Κοινωνία
Ελπίδες δίνει ένα νέο ερευνητικό έργο

Έγκαιρη διάγνωση και υποστήριξη ατόμων με άνοια
Η ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας σε συνδυασμό με τον διαρκώς αυξανόμενο μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού, την καθιστούν κεντρικό πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών. Οι επιπτώσεις της στην ποιότητα ζωής των πασχόντων και του περίγυρού τους είναι ιδιαίτερα σοβαρές, με ταυτόχρονες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις στα συστήματα υγείας. Τα προβλήματα αυτά καθιστούν απαραίτητη την έρευνα σε νέους τομείς με στόχους όπως η ακρίβεια διάγνωσης και η βελτίωση της ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από άνοια.
Το τετραετές ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Dem@Care, συντονιστής του οποίου είναι το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠΤΗΛ) του ΕΚΕΤΑ, θα συνεισφέρει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, συνδυάζοντας την εμπειρία και νέα ερευνητικά αποτελέσματα 11 Ευρωπαϊκών φορέων.
Πιο συγκεκριμένα, το Dem@Care, αφορά στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την από απόσταση παρακολούθηση, διάγνωση και υποστήριξη των ατόμων που βρίσκονται στα πρώτα και μεσαία στάδια άνοιας. Το Dem@Care θα διερευνήσει την ενοποιημένη αξιοποίηση πολλαπλών αισθητήρων για την καταγραφή, μεταξύ άλλων, καθημερινών δραστηριοτήτων, συναισθημάτων, διαταραχών λόγου, ζωτικών λειτουργιών, κ.α., καθώς και έξυπνων μηχανισμών λήψης αποφάσεων για την έγκαιρη, ανά περίπτωση, παρέμβαση ή προσαρμογή της παρεχόμενης φροντίδας. Στόχος πέρα από την ακριβέστερη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία, είναι η δυνατότητα παραμονής για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα στο χώρο κατοικίας και όχι νοσηλείας.
Το ΙΠΤΗΛ εκτός από το συντονισμό του έργου, διεξάγει ταυτόχρονα έρευνα στους τομείς της αναπαράστασης, εξαγωγής γνώσης και μηχανικής όρασης. Στο έργο, συμμετέχουν έντεκα φορείς από γνωστά πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και νοσοκομεία με έντονη δραστηριότητα στην πρόγνωση και αντιμετώπιση της άνοιας (INRIA, Bordeaux University, Lulea Technical University, Dublin City University, Chu De Nice) και από το χώρο της βιομηχανίας (IBM Israel, Philips, Cassidian, Vistek Isra Vision, Link Care Services).
Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη στις 3 και 4 Νoεμβρίου. Στις 3 Νοεμβρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση του έργου και ομιλίες από την Καθηγήτρια Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και Πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, κα Τσολάκη Μάγδα καθώς επίσης και από τον Prof. Philippe Robert (Memory Resource and Research Centre (CMRR) of the University Hospital in Nice (CHU DE NICE).
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός5 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων5 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Αγίας Βαρβάρας7 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν