Οικονομία
Τεράστιο το πλήγμα για τα δημόσια έσοδα από τους φόρους καυσίμων

Τρύπα στον προϋπολογισμό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προκαλεί η κατάρρευση της κατανάλωσης καυσίμων, αλλά και η πτώση της διεθνής τιμής του πετρελαίου.
Εφέτος η κυβέρνηση ανέμενε από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών,αλλά και από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων αθροιστικά έσοδα άνω των 6,5 δισ. ευρώ. Πλέον είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να εισπράξει τα μισά.
Να σημειωθεί πως πέρυσι σε ετήσια βάση τα έσοδα από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ και ήταν μειωμένα κατά 141,45 εκατ. ευρώ ή κατά 6,68% σε σχέση με το 2018. Επισημαίνεται ότι τα εν λόγω έσοδα πέραν από την κατανάλωση καυσίμων επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις της τιμής του αργού πετρελαίου και των παραγώγων του διεθνώς.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις εισπράξεις από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων
Τα έσοδα από τους φόρους αυτούς διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 4,74 δισ. ευρώ, 8,69 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2018. Ωστόσο, εφέτος αναμένεται καθολική κατάρρευση λόγω της μηδενικής κατανάλωσης, αλλά και της κατακόρυφης πτώσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.
Να σημειωθεί πως σήμερα στις ασιατικές αγορές συνεχίσθηκε το σφυροκόπημα στις τιμές του πετρελαίου Μπρεντ και του αμερικανικού αργού πετρελαίου. Το διεθνές συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου Μπρέντ σημείωσε πτώση 15,57% στα 16,32 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Ιουνίου για το West Texas Intermediate σημείωσε υποχώρηση 6,66% στα 10,80 δολάρια ανά βαρέλι.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας9 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός6 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων6 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν