Κεντρικό Θέμα
Παρέμβαση στον ΗΣΑΠ για την ηχορύπανση
Tη λήψη μέτρων περιορισμού του θορύβου που προκαλείται από τους συρμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου ζητάνε κάτοικοι της Ελευθερούπολης που διαμένουν σε δρόμους δίπλα στις γραμμές του ΗΣΑΠ στη όπως στην οδό Διουνσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου.
Τη λήψη μέτρων περιορισμού του θορύβου που προκαλείται από τους συρμούς του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου ζητάνε κάτοικοι της Ελευθερούπολης που διαμένουν σε δρόμους δίπλα στις γραμμές του ΗΣΑΠ στη όπως στην οδό Διουνσίου Σολωμού και Ανδρέα Κάλβου. Οι κάτοικοι της Ελευθερούπολης υποστηρίζουν πως, έπειτα από το έργο ανακατασκευής του δικτύου και την αντικατάσταση των σιδηροτροχιών από την εταιρεία, επιτάθηκε σημαντικά ο θόρυβος κατά τη διέλευση των συρμών γεγονός που καθιστά αδύνατη τη διαβίωση αλλά και την ανάπαυσή τους στις οικίες τους. Να θυμίσουμε πως ανάλογα παράπονα έχουν καταγραφεί, από τότε που έγινε το έργο και σε άλλες περιοχές των βορείων προαστίων απ’ όπου διέρχεται ο ηλεκτρικός, όπως στο Ηράκλειο και το Μαρούσι.
• Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητάει να δοθεί λύση
Το αίτημα των κατοίκων της περιοχής συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Ιωνίας με πρωτοβουλία της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” που μετέφερε και τα παράπονά τους προσκομίζοντας και μια σχετική επιστολή διαμαρτυρίας με υπογραφές πολιτών. Ωστόσο, το γεγονός πως η παράταξη έδωσε την επιστολή των κατοίκων στο προεδρείο λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση δεν έμεινε ασχολίαστο από τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Πέτρο Μπουρδούκο ο οποίος ήταν “φορτωμένος” καθώς λίγο νωρίτερα, σε άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης, είχε σκληρή αντιπαράθεση με τους Συμβούλους της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. “Εμείς δεν έχουμε πάρει στο Δήμο επιστολή κατοίκων για το θέμα…η επιστολή κατατέθηκε λόγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. Αυτό δεν βοηθάει να λειτουργήσει το Συμβούλιο” τόνισε ο κ. Μπουρδούκος.
Στη συζήτηση που ακολούθησε επί της ουσίας του ζητήματος η Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κα Σταυρούλα Μαλαγάρη, παρατήρησε πως ένας από τους στόχους του έργου που εκτέλεσε η πρώην ΗΣΑΠ Α.Ε. (και νυν ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) ήταν να μειωθούν τα επίπεδα του θορύβου. “Αυτό όχι μόνο δεν έχει γίνει αλλά έχει αυξηθεί ο θόρυβος” σημείωσε η κα Μαλαγάρη. Μάρτυρας του προβλήματος δήλωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς καθώς τα γραφεία της παράταξης είναι στην οδό Ανδρέα Κάλβου δίπλα στις γραμμές. “Όταν περνάνε τα τρένα δεν ακουγόμαστε όταν μιλάμε” παρατήρησε. Για σημαντική επιβάρυνση έκανε λόγο και ένας άλλος Σύμβουλος της παράταξης, ο κ. Θεόδωρος Χαμαλίδης. Να διερευνηθεί το θέμα από τη διοίκηση ζήτησε ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιάννης Χαραλάμπους που συμπλήρωσε πως πρέπει ο ΗΣΑΠ να κάνει κάτι για αυτήν την πόλη θυμίζοντας την υπόθεση της κατασκευής πεζογέφυρας δίπλα στην γέφυρα της Αλέκου Παναγούλη που κόλλησε στα συρτάρια της εταιρείας. Την εξέταση του θέματος από τους τεχνικούς του ΗΣΑΠ ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που απασχολεί τους κατοίκους ζήτησε ο επικεφαλής της ΠΑΚ, κ. Άρης Χατζησαββίδης Ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης είπε πως είχε γίνει δέκτης παραπόνου από δημότισσα για το θόρυβο από το τρένο, κάτι που αποτέλεσε αφορμή να ξεκινήσει μια συζήτηση με τον ΗΣΑΠ. Από την πλευρά της εταιρείας υπήρξε η ενημέρωση πως στη μελέτη για την υλοποίηση του έργου προβλέπονταν και μέτρα ηχομόνωσης, ενώ ο Δήμαρχος μετέφερε και την πληροφόρηση πως υπάρχει κάποια διένεξη μεταξύ ΗΣΑΠ και εργολάβου για το πως θα γίνονταν αυτές οι παρεμβάσεις. Ο Δήμαρχος τόνισε πως εφ’ όσον υπάρχουν παράπονα κατοίκων ο Δήμος θα ζητήσει να γίνουν οι παρεμβάσεις αντιμετώπισης της ηχορύπανσης μέσα από μια νέα εργολαβία.
Ο κ. Μπουρδούκος, από την πλευρά του, ενημέρωσε το Σώμα για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου και διευκρίνισε πως υπάρχουν σημεία που δεν διευκρινίζονται σχετικά με το θόρυβο. Παρατήρησε ακόμα πως μετά από παράπονα που έγιναν από κατοίκους στο Ηράκλειο υπήρξαν αλλαγές στον τρόπο κατασκευής της γραμμής (σ.σ. παρακάτω παραθέτουμε απάντηση του πρώην Υφυπουργού Υποδομών στη Βουλή που διαφωτίζει αυτό το ζήτημα). Μια πρότασή του ήταν να ζητήσει ο Δήμος να γίνει μια επιτροπή από τον ΗΣΑΠ που να μετρήσει τα επίπεδα θορύβου, ενώ πρόσθεσε πως μπορεί το Δ.Σ. επισήμως να ζητήσει ενημέρωση από τον ΗΣΑΠ για το ζήτημα, αλλά και την αντιμετώπισή του. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Τάκης Κωστάκης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα ηχοπετάσματα, καθώς όπως είπε η τοποθέτησή τους θα αποκόψει οπτικώς τις δύο πλευρές της πόλης. Η Αντιδήμαρχος, κα Όλγα Κατημερτζή, μετέφερε την εμπειρία της από τη διαμονή της στην οδό Γυμνασίου δίπλα στο σταθμό ΗΣΑΠ Πευκακίων όπου, όπως είπε, δεν υπάρχει ανάλογο πρόβλημα.
Τελικά το Σώμα υιοθέτησε την πρόταση του κ. Μπουρδούκου και αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή επιστολής στην εταιρεία λειτουργίας των Η.Σ.Α.Π., στην οποία να αναδεικνύεται το πρόβλημα της ηχορύπανσης της περιοχής από τη διέλευση των συρμών, μετά την αντικατάσταση των σιδηροτροχιών, και να ζητείται η εξεύρεση των ενδεδειγμένων λύσεων, στο πλαίσιο της εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής, αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αναγκαίων παρεμβάσεων, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση, η οποία καθιστά τη ζωή των κατοίκων αφόρητη.
• Εκκρεμεί η τοποθέτηση ηχοαπορροφητικών πλακών
Πέρσι το Σεπτέμβριο οι Βουλευτές του ΛΑΟΣ κ.κ. Πλεύρης και Γεωργιάδης είχαν καταθέσει ερώτηση στο Υπουργείο Υποδομών για τα παράπονα κατοίκων του Ηρακλείου σχετικά με το θόρυβο που προκαλείται εξαιτίας των νέων γραμμών του ΗΣΑΠ (είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ και ο Χτύπος). Ο τότε Υφυπουργός κ. Βούγιας είχε απαντήσει εγγράφως πως πιλοτικά στην περιοχή του Ηρακλείου τοποθετηθήκαν από τον ΗΣΑΠ αποσβεστήρες θορύβου στον κορμό της σιδηροτροχιάς για περίπου 110 μέτρα. Επίσης στην ίδια θέση αλλά και σε γειτονική εγκαταστάθηκαν ηχοαπορροφητικές πλάκες επικαθήμενες επί της σιδηροδρομικής γραμμής σε μήκος 150 μέτρων. Σύμφωνα με συγκριτική μελέτη μετά τη διενέργεια μετρήσεων θορύβου στην περίφραξη της γραμμής αλλά και σε γειτονικούς αποδέκτες, αποδείχτηκε πως και τα δύο μέτρα μειώνουν το θόρυβο με τη δεύτερη λύση να έχει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Και ο κ. Βούγιας κατέληγε στο έγγραφο του (13-10-2010) με τη διαβεβαίωση πως η ΗΣΑΠ ΑΕ “θα προβεί άμεσα στην παραγγελία και τοποθέτηση των παραπάνω μέτρων στις περιοχές στις οποίες υπάρχει επιβάρυνση στους γειτονικούς με τη γραμμή αποδέκτες από την αύξηση θορύβου, παράλληλα με την εκτέλεση των εργασιών ανακαίνισης της γραμμής της τρέχουσας εργολαβίας”. Αυτή η τοποθέτηση όμως, όπως φαίνεται, στο υπόλοιπο τμήμα του δικτύου εκκρεμεί έναν χρόνο μετά και ίσως ο Δήμος πρέπει να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός5 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων5 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν