Κεντρικό Θέμα
Άλλο ένα κονδύλι εξασφάλισε ο Δήμος Νέας Ιωνίας έναντι παλαιών οφειλών
Το ποσό των 417.000 ευρώ θα δώσει το Πράσινο Ταμείο στο Δήμο Νέας Ιωνίας έναντι των οφειλών που υπάρχουν προς την πλευρά του Δήμου από το το Εθνικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) το ταμείο του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ που λειτούργησε επί 35 χρόνια χρηματοδοτώντας έργα στους δήμους. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας είχε καταφέρει και είχε ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ταμείο, μέσω της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΠΕΑ, το 2004 για μια σειρά έργων-αναπλάσεων κυρίως στο κέντρο της πόλης. Τότε είχε εκταμιευτεί μόνο ένα μέρος των χρημάτων, αλλά η ΔΕΠΕΑ προχώρησε στην εκτέλεση των έργων μέσω δανειοδότησης από ιδιωτική τράπεζα και διεκδικούσε μετά τα κονδύλια. Ωστόσο, το 2010 το ΕΤΕΡΠΣ καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το λεγόμενο “Πράσινο Ταμείο”, ενώ και η ΔΕΠΕΑ λύθηκε με τις υποχρεώσεις της να μεταφέρονται στο Δήμο.
Έτσι λοιπόν οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής διοχετεύτηκαν προς το Πράσινο Ταμείο απ’ όπου ο Δήμος, όπως γράψαμε και σε πρόσφατα ρεπορτάζ, κατάφερε φέτος να πάρει κονδύλια για την απαλλοτρίωση δύο ακινήτων (στην Αλσούπολη και στα Πευκάκια). Και όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου εγκρίθηκε η χορήγηση ποσού 417.529 ευρώ.
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος φαίνεται πως το Πράσινο Ταμείο αναγνωρίζει τις οφειλές του ΕΤΕΡΠΣ και την υποχρέωση που έχει απέναντι στο Δήμο, αν και όπως συμπλήρωσε υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα με το υπόλοιπο ποσό το οποίο θα διεκδικηθεί. Πόσο είναι αυτό; Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, κ. Κυριάκος Χαμαλίδης στον Χ-τύπο ο Δήμος απαιτεί περίπου επιπλέον 900.000 ευρώ, κάτι που μένει να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα.
Πάντως, τα 417.529 ευρώ είναι ένα αξιοσέβαστο ποσό σε μια εποχή που τα κρατικά κονδύλια όλο και μειώνονται και η διοίκηση το περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ είναι ελεύθερη να το διαθέσει όπου κρίνει εκείνη καλύτερα, αν και μάλλον θα κλείσει τρύπες που υπάρχουν στον τομέα των έργων.
• Αντιπαράθεση για τη διεκδίκηση της προηγούμενης διοίκησης
Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσής του ο κ. Γκότσης εξέφρασε την άποψη πως το ζήτημα των οφειλόμενων χρημάτων του ΕΤΕΡΠΣ θα μπορούσε να είχε λυθεί νωρίτερα αφήνοντας έτσι αιχμές για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αυτό δεν έμεινε αναπάντητο τόσο από τον τελευταίο Πρόεδρο της ΔΕΠΕΑ, κ. Νίκο Δακουτρό όσο και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Παναγιώτη Μανούρη, που υπογράμμισαν τις προσπάθειες που είχαν γίνει τότε για να εκταμιευτούν τα χρήματα.
Ο κ. Μανούρης θύμισε πως τα έργα τότε είχαν προχωρήσει μέσα από την “ευφυέστατη κίνηση” του κ. Δακουτρού για τη λήψη δανείου με ενέχυρο τις πιστοποιήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ. Όπως συμπλήρωσε το ΕΤΕΡΠΣ ήδη είχε δώσει μέχρι τη λήψη του δανείου το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ. “Τα χρήματα δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είχε γίνει δουλειά τότε” τόνισε ο κ. Μανούρης. Ο κ. Γκότσης επανερχόμενος θύμισε πως ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΕΑ είχε στηρίξει τότε τα έργα του ΕΤΕΡΠΣ, αλλά επέμεινε πως το υπόλοιπο των χρημάτων δεν διεκδικήθηκε τότε από το Δήμο. Κατέληξε δε πως η νυν δημοτική αρχή πέτυχε να πάρει αυτά τα χρήματα μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός6 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων6 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν