Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026
16.4 C
Athens
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026

    Κυκλοφοριακό αδιέξοδο στην Αττική: Στο «συρτάρι» η απαγόρευση φορτηγών στον Κηφισό

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Έντονα σημάδια έλλειψης σταθερού σχεδίου για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού χάους στην Αττική καταγράφονται εκ νέου, μετά την απόφαση να τεθεί προσωρινά στο «συρτάρι» το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών στον Κηφισό τις ώρες αιχμής, από τις 7 έως τις 10 το πρωί. Το μέτρο είχε εξαγγελθεί μόλις πρόσφατα από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ωστόσο αποσύρθηκε πριν καν τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή.

    Η εικόνα στους δρόμους της Αττική παραμένει εδώ και χρόνια ασφυκτική, με τους οδηγούς να χάνουν πάνω από 110 ώρες ετησίως στο τιμόνι, σε ένα δίκτυο που αγγίζει πλέον τα όριά του. Παρά τις εξαγγελίες, τα μέτρα φαίνεται να αλλάζουν κατεύθυνση πριν καν αξιολογηθούν στην πράξη, ενισχύοντας την αίσθηση αποσπασματικών παρεμβάσεων.

    Παρέμβαση ΕΒΕΑ και φόβοι για την εφοδιαστική αλυσίδα

    Το μέτρο της απαγόρευσης των φορτηγών είχε παρουσιαστεί ως βασικό εργαλείο αποσυμφόρησης του Κηφισού, ωστόσο τελικά εγκαταλείφθηκε, καθώς εκτιμήθηκε ότι θα προκαλούσε σοβαρές αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Καθοριστικό ρόλο φέρεται να έπαιξε η παρέμβαση του προέδρου του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος με επιστολή του απέρριψε ξεκάθαρα τον οριζόντιο περιορισμό.

    «Το ζητούμενο δεν είναι η απλή μετατόπιση του κυκλοφοριακού φόρτου, αλλά η εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων διαχείρισης της κυκλοφορίας, με μετρήσιμο αποτέλεσμα και περιορισμένο αποτύπωμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, οδηγώντας ουσιαστικά στην αναστολή του μέτρου.

    Στροφή στην Παλαιά Εθνική και έμφαση στη διαχείριση συμβάντων

    Μετά την υπαναχώρηση, στο κυβερνητικό επιτελείο προκρίνεται πλέον το άνοιγμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού για τη διέλευση φορτηγών εκτός των νυχτερινών ωρών. Πρόκειται για ορεινή διαδρομή που παρακάμπτει σε μεγάλο βαθμό τον αστικό ιστό της Αττικής και συνδέει τη Βοιωτία με τη Δυτική Αττική μέσω του περάσματος της Κάζας, επιλογή που επανέρχεται δυναμικά στον σχεδιασμό.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, παράλληλα, στη διαχείριση των καθημερινών συμβάντων στον Κηφισό, τα οποία αρκούν για να «κλειδώσουν» τον άξονα μέσα σε λίγα λεπτά. Στο τραπέζι βρίσκονται η ενισχυμένη παρουσία της Τροχαία, η χρήση δικύκλων για ταχύτερη επέμβαση, αλλά και η αξιοποίηση drones που μπορούν να επιχειρούν ακόμη και υπό βροχή, με στόχο την άμεση αποτύπωση της κατάστασης και την ταχεία απομάκρυνση εμπλεκόμενων οχημάτων.

    Μεσοπρόθεσμα «έξυπνα φανάρια», αλλά χωρίς άμεση λύση

    Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα εντάσσεται και η επέκταση του συστήματος «έξυπνων φαναριών», χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Μέχρι τότε, το κυκλοφοριακό στην Αττική παραμένει ένα διαρκές πρόβλημα, με τις παρεμβάσεις να αλλάζουν κατεύθυνση και την ουσιαστική αποσυμφόρηση να παραμένει ζητούμενο.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ