Κεντρικό Θέμα
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΗΣ WIKIPEDIA ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Τετάρτη 13 Απριλίου το σεμινάριο-εργαστήριο, το πρώτο στο Νομό Αττικής, για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα ελληνικά στο χώρο που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Βικιπαίδειας. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών καθώς το σεμινάριο παρακολούθησαν 40 πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για την Wikipedia, τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που χρησιμοποιείται και συντάσσεται εθελοντικά από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από την Πρόεδρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, κα Βασιλική Μπλέκα, τον Αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Γιώργο Βλαντή, και την προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, κα Φρόσω Παυλίδου. Παρόντες ήταν ακόμα ο Αντιδήμαρχος Άθλησης και Νεολαίας, κ. Γιάννης Κεσκινίδης και η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος της Βιβλιοθήκης, κα Μαριάννα Ζούρου καθώς και εκρπόσωποι άλλων Βιβλιοθηκών.
• Επιτόπια συγγραφή άρθρων
Στο σεμινάριο συζητήθηκε η νέα κατάσταση που εισάγει η wiki συγγραφή λημμάτων στη γνώση (εξέλιξη άρθρου με παράλληλη συγγραφή και συνεχώς αναμορφούμενο περιεχόμενο), συζητήθηκαν εμπειρίες συμμετοχής στην ελληνική wikipedia από χρήστες, συγγραφείς λημμάτων αλλά και ανθρώπους που συμμετέχουν με άλλους τρόπους, όπως εικαστική παρέμβαση, μετάφραση, ορθογραφική ορθότητα κειμένων, κ.λπ. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη χρήση και αξιοπιστία της wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού (μέθοδοι αξιολόγησης λημμάτων, κ.ά) που αναρτάται στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Τέλος, οι συμμετέχοντες έκαναν επιτόπου συγγραφή άρθρων της επιλογής τους (hands-on workshop) στο προσωπικό τους υπολογιστή (υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο (WiFi). Ιδιαίτερη σημασία έχει η ευρύτητα του κοινού που συμμετείχε στο σεμινάριο και το οποίο κάλυπτε μορφωτικά και ηλικιακά διαφορετικούς χώρους, όπως βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματίες και στελέχη οργανισμών, φοιτητές βιβλιοθηκονομίας – logistician, δημοτικοί υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μουσικοί, ηθοποιοί, έμποροι και συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί έδειξαν ενεργά το ενδιαφέρον τους, για τη συμμετοχή στην κοινότητα της ελληνικής Wikipedia (http://mywikipedia.gr/). Η ομάδα προώθησης του εργαστηρίου αποτελείτο από τους κ.κ.: Γιάννη Γιανναράκη, Μπάμπη Εγγλέζο, Άριεν Γκλεν, Μάνο Κεφαλά, Ευγενία Αμαξίδου και Μάρκελλο Στεβή.
• Εκπομπή και στο ραδιόφωνο
Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί εκπομπή της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου Αττικής “Βιβλιοθήκες 94fm” στο ραδιοσταθμό του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (κάθε Κυριακή 10-12 το πρωί Eπιμέλεια – Παρουσίαση: Γιώργος Γλωσσιώτης, Φρόσω Παυλίδου, Δημήτρης Πολίτης-Βιβλιοθηκονόμοι), που ήταν αφιερωμένη στη σημαντική συμβολή των βιβλιοθηκών αναφορικά με τον εμπλουτισμό της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia και το πλαίσιο εκδηλώσεων που υλοποιείται για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού. Καλεσμένος στην εκπομπή ήταν ο κ. Νίκος Ρούσσος επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Στο πλαίσιο της συνέντευξης, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να επιτελέσουν οι βιβλιοθήκες στον εμπλουτισμό της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Βικιπαίδεια και η συμβολή τους στη διεύρυνση της κοινότητας των συντακτών και των χρηστών. Επίσης, σε προηγούμενη εκπομπή καλεσμένος ήταν ο κ. Θ. Καρούνος, Ερευνητής στο Εργαστήριο Βέλτιστου Σχεδιασμού Δικτύων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ στο ΕΜΠ και Πρόεδρος της Εταιρίας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ). Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη του υπογράμμισε ότι η ραγδαία εξάπλωση του ανοικτού λογισμικού τα τελευταία χρόνια έχει στηριχθεί στην ευρεία χρήση του Διαδικτύου, αλλά και ότι η ανάπτυξη του διαδικτύου, ειδικότερα των δικτύων νέας γενιάς, βασίζεται στο ελεύθερο λογισμικό.
• “Να διαχυθεί η γνώση όσο το δυνατόν ευρύτερα”
Η Wikipedia υπάρχει σε πάρα πολλές γλώσσες. Αυτή τη στιγμή στην ελληνική έκδοσή της υπάρχουν πάνω από 60 χιλιάδες άρθρα, ένας αριθμός που θεωρείται σχετικά μικρός σε σύγκριση με άλλες γλώσσες. Για αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί από φορείς και πολίτες μια Πρωτοβουλία που έχει σαν βασικό στόχο τον εμπλουτισμό της Wikipedia στην ελληνική γλώσσα μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και τη συμμετοχή οσό το δυνατόν περισσότερων συντακτων-χρηστών. Ο Χ-τυπος μίλησε με δυο από τα μέλη της Πρωτοβουλίας τον κ. Γιάννη Γιανναράκη και την κα Ευγενία Αμαξίδου οι οποίοι εξηγούν γιατί θεωρούν αναγκαία την αναβάθμιση της ελληνικής έκδοσης.
“Στον 21ο Αιώνα και στη νέα ψηφιακή εποχή η Ελλάδα χρειάζεται τη δική της ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω του εμπλουτισμού της ελληνικής wikipedia” υποστηρίζει ο κ. Γιανναράκης που τονίζει πως ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει και να προσθέσει το δικό του λιθαράκι σε αυτήν την προσπάθεια. Ο χρήστης είναι πολύ εύκολο να γίνει συντάκτης με ένα μόνο κλικ στο wikipedia.gr ενώ δεν χρειάζεται καν να γράψει ολόκληρο κείμενο για κάποιο θέμα καθώς μπορεί να προσθέσει στοιχεία σε ένα υπάρχον άρθρο ή και να κάνει διορθώσεις αν διαπιστώνει λάθη. “Είναι ένα παράθυρο στη γνώση και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες να βγάλουν μέσα από την wikipedia τον πολιτιστικό τους πλούτο και να αναδείξουν όλα εκείνα τα αξιόλογα στοιχεία που διαθέτουν” τονίζει ο κ. Γιανναράκης που υπογραμμίζει πως η προσπάθεια τους βρίσκει ανταπόκριση και έχει ήδη υιοθετηθεί από το Υπουργείο Παιδείας ενώ στόχος είναι να μπει η ψηφιακή βιβλιοθήκη και μέσα στα σχολεία. “Η φιλοδοξία του εγχειρήματος είναι να μαζευτεί το σύνολο της γνώσης στον κόσμο σε πάρα πολλές γλώσσες….να διαχυθεί η γνώση όσο το δυνατόν ευρύτερα” τονίζει η κα Αμαξίδου που προσθέτει πως οι δήμοι έχουν προσκληθεί να διοχετεύσουν στην wikipedia το υλικό που έχουν. Όταν τη ρωτήσαμε τι ήταν αυτό που την τράβηξε να εμπλακεί τόνο ενεργά με τη Wikipedia μας απάντησε πως πρόκειται για μια ζωντανή διαδικασία που συνεχώς εξελίσσεται και μεγαλώνει.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός5 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων5 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν