Κυριακή, 15 Μαρτίου, 2026
10.2 C
Athens
Κυριακή, 15 Μαρτίου, 2026

    Σύσκεψη εκπροσώπων φορεών της περιοχής

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Διάλογος για την εκπαίδευση στο Μαρούσι

    Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου, της Β΄ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αμαρουσίου και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Λυκόβρυσης – Πεύκης στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου, ύστερα από πρόσκληση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Αμαρουσίου.

    Στη σύσκεψη – συζήτηση (η οποία ήταν ανοιχτή κι συμμετείχαν και εκπρόσωποι γονέων από Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων των σχολείων της περιοχής) κατατέθηκαν απόψεις και αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και προβληματισμός γύρω από τα προβλήματα της Δημόσιας Εκπαίδευσης και της λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής.
    Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών: “Κοινές ήταν οι διαπιστώσεις για την αναγκαιότητα κοινής αντίδρασης και αντίστασης του εκπαιδευτικού και γονεϊκού  κινήματος ενάντια στην ανάλγητη  – αντιλαϊκή αντιεκπαιδευτική πολιτική που ακολουθείται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, καταδικάζοντας τη Δημόσια Εκπαίδευση στην υποχρηματοδότηση και τη διάλυση, με στόχο την ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου”.
    Στη συζήτηση τέθηκαν και συζητήθηκαν τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα των Δημόσιων Σχολείων των Δήμων Αμαρουσίου και Πεύκης, τα προβλήματα λειτουργίας των σχολικών επιτροπών, οι ελλείψεις βιβλίων, το περιεχόμενο σπουδών του «νέου σχολείου» που εφαρμόζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το ζήτημα της «αξιολόγησης» των σχολικών μονάδων που εισηγείται το ΥΠΔΒΜΘ, τα προβλήματα της ειδικής αγωγής και ιδιαίτερα το ζήτημα της αντιμετώπισης με κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες του νέου γύρου συγχωνεύσεων – καταργήσεων – υποβιβασμών σχολικών μονάδων που προωθεί το ΥΠΔΒΜΘ, στο πλαίσιο της μνημονιακής εκπαιδευτικής πολιτικής που ακολουθείται..”
    Και το δελτίο τύπου συνεχίζει ως εξής: “Κοινός τόπος υπήρξε η αναγκαιότητα μαζικών – ενωτικών πρωτοβουλιών αντίδρασης και αντίστασης – ανατροπής των πολιτικών αυτών που πλήττουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, ιδιωτικοποιώντας τις λειτουργίες της, ρίχνοντας τα οικονομικά βάρη για τις σπουδές των παιδιών στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών, απογειώνοντας έτσι τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.
    Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι προτεραιότητες των κοινών δράσεων του εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος πρέπει να στοχεύουν στη διεκδίκηση της αύξησης των δαπανών για την Παιδεία από τον Γ. Κ. Π. στο 15%  των συνολικών δαπανών του, στη διεκδίκηση της σωστής, έγκαιρης και σύννομης απόδοσης των χρημάτων που προορίζονται για τα Δημόσια σχολεία από τις σχολικές επιτροπές των Δήμων της περιοχής και της αύξησης της συμμετοχής των Δήμων στις δαπάνες της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων των Δήμων τους, του συντονισμού της δράσης και πίεσης του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος προς την πολιτεία και τους Δήμους για την ανέγερση νέων σχολείων στην περιοχή των Δήμων Αμαρουσίου και Πεύκης, στη διεκδίκηση από τους Δήμους της περιοχής της σωστής και έγκαιρης επέμβασής τους αναφορικά με το ζήτημα των επισκευών – συντηρήσεων των δημόσιων σχολικών μονάδων της περιοχής και πάνω από όλα στη μαχητική και μαζική αντίδραση γονέων και εκπαιδευτικών αλλά και φορέων της περιοχής, ώστε να μην περάσει καμία νέα συγχώνευση – κατάργηση ή υποβιβασμός σχολικής μονάδας της πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας, αλλά και όλης της χώρας.
    Γι’ όλα αυτά συμφωνήθηκε να υπάρξει μόνιμος και σταθερός διάλογος μεταξύ των συνδικαλιστικών φορέων των εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης  και των γονέων της περιοχής και ανάληψη πρωτοβουλιών ενημερωτικού και διεκδικητικού χαρακτήρα για όλα τα παραπάνω ζητήματα”.

     

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ