Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026
13.6 C
Athens
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026

    «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε χθες το βράδυ την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο σχέδιο αναμόρφωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση επιδοτήσεων προς τους αγρότες. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο Open, «οι πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν σε περίπου δέκα ημέρες».

    Πληρωμές σε δύο φάσεις

    Μετά την έγκριση, ξεκινά η τελική διαδικασία επεξεργασίας δεδομένων μέσω του νέου αλγοριθμικού συστήματος.

    «Τώρα είναι η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή το 70%, που θα καταβληθεί με το υβριδικό μοντέλο. Στη συνέχεια, και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι, θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30%», ανέφερε ο αντιπρόεδρος.

    Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται επίσης να πληρωθούν μικρότερα προγράμματα και το μέτρο 23 για τους αγρότες.

    Έλεγχοι με νέο σύστημα

    Ο αντιπρόεδρος περιέγραψε σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία ελέγχων για το 2025, αλλά και για το 2026:

    • Υβριδικός έλεγχος με χρήση ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ για τις εκτάσεις.

    • Στην κτηνοτροφία, έλεγχοι με βάση παραγωγή γάλακτος, κατανάλωση ζωοτροφών και πωλήσεις κρέατος.

    • Εφαρμογή του κριτηρίου ομορότητας για δηλώσεις βοσκοτόπων εντός νομού ή όμορων περιοχών.

    Για το 2026 προβλέπονται ακόμη πιο αυστηρά συστήματα παρακολούθησης:

    • Δορυφορική χαρτογράφηση των καλλιεργειών.

    • Ηλεκτρονικά τσιπ σε αιγοπρόβατα για ακριβή καταγραφή ζωικού κεφαλαίου.

    «Εντιμοι θα πληρωθούν περισσότερα»

    Ο κ. Χατζηδάκης αποκάλυψε ότι το νέο σύστημα αναμένεται να εξοικονομήσει κονδύλια τα οποία θα «επιστραφούν στους έντιμους παραγωγούς» μέσω δεύτερης κατανομής.


    Κινητοποιήσεις στον αγροτικό κόσμο

    Την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για μεταρρυθμίσεις και ταχύτερες πληρωμές, ο αγροτικός κόσμος φαίνεται να βρίσκεται σε αναβρασμό.

    Αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα προαναγγέλλουν πανθεσσαλικό μπλόκο στη Νίκαια Λάρισας στις 3–5 Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξουν άμεσες αλλαγές στις διαδικασίες πληρωμών.

    Παράλληλα:

    • Σήμερα στις 11:30 έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στον κόμβο Ρουπακίου.

    • Στις 22 Νοεμβρίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί πανπελοποννησιακή συγκέντρωση στην Πάτρα.

    Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν:

    • άμεση αποδέσμευση πληρωμών από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ,

    • αντιμετώπιση των επιπτώσεων ζωονόσων,

    • δίκαιη τιμολόγηση προϊόντων.

    Οι συνθήκες στην παραγωγή — χαμηλές τιμές, αυξημένα κόστη και καθυστερήσεις πληρωμών — έχουν οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε οικονομική ασφυξία, όπως δηλώνουν εκπρόσωποι συλλόγων.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ