στους δήμους των χωρών μελών της ΕΕ που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Η ΚΕΔΕ κατέθεσε για αυτό το σκοπό συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στο CEMR.
Επίσης συζητήθηκε η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και συνεργασίας με ευρωπαϊκούς δήμους και περιφέρειες για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Schuster, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και την πρόθεση τόσο του ίδιου όσο και του CEMR να συμβάλλουν ώστε να αξιοποιηθούν αδιάθετοι πόροι των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, ύψους 8 δις ευρώ, από την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του CEMR, κ. Φρεντερίκ Βαλιέ έχει γίνει ήδη σχετική αναφορά στον αρμόδιο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Χαν, και την επόμενη εβδομάδα ο κ. Schuster πρόκειται να συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής. Στόχος είναι να απλουστευτούν οι διαδικασίες ώστε πόροι των διαρθρωτικών ταμείων που δεν έχουν απορροφηθεί να φτάσουν με πολύ άμεσο τρόπο στους ελληνικούς δήμους για την χρηματοδότηση υπαρκτών επενδυτικών αναγκών, όπως καθορίζονται ιδίως από το Πρόγραμμα Αυτεπιστασίας των δήμων αλλά και τις ιδιαίτερες ανάγκες κατά δήμο.
Ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος είναι και η απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι το τριετές Πρόγραμμα Αυτεπιστασίας προβλέπει την απασχόληση την πρώτη χρονιά 30.000 ανέργων για έξι μήνες στους δήμους για υλοποίηση μικρών αναπτυξιακών έργων. Χρηματοδοτείται, προς το παρόν με 70 εκ. ευρώ κατ΄ έτος από ίδιους πόρους των δήμων και με 200 εκ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ για την κάλυψη των μισθολογικών δαπανών.
Σε ότι αφορά την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα, η γενική γραμματέας Τουρισμού Ντ. Μπέη παρουσίασε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της χώρας καθώς και προτάσεις για συνεργασία με ευρωπαϊκούς δήμους. Η κατάληξη της συζήτησης ήταν ότι θα υπάρξει συνεργασία και με τον ΕΟΤ για να δοθεί το υλικό προβολής της χώρας κυρίως στη Γερμανία, προκειμένου να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα και να επανέλθει το τουριστικό ρεύμα τουλάχιστον στο επίπεδο των προηγούμενων ετών.
Παράλληλα όμως το CEMR έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την τουριστική προβολή της χώρας καθώς και για την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η αρχή έχει γίνει από την περιφέρεια της Βαλονίας στο Βέλγιο, όπου θα κληθεί τιμητικά η Ελλάδα σε ανάλογες εκδηλώσεις.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός6 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων6 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν