Κεντρικό Θέμα
Αλλάζουν τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για τη μεταφορά μονάδων του ΟΚΑΝΑ
Στροφή 180 μοιρών πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην απόφασή του να εγκαταστήσει θεραπευτικές μονάδες του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ) σε τρία νοσοκομεία της Αττικής, μεταξύ των οποίων του ΚΑΤ, όπως υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου με ανακοίνωσή της.
Συγκεκριμένα πριν λίγες ημέρες έγινε σύσκεψη υπό την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίως από το λεκανοπέδιο Αττικής. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου. έπειτα από τις επίμονες παρεμβάσεις του Δημάρχου Αμαρουσίου και Αντιπροέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργου Πατούλη, μαζί με Δημάρχους από τις όμορες περιοχές σχετικά με το θέμα της μη δημιουργίας θεραπευτικής μονάδας φαρμακευτικής υποστήριξης του Ο.ΚΑ.ΝΑ στο νοσοκομείο ΚΑΤ.
Στη διάρκεια της σύσκεψης με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης υπό τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, και παρουσία της προέδρου του Ο.ΚΑ.ΚΑ, κας Μελπομένης Μαλιώρη, ο κ. Πατούλης, τοποθετούμενος σχετικά με το ζήτημα, ανέφερε τα εξής: «Ένα λάθος και μία λάθος κατεύθυνση του Ο.ΚΑ.ΝΑ στο κέντρο της Αθήνας δεν λύνεται με ένα νέο λάθος στο ΚΑΤ και στο Αττικό Νοσοκομείο. Εν κρυπτώ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΤ αποφάσισε χωρίς καμία περαιτέρω ενημέρωση από κανέναν. Πρόκειται για στρεβλότητα από μέρους του Υπουργείου Υγείας στη διαχείριση αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος. Ωστόσο, έστω και τώρα, χαιρετίζουμε την απόφαση για διάλογο».
«Σε ένα εξειδικευμένο τραυματολογικό κέντρο, όπως είναι το ΚΑΤ, δεν μπορεί να δημιουργηθεί μονάδα αποκατάστασης για εξαρτώμενα από τοξικές ουσίες άτομα. Πρέπει να επιλεγούν άλλα νοσοκομεία με χαμηλούς συντελεστές πληρότητας σε κρεβάτια και επισκεψιμότητα» τόνισε ο κ. Πατούλης, και πρότεινε: «Επιτέλους ας δει το Υπουργείο τί συμβαίνει στην Ευρώπη για να αντιληφθεί πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Μέσα στα νοσοκομεία. Σε όλα τα γενικά νοσοκομεία ταυτόχρονα ώστε να αντιμετωπίζονται με χαμηλή πυκνότητα τέτοια περιστατικά» ξεκαθαρίζοντας ότι «κάθε άλλη ενέργεια του Υπουργείου είναι αντιεπιστημονική και θα μας βρει αντίθετους».
Μετά από τις τοποθετήσεις και των Δημάρχων Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, Πειραιά, κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, Περιστερίου, κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, Αιγάλεω, κ. Χρήστου Καρδαρά, εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού, του Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου, των εκπροσώπων των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάσου Κουράκη, του ΛΑ.Ο.Σ, κας Ουρανίας Παπανδρέου, αποφασίστηκε σε δεκαπέντε ημέρες να υπάρξει νέα συνάντηση προκειμένου να παρουσιάσει το Υπουργείο τη νέα του πρόταση.
Σημειώνεται ότι μετά τις έντονες αντιδράσεις του Δήμου Αμαρουσίου και των όμορων Δήμων στην απόφαση της Διοίκησης του νοσοκομείου και Υπουργείου Υγείας για την εγκατάσταση μονάδας του Ο.ΚΑ.ΝΑ στο ΚΑΤ, η ηγεσία του Υπουργείου απέσυρε την πρόταση για τρία νοσοκομεία στο νομό Αττικής, και στο πρότυπο των προτάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το μοντέλο της εγκατάστασης θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του Οργανισμού σε 17 νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Τη λίστα με τα νοσοκομεία στα οποία θα δημιουργηθούν οι νέες μονάδες, θα ανακοινώσει ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, σε δεκαπέντε ημέρες.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν, επίσης, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάρκος Μπόλαρης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Χρήστος Αηδόνης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Αντώνης Δημόπουλος, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, κ. Νικόλαος Χιωτάκης, Καλλιθέας, κ. Κώστας Ασκούνης, Χανίων, κ. Μανώλης Σκουλάκης, Χαϊδαρίου, κ. Δημήτρης Μαραβέλιας, ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, κ. Δημήτρης Φωκιανός κ.α.
Νίκος Χιωτάκης: “O Υπουργός έσκυψε με ευαισθησία πάνω στο πρόβλημα”
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και ο Δήμος Κηφισιάς στη οποία αναφέρει πως το Υπουργείο θα καταρτίσει ένα νέο σχέδιο για την ίδρυση μονάδων χορήγησης μεθαδόνης στην Αττική. Ο Δήμαρχος κ. Νίκος Χιωτάκης αμέσως μετά την συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας δήλωσε: «Ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έσκυψε με ευαισθησία στο θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως την Κηφισιά, άκουσε τις προτάσεις μας και θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ένα νέο σχέδιο, που θέλουμε να ελπίζουμε ότι, θα δώσει οριστική λύση σε αυτό το ζήτημα».
Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης: Το Υπουργείο υιοθέτησε την πρόταση του Δημητρη Φωκιανού
Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, κ. Δημήτρης Φωκιανός επισήμανε στην τοποθέτηση του, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης την ανάγκη διασποράς των κέντρων ΟΚΑΝΑ σε πολλά Νοσοκομεία και σχηματισμούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τόνισε επίσης την ανάγκη ενημέρωσης όλων, ώστε να διαλυθούν τα σύννεφα καχυποψίας που δημιουργούνται.
Στο ενημερωτικό δελτίο τύπου του Δήμου σχετικά με τη σύσκεψη αναφέρονται τα εξής: “Η θέση για την διασπορά των μονάδων ΟΚΑΝΑ, διατυπώθηκε για πρώτη φορά δημόσια από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Φωκιανό σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης, σε σχέση με την αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ σε τρία Νοσοκομεία ( ΚΑΤ, ΑΤΤΙΚΟ, ΕΛΠΙΣ ) όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί.
Η υιοθέτηση από το Υπουργείο Υγείας αυτής της πρότασης, δίνει διέξοδο στις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και δημάρχων και μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μακροχρόνιας αναμονής για θεραπεία των ασθενών – χρηστών σε λίστες ντροπής. Να σημειωθεί ότι ο χρόνος αναμονής στην Ελλάδα είναι 7,5 χρόνια , όταν η μεγαλύτερη αναμονή στην επόμενη χώρα είναι 6 μήνες!!!”
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός5 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων5 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν