Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026
13.6 C
Athens
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026

    Στο στόχαστρο της Olaf ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Κίνδυνος απώλειας αγροτικών ενισχύσεων για την Ελλάδα

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Σε νέα κρίση για τη διαχείριση των αγροτικών ενισχύσεων βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς οι ελεγκτές της Olaf (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έρευνα στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ τη Δευτέρα, στο πλαίσιο του σκανδάλου κακής διοχέτευσης κοινοτικών κονδυλίων.

    Ο έλεγχος διήρκεσε οκτώ ώρες και, σύμφωνα με το Politico, οι ελεγκτές ζήτησαν έγγραφα που αφορούν τη διοικητική δομή και τις συμβάσεις του οργανισμού. Η έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα, ενώ η Olaf απέφυγε να σχολιάσει επικαλούμενη το απόρρητο της διαδικασίας και ενδεχόμενες δικαστικές εξελίξεις.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται στο επίκεντρο ελέγχων: η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είχε πραγματοποιήσει έρευνα στα γραφεία του τον Μάιο, αντιμετωπίζοντας αντίσταση, ενώ ακολούθησε νέα επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας τον Ιούλιο.


    Προειδοποίηση από την Κομισιόν

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τις αγροτικές ενισχύσεις της Ε.Ε. εάν δεν υποβάλει έως τις 4 Νοεμβρίου ένα αναθεωρημένο σχέδιο δράσης για την αποτροπή κακής χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

    «Η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τα αναθεωρημένα σχέδια δράσης από τις ελληνικές αρχές», δήλωσε εκπρόσωπός της στο Politico, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν «αναμένει την υποβολή του σχεδίου και παραμένει σε επαφή με την Αθήνα».


    Το «πάγωμα» των επιδοτήσεων στη βιολογική γεωργία

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση ακύρωσε αναδρομικά τις επιδοτήσεις βιολογικής γεωργίας για το 2024 μετά από κύμα ψευδών αιτήσεων, στο πλαίσιο προγράμματος ύψους 287,5 εκατ. ευρώ που αφορούσε πάνω από 60.000 αγρότες.

    Το πρόγραμμα, το οποίο επρόκειτο να διαρκέσει έως το 2027, έχει ουσιαστικά ανασταλεί, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι ενισχύσεις για το 2025 θα καταβληθούν. Η Κομισιόν, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της, δεν έχει ενημερωθεί για την απόφαση αυτή, παρότι οι ελληνικές αρχές οφείλουν να ειδοποιούν την Επιτροπή για κάθε μεταβολή στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ