Κεντρικό Θέμα
Kινητοποιήσεις για το Άλσος Βεΐκου στο Γαλάτσι

Μείζον θέμα έχει ξεσπάσει στο Δήμο Γαλατσίου λόγω της πρόσφατης απόφασης που εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Αθηνών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής με θέμα την κατεδάφιση όλων των εγκαταστάσεων στο Άλσος Βεΐκου (αθλητικών, πολιτιστικών και βοηθητικών κτηρίων) με αιτιολογία τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως δασικής αναδασωτέας έκτασης.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Δήμο Γαλατσίου όπου στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου Γαλατσίου, κ. Κυριάκου Τσίρου, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κας Γεωργίας Κιτσίνη, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου με μοναδικό θέμα συζήτηση την πρόσφατη απόφαση για το Άλσος Βεΐκου και κατ’ επέκταση το μέλλον της μεγαλύτερης έκτασης αναψυχής στο Γαλάτσι αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Στο πλαίσιο της συνάντησης του Δημάρχου Γαλατσίου με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αποφασίστηκε από κοινού να προχωρήσουν σε κοινοποίηση του θέματος που ανέκυψε στους αρμόδιους Υπουργούς και στους βουλευτές της Β’ Αθηνών ώστε να ενημερωθούν και να πειστούν για την κρισιμότητα της κατάστασης.
Επίσης, αποφάσισαν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες και συμφώνησαν να θέσουν το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να ληφθεί απόφαση για δραστικές και συνεχόμενες κινητοποιήσεις στο Γαλάτσι.

Ένας Υπερτοπικός Πόλος αναψυχής
Το Άλσος Βεΐκου, συνολικής εκτάσεως 217,350 στρεμμάτων, βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Γαλατσίου, που το νέμεται και το κατέχει για περισσότερο από 35 έτη, καταβάλλει δε ετησίως από τον δημοτικό προϋπολογισμό εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την συντήρηση και προστασία της όλης ως άνω έκτασης, μετά των επ΄ αυτής αθλητικών εγκαταστάσεων. Και εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί πως οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται όχι μόνο από τους δημότες του Γαλατσίου αλλά και από κατοίκους όμορων περιοχών όπως της Νέας Ιωνίας, του Ψυχικού, της Φιλοθέης, του Ηρακλείου, του Χαλανδρίου κ.α.
Άλλωστε το Άλσος αυτό έχει ορισθεί από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας ως Υπερτοπικός Πόλος αναψυχής και περιέχει πολλαπλές αθλητικές εγκαταστάσεις και βοηθητικά κτήρια (γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, κολυμβητήρια, παιδικές χαρές, αποδυτήρια, ιατρείο κλπ) τα οποία κατασκευάστηκαν από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με δικές τους τεχνικές μελέτες και ιδίως με δική τους χρηματοδότηση την δεκαετία του 1980 (1978 έως 1990).
Ωστόσο, μετά την κατασκευή των προαναφερθέντων εγκαταστάσεων, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 1147/1994 Πράξη του Νομάρχη Αθηνών, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1110 Α 25/10/94 και η οποία κήρυξε αναδασωτέα συνολική έκταση 935,483 στρεμμάτων στη Θέση Ομορφοκκλησιά -Τουρκοβουνίων του Δήμου Γαλατσίου του Νομού Αττικής, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η έκταση των 217,350 στρεμμάτων του Άλσους Βέΐκου, με αποτέλεσμα σήμερα οι εγκαταστάσεις αυτές να εμφανίζονται ως κατασκευασμένες εντός δασικής αναδασωτέας εκτάσεως. Μάλιστα στο σχεδιάγραμμα που επισυνάπτεται της πράξεως αυτής καταγράφονται ως υφιστάμενες οι αθλητικές αυτές εγκαταστάσεις.
Continue Reading
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός5 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων6 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν