Connect with us

Ελλάδα

Συναγερμός στις τράπεζες για τηλεφωνικές απάτες με πλαστογραφημένα νούμερα – Τι να προσέξετε

Published

on

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν οι τράπεζες μετά από κύμα τηλεφωνικών απατών με τεχνικές παραπλάνησης που αποσκοπούν στην υποκλοπή ευαίσθητων τραπεζικών στοιχείων.

Από τις αρχές του 2025, επιτήδειοι έχουν καταφέρει να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από πελάτες τραπεζών, χρησιμοποιώντας την τεχνική του «Caller ID Spoofing». Με αυτήν, εμφανίζουν στο κινητό του θύματος έναν αριθμό που φαίνεται να ανήκει στην τράπεζα (π.χ. στα κεντρικά ή στην εξυπηρέτηση πελατών), παρόλο που προέρχεται από το εξωτερικό.

Οι απατεώνες προσποιούνται υπαλλήλους τραπεζών και, συχνά, χρησιμοποιούν αληθινά ονόματα εργαζομένων, ζητώντας ευαίσθητα στοιχεία όπως PIN, κωδικούς e-banking ή ακόμα και μεταφορές χρημάτων. Ως πρόσχημα επικαλούνται καταβολή επιδόματος, επενδυτικές ευκαιρίες ή απόπειρα απάτης που πρέπει να σταματήσει επειγόντως.

 Αντιμετώπιση & συνεργασία

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ και παρόχους τηλεπικοινωνιών, έχει ήδη προχωρήσει σε φραγή ύποπτων τηλεφωνικών αριθμών από το εξωτερικό. Οι αριθμοί αυτοί αναγνωρίστηκαν ως εργαλεία εξαπάτησης πελατών, με ζημιές που αγγίζουν συνολικά τις 200.000 ευρώ, σύμφωνα με πηγές της αγοράς.

 Μέτρα προστασίας για πολίτες

Οι τράπεζες καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας:

  • Να τερματίζουν άμεσα ύποπτες κλήσεις και να επικοινωνούν απευθείας με την τράπεζά τους.

  • Να μην αποκαλύπτουν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία (κωδικοί, PIN, OTP).

  • Να μην πραγματοποιούν καμία ενέργεια κατόπιν τηλεφωνικών οδηγιών τρίτων.

  • Να διαβάζουν προσεκτικά μηνύματα που λαμβάνουν από την τράπεζά τους.

  • Να αναφέρουν άμεσα οποιοδήποτε περιστατικό στην Αστυνομία και στο κοινωνικό τους δίκτυο για πρόληψη περαιτέρω θυμάτων.

 Ο κίνδυνος της τεχνητής νοημοσύνης

Το επόμενο επίπεδο της απάτης αναμένεται να περιλαμβάνει τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για μίμηση φωνών. Με βάση ηχητικά δείγματα, οι απατεώνες θα μπορούν να «αναπαράγουν» φωνές τραπεζικών υπαλλήλων, κάνοντας την απάτη ακόμη πιο πειστική. Οι τράπεζες εξετάζουν την αξιοποίηση της ίδιας τεχνολογίας για την ανίχνευση τέτοιων περιπτώσεων, επιχειρώντας να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο με τα δικά του μέσα.

Η επαγρύπνηση είναι το καλύτερο όπλο απέναντι στις σύγχρονες μορφές εξαπάτησης. Οι πελάτες καλούνται να διατηρούν υψηλό επίπεδο καχυποψίας και να ενημερώνονται τακτικά από έγκυρες πηγές για νέες τεχνικές απάτης που αναδύονται στην εποχή της ψηφιακής τραπεζικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ