Connect with us

Αθηναίων

Επιχείρηση «σκούπα» στο Κολωνάκι μετά το τροχαίο – «Η αυθαιρεσία τελειώνει εδώ»

Published

on

«Όσοι νομίζουν ότι θα συνεχίσουν να παρανομούν χωρίς συνέπειες, κάνουν μεγάλο λάθος», δήλωσε σε δημοσίευσή του στο Facebook, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση «σκούπα» το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουλίου στο Κολωνάκι. Παράλληλα, διαπιστώθηκαν 85 παραβάσεις στάθμευσης.

Οι έλεγχοι έρχονται έπειτα από το περιστατικό της τρελής πορείας πολυτελούς τζιπ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο Κολωνάκι, που κατέληξε να πέσει σε εστιατόριο, όπου «σάρωσε» τραπέζια και πελάτες πού βρίσκονταν σε εξωτερικό χώρο. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν 12 άνθρωποι.

Το περιστατικό προκάλεσε συζητήσεις και σχολιάστηκε έντονα στο X, με πολίτες να αναφέρουν παράνομα παρκαρίσματα και άλλες παραβάσεις, τόσο στη συγκεκριμένη οδό όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Να σημειωθεί, ότι στο συγκεκριμένο μαγαζί στο Κολωνάκι δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση στα τραπεζοκαθίσματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, δήλωσε η δημοτική αρχή.

Την άμεση εφαρμογή του κανονισμού και το τέλος στην ατιμωρησία ζητούν οι κάτοικοι κάνοντας λόγο για «χάος» παραβάσεων που κάνουν το κέντρο απροσπέλαστο.

Ο απολογισμός των παραβάσεων

Διαπιστώθηκαν

  • 85 παραβάσεις στάθμευσης
  • 73 παραβάσεις σε θέσεις μονίμων κατοίκων (Ρ-70)
  • 7 σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης (Ρ-69)
  • 4 σε γωνίες
  • 1 για πατίνια (ΕΠΗΟ)

Πραγματοποιήθηκαν 19 έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος:

Σε 6 από αυτά διαπιστώθηκε υπέρβαση της επιτρεπόμενης κάλυψης κοινόχρηστου χώρου

Από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί:

  • 38 σφραγίσεις επιχειρήσεων για υπέρβαση άδειας Τραπεζοκαθισμάτων, 16 από αυτές στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα

Σε ισχύ ο νέος κανονισμός για τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους

Ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει σε εφαρμογή από 2/6 έναν νέο κανονισμό για την κατάληψη και αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων από καταστήματα και επιχειρήσεις.

  • Άρση τραπεζοκαθισμάτων και επιβολή σφράγισης από 1 έως 10 ημέρες, στη δεύτερη παράβαση αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου.
  • Αύξηση πρόστιμων για καταπάτηση διάβασης τυφλών (τετραπλάσιο τέλος)
  • Απαγόρευση ανάπτυξης καθισμάτων σε χώρο μικρότερο των 0,40 μ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη κανονιστική απόφαση:

  1. Τοποθετούνται QR codes με τα απαραίτητα στοιχεία του καταστήματος. Τα καταστήματα και τα περίπτερα, που έχουν άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου, υποχρεούνται να αναρτήσουν στην πρόσοψή τους, ευκρινή και καλοδιατηρημένη ταμπέλα με QR code, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025.
  2. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις και τα πρόστιμα. Για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου επιβάλλεται πρόστιμο τριπλάσιο του αναλογούντος τέλους. Σε κάθε νέα παράβαση θα επιβάλλεται το ανάλογο πρόστιμο. Αν διαπιστωθεί και δεύτερη παράβαση αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστου χώρου θα γίνεται άρση των τραπεζοκαθισμάτων και επιβάλλεται σφράγιση από 1 έως 10 ημέρες. Επιπλέον, προστέθηκε νέο πρόστιμο για την καταπάτηση διάβασης τυφλών, με τετραπλασιασμό του μεγαλύτερου ποσού ανά τ.μ..
  3. Απαγορεύεται η ανάπτυξη καρεκλών σε περιορισμένο χώρο. Για να διασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών, δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος με πλάτος μικρότερο των 0,30 μ., το οποίο ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2026, ενώ με άμεση ισχύ, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη καρεκλών σε παραχωρούμενο χώρο του οποίου το πλάτος είναι μικρότερο των 0,40 μ..

Νεά πλαρφόρμα Mystreet

Στα σκαριά βρίσκεται η νέα πλατφόρμα Mysteet για τον έλεγχο της αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

Οι πολίτες θα δύνανται να διαπιστώνουν και να υποβάλλουν σχετική καταγγελία μέσω της εφαρμογής για την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων.

Η εφαρμογή αναπτύσσεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι δωρεάν και εγκαθίσταται σε “έξυπνες” συσκευές (κινητά και tablets).

Ο ενδιαφερόμενος πολίτης δύναται να αναζητά πληροφορίες για τις παραχωρήσεις δημοσίου χώρου, μέσω ειδικά διαμορφωμένου χάρτη με περιγραφικά και γεωχωρικά δεδομένα της εκάστοτε περιοχής του κάθε δήμου και να υποβάλλει τη σχετική καταγγελία.

Επίσης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναπτύσσει πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία “Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων”, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), και το οποίο συντηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα χρησιμοποιείται από τους δήμους, προκειμένου να καταχωρίσουν τις άδειες των καταστημάτων που βρίσκονται εντός του δήμου, μέσω του οποίου δίδεται η δυνατότητα εντοπισμού του τμήματος που καταλαμβάνεται αυθαίρετα στον κοινό χώρο από το κατάστημα, σε σχέση με το τμήμα που νομίμως του έχει παραχωρηθεί από τον δήμο, προκειμένου να διαπιστώνονται αποκλίσεις και να ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς, είτε με αυτοψία, είτε μέσω υποβολής καταγγελίας από πολίτες.

Άρθρο 20 Ηλεκτρονική εφαρμογή «mystreet» για έλεγχο της αυθαίρετης χρήσης κοινόχρηστων χώρων

Οι πολίτες, οι οποίοι διαπιστώνουν την αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων, όπως πεζοδρομίων και πλατειών, για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων καταστημάτων, όπως ορίζεται στο άρθρο 13 του β.δ. της 24 Σεπτ/20 Οκτ. 1958 (Α’ 171), δύνανται να υποβάλλουν καταγγελία προς την αρμόδια ελεγκτική αρχή μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής με την ονομασία «mystreet».

2. Η εφαρμογή της παρ. 1, η οποία αναπτύσσεται από το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) «Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος» και συντηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι δωρεάν και εγκαθίσταται σε «έξυπνες» κινητές συσκευές. Ο ενδιαφερόμενος πολίτης δύναται να αναζητά πληροφορίες για τις παραχωρήσεις δημοσίου χώρου μέσω ειδικά διαμορφωμένου χάρτη με περιγραφικά και γεωχωρικά δεδομένα της εκάστοτε περιοχής του κάθε Δήμου και να υποβάλλει τη σχετική καταγγελία.

3. Το ν.π.ι.δ. «Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος» αναπτύσσει πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία «Μητρώο Καταχώρισης Αδειών Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων», το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), και το οποίο συντηρείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το πληροφοριακό σύστημα του πρώτου εδαφίου χρησιμοποιείται από τους δήμους, προκειμένου να καταχωρίσουν τις άδειες των καταστημάτων που βρίσκονται εντός του δήμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ