Connect with us

Πολιτική

Και με νόμο από κόσκινο οι 50.000 νομιμοποιήσεις στους ΟΤΑ

Published

on

Ξεκινάει άμεσα ο επανέλεγχος των διαδικασιών και των πιστοποιητικών που χρησιμοποιήθηκαν για να μονιμοποιηθούν σε Δημόσιο και δήμους περί τις 50.000 συμβασιούχοι, όπως προέβλεπε πριν χρόνια το περίφημο διάταγμα Παυλόπουλου (τότε Υπουργού Εσωτερικών).

Πλέον, το παραπάνω αποτελεί νόμο, ο οποίος εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση 23 φορέων του Δημοσίου και την εισαγωγή συστήματος αξιολόγησης στο Δημόσιο, με προκαθορισμένες βαθμολογικές ποσοστώσεις.

Τι άλλαξε στον τελικό νόμο
Πάντως, ο τελικός νόμος είναι σαφώς πιο ήπιος από τις αρχικές προβλέψεις του νομοσχεδίου. Με νομοτεχνική αλλαγή ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης περιόρισε τις προϋποθέσεις απόλυσης εργαζομένου που προσλήφθηκε στο Δημόσιο κατόπιν διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Έτσι, σύμφωνα με τη νέα διατύπωση, ο επανέλεγχος των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο θα οδηγεί σε απόλυση μόνον στην περίπτωση που διαπιστώνεται παράτυπη πρόσληψη «με υπαιτιότητα του συμβασιούχου» και όχι στην περίπτωση που η μετατροπή της σύμβασής του σε σύμβαση «αορίστου χρόνου» έχει γίνει από τον φορέα πρόσληψης βάσει διάταξης νόμου.

Ποιοι ελέγχονται
Θυμίζουμε, ότι επί Υπουργίας Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, είχε δοθεί η ευκαιρία σε υπαλλήλους που υπηρετούσαν στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα – ανάμεσά τους και οι ΟΤΑ – με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διαδοχικώς ανανεούμενες, και οι οποίοι κρινόταν από την εκάστοτε εποπτεύουσα αρχή ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
Χιλιάδες ήταν οι υπάλληλοι σε Δημόσιο και δήμους που μονιμοποιήθηκαν με αυτόν τον τρόπο και αφού κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες αρχές.
Πριν από λίγες ημέρες όμως, ήρθε να ταράξει τα νερά η υπόθεση συμβασιούχων σε Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στους οποίους με ψευδείς βεβαιώσεις προϋπηρεσίας δόθηκε, τότε, από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού πράσινο φως για μονιμοποίηση.
Έτσι, και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση ψάχνει να βρει πηγές για να γεμίσει τη δεξαμενή των 11.000 απολύσεων που πρέπει, ως μνημονιακός στόχος, να γίνουν μέσα στο 2014 από το Δημόσιο, αποφασίστηκε οι μονιμοποιηθέντες με το διάταγμα Παυλόπουλου υπάλληλοι να περάσουν από επανέλεγχο.

Σώθηκε το Εθνικό Ίδρυμα Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού
Επίσης, κατόπιν της διαφωνίας και του ΠΑΣΟΚ, αποσύρθηκε το άρθρο με το οποίο καταργείτο το Εθνικό Ίδρυμα Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού. Πρόκειται για τον φορέα που είναι επιφορτισμένος να διεξάγει έρευνες στον χώρο της αγοράς εργασίας και να εποπτεύει την εφαρμογή ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σημειώνεται πως σήμερα το ΕΙΕΑΔ διαχειρίζεται πρόγραμμα στήριξης 10.000 επιχειρήσεων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει πλέον ο ΟΑΕΔ. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να επαναφέρει την πρόταση κατάργησης του ΕΙΕΑΔ, αφού υπάρξει νέα αξιολόγησή του εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας.

Σώζονται και οι έγκυες από τη διαθεσιμότητα
Επίσης, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί δίμηνη παράταση λειτουργίας σε υπό κατάργηση οργανισμούς που σχετίζονται με αναπλάσεις, ενώ γίνονται δεκτές και τέσσερις τροπολογίες που αφορούν, την εξαίρεση των εγκύων από τη διαθεσιμότητα, την ολοκλήρωση των μετατάξεων υπαλλήλων που έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο και τη δυνατότητα συνυπηρέτησης συζύγων στην παραμεθόριο.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ