Οικονομία
Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις σε περιπτώσεις ασθένειας ή θανάτου λογιστή

Σε εφαρμογή τέθηκε νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΑΑΔΕ, που προβλέπει την παράταση υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων σε περιπτώσεις όπου ο εξουσιοδοτημένος λογιστής – φοροτεχνικός νοσηλεύεται ή αποβιώσει. Το μέτρο αφορά κυρίως επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 30.000 ευρώ και φυσικά πρόσωπα που έχουν αναθέσει σε λογιστή την υποβολή των δηλώσεών τους μέσω της πλατφόρμας myAADE.
Η ρύθμιση περιλαμβάνει επίσης περιπτώσεις τοκετού, με στόχο να καλύψει καταστάσεις όπου η αντικειμενική αδυναμία του λογιστή καθιστά αδύνατη την έγκαιρη υποβολή. Σημαντικό είναι ότι η απόφαση ισχύει αναδρομικά για δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία από 10 Απριλίου 2023 και μετά.
Ενδεικτικά παραδείγματα:
-
Νοσηλεία λογιστή: Αν ένας λογιστής νοσηλευτεί για τουλάχιστον 3 ημέρες και προσκομίσει τα σχετικά έγγραφα στην ΑΑΔΕ, τότε οι δηλώσεις των πελατών του παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την ημερομηνία εξιτηρίου.
-
Θάνατος λογιστή: Σε περίπτωση θανάτου, η προθεσμία παρατείνεται έως το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την ημερομηνία του θανάτου, προσφέροντας στους εντολείς του λογιστή επαρκή χρόνο για να αναθέσουν την υπόθεση αλλού.
Ποιοι φορολογικοί τύποι καλύπτονται:
Η παράταση αφορά ένα ευρύ φάσμα δηλώσεων, όπως:
-
Ε1, Ε9, και έντυπο Ν για φυσικά και νομικά πρόσωπα,
-
Δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων,
-
Δηλώσεις Φ.Π.Α. (έντυπο Φ2),
-
Δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα και στοιχείων μίσθωσης ακινήτων,
-
Υποχρεώσεις στην πλατφόρμα myDATA,
-
Ασφαλιστικές δηλώσεις προς e-ΕΦΚΑ, ΤΕΚΑ και άλλους φορείς.
Προϋποθέσεις ενεργοποίησης της παράτασης:
Για να ισχύσει η παράταση, απαιτείται η κατάθεση σχετικών δικαιολογητικών, όπως:
-
Βεβαίωση νοσηλείας ή ληξιαρχική πράξη θανάτου,
-
Αποδεικτικά ενεργής εξουσιοδότησης στο myAADE για τον προηγούμενο μήνα πριν από το γεγονός.
Οι δηλώσεις μπορούν να υποβληθούν είτε ηλεκτρονικά είτε χειρόγραφα, ανάλογα με το είδος και το κανάλι υποβολής, ενώ είναι δυνατή η αποστολή αιτήματος και μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» ή με φυσικό φάκελο.
Ακύρωση προστίμων και επιστροφές:
Ένα σημαντικό στοιχείο του μέτρου είναι η ακύρωση προστίμων, τόκων και προσαυξήσεων που είχαν επιβληθεί για καθυστερημένες υποβολές από τις 10 Απριλίου 2023 έως και τις 27 Μαΐου 2025, με πρόβλεψη για επιστροφή των ποσών μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Η απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό Α.1065/2025Γ, στοχεύει στην παροχή ενός προστατευτικού πλαισίου για φορολογούμενους και επιχειρήσεις που επηρεάζονται από ανθρώπινες και έκτακτες καταστάσεις, όπως η ασθένεια ή η απώλεια του επαγγελματία που χειρίζεται τις δηλώσεις τους.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός5 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων6 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν