Σημαντική μείωση των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων σημειώθηκε φέτος κατά την έξοδο του τετραημέρου της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 24 έως και την Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2025 καταγράφηκαν έξι θανατηφόρα τροχαία με ισάριθμους νεκρούς, έναντι δεκατεσσάρων την αντίστοιχη περσινή περίοδο — μείωση άνω του 50%, παρά το γεγονός ότι φέτος η έξοδος αφορούσε τέσσερις ημέρες αντί για τρεις.
«Κάτι αλλάζει στην οδική συμπεριφορά»
Την αισθητή βελτίωση υπογράμμισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο:
«Φέτος, χάρη και στον σχεδιασμό της Τροχαίας αλλά και στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα θανατηφόρα δυστυχήματα στο τετραήμερο – πέρυσι ήταν τριήμερο – ήταν λιγότερα από τα μισά σε σχέση με πέρυσι. Είναι μια σημαντική πρόοδος».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τα θετικά αυτά αποτελέσματα δείχνουν πως η χώρα «κινείται στη σωστή κατεύθυνση», σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να αλλάξει ουσιαστικά η οδική συμπεριφορά των πολιτών».
Αναλυτικά τα θανατηφόρα περιστατικά
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.:
-
25 Οκτωβρίου: Χανιά (1)
-
26 Οκτωβρίου: Φωκίδα (1), Θεσσαλονίκη (1), Ευρυτανία (1), Αττική (1)
-
27 Οκτωβρίου: Ζάκυνθος (1)
-
24 και 28 Οκτωβρίου: Καμία καταγραφή
Συγκριτικά στοιχεία
Το 2024, στην τριήμερη έξοδο για την εθνική επέτειο, είχαν καταγραφεί 14 θάνατοι, ενώ φέτος, σε περίοδο τεσσάρων ημερών, οι νεκροί ήταν μόλις 6.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στον ενισχυμένο σχεδιασμό της Τροχαίας, στην πιο αυστηρή εφαρμογή του νέου ΚΟΚ, καθώς και στη συνειδητοποίηση των οδηγών για την ανάγκη ασφαλούς οδήγησης.