Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Παιδείας Δήμου Νέας Ιωνίας, Όλγας Κατημερτζή

Published

on

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Νέας Ιωνίας και ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, κα Όλγα Κατημερτζή, μιλάει στο  www.xtypos.gr για τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Δήμος αναφορικά με τα σχολεία λόγω της υποχρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος και της εξέλιξης των έργων του ΟΣΚ με “ρυθμούς χελώνας”. Επίσης, μας εξηγεί για ποιο λόγο η Δημοτική Αρχή  είναι αντίθετη με τις συγχωνεύσεις σχολείων και εκφράζει τη θέση της για τα αυξανόμενα κρούσματα βανδαλισμών και διαρρήξεων στα σχολικά κτίρια.
Τέλος, η Αντιδήμαρχος απαντάει γιατί επαναδραστηριοποιήθηκε στην πολιτική ζωή της Νέας Ιωνίας και παρουσιάζεται αισιόδοξη για τη συνέχεια του συμμαχικού σχήματος της “Ενότητας” τονίζοντας πως είναι ένα πείραμα που πετυχαίνει και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για όλη τη χώρα
       

Είναι γνωστό πως τα κονδύλια που δίνει το κράτος στους Δήμους για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων είναι μειωμένα.  Μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα για τη μείωση της επιχορήγησης στο Δήμο Νέας Ιωνίας;  Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την υποχρηματοδότηση στη λειτουργία των σχολείων και πως προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο Δήμος αυτό το γεγονός;
Θα σας δώσω τα στοιχεία που κατέθεσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Το 2009 οι Σχολικές Επιτροπές επιχορηγήθηκαν με 904.000 ευρώ για τις λειτουργικές δαπάνες.  Το 2010 μόνο με 540.000 ευρώ.  Το 2009 για επισκευή και συντήρηση ήρθαν στο Δήμο 260.000 ευρώ.  Για το 2010 ήρθαν 70.000 ευρώ.
Αν προσθέσουμε τώρα λόγω Καλλικράτη τα μισθώματα σε ενοικιαζόμενα κτίρια και τις μεταφορές μαθητών που από 1/1/2011 πέρασαν στους Δήμους, χρειαζόμαστε επιπλέον 670.000 ευρώ το χρόνο. Επίσης, ήρθαν στο Δήμο μας καθαρίστριες και μέχρι τώρα έρχονται στο Δήμο μόνο τα μισά χρήματα για τους μισθούς τους, που είναι 56.000 ευρώ το μήνα. Η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη την επόμενη σχολική χρονιά, αν σκεφτεί κανείς τις αυξήσεις στα καύσιμα, στις ΔΕΚΟ και στο ΦΠΑ.
Με την ενοποίηση των σχολικών επιτροπών, θα γίνει βέβαια καλύτερη διαχείριση και οικονομία σε διαγωνισμούς και τις τιμές που προμηθεύεται ο Δήμος αλλά τα χρήματα αποκλείεται να φθάσουν.
Ο μόνος δρόμος είναι διεκδίκηση και η κοινή δράση Δήμου–Συλλόγων Γονέων–Εκπαιδευτικών και Μαθητών για να απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν.
     
Ίσως  η τελευταία  μεγάλη εκκρεμότητα όσον αφορά  τις κτιριακές υποδομές της πόλης είναι η ανέγερση του συγκροτήματος στο οικόπεδο ΕΡΙΟΤΕΚ, στον Περισσό. Τελικά ο ΟΣΚ, μέσα σε αυτό το σφιχτό οικονομικό περιβάλλον, θα προχωρήσει στην απευθείας αγορά του  χώρου; Αν δεν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια τι θα κάνει η διοίκηση;
Δεν έχουμε καμία εξέλιξη για το θέμα της ΕΡΙΟΤΕΚ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό το  πρόβλημα. Είναι το θέμα της προσθήκης στο 11ο και 15ο Δημοτικά Σχολεία  όπου το έργο έχει σταματήσει  επειδή ο εργολάβος δεν πληρώνεται και είναι και το θέμα του 11ου Νηπιαγωγείου που θα  κατασκευαστεί  με χρηματοδότηση από το  ΕΣΠΑ αλλά ακόμα υπολείπονται υπογραφές του ΟΣΚ. Για  όλα  τα παραπάνω θα ζητήσουμε συνάντηση με τον ΟΣΚ γιατί όλα προχωρούν με ρυθμούς χελώνας ή δεν προχωρούν καθόλου.

Ένα πρόβλημα που απασχολεί έντονα  εκπαιδευτικούς και γονείς είναι τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα βανδαλισμών και διαρρήξεων στα σχολεία. Τι μπορεί να κάνει η Δημοτική Αρχή ώστε να ενισχύσει το αίσθημα  ασφάλειας της σχολικής κοινότητας;
Όσο τα  κοινωνικά προβλήματα θα οξύνονται, όσο τα αδιέξοδα των νέων θα αυξάνουν, τέτοια κρούσματα θα πολλαπλασιάζονται. Τα σχολεία με την υποβάθμισή τους γίνονται όλο και πιο αποκρουστικά, όλο και πιο ξένα στους μαθητές  και στους νέους.
Είναι αδύνατο να αστυνομεύσουμε και να προστατεύσουμε τα σχολικά κτίρια σε 24ωρη βάση. Αρκετά  έχουν φύλακες αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος προστασίας στις σημερινές συνθήκες είναι να έχουν δραστηριότητες τα σχολεία και το απόγευμα. Ο σύλλογος γονέων, οι μαθητές, η γειτονιά  πρέπει να κάνουν το σχολείο σπίτι τους. Θα προωθήσουμε εκδηλώσεις, μαθήματα, αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις κ.λ.π.

Ο Δήμος έχει εκφράσει την αντίθεση του στις συγχωνεύσεις-συνενώσεις των  έξι δημοτικών σχολείων της πόλης, σύμφωνα με την ανακοίνωση  του Υπουργείου Παιδείας. Για ποιους λόγους είστε αντίθετοι με ένα τέτοιο μέτρο;
Είμαστε αντίθετοι με τις συγχωνεύσεις και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο γιατί τα 6 δημοτικά που συγχωνεύονται είχαν αντίστοιχα 14, 15, 16 τμήματα και με τις συγχωνεύσεις τα 3 σχολεία που προκύπτουν έχουν 12 οργανικές θέσεις το καθένα. Το επόμενο βήμα είναι οι συμπτύξεις τμημάτων με αποτέλεσμα τα παιδιά να στοιβάζονται στις τάξεις  και η εκπαίδευση να πηγαίνει χρόνια πίσω.

Ο Δήμαρχος δήλωσε ότι η Δημοτική Αρχή παρέλαβε το Δήμο σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, έχουμε ακούσει εσάς και άλλα στελέχη της διοίκησης να ασκούν σκληρή κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Χαραλάμπους. Τι ακριβώς ισχύει;
O Δήμαρχος ήταν σαφής στην τοποθέτηση του. Βρήκε έναν Δήμο που δεν ήταν υπερχρεωμένος, όπως είδαμε πρόσφατα να είναι άλλοι δήμοι. Βρήκε ένα Δήμο με οργανωμένες υπηρεσίες, τακτοποιημένο. Ο πρώην Δήμαρχος  προεκλογικά διακήρυττε ότι ο Δήμος έχει 5.000.000 ευρώ αποθεματικό. Αυτό καθόλου δεν ήταν αλήθεια. Όπως αποδείχθηκε κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού τελικά ο  Δήμος βρέθηκε να χρωστάει περίπου 50.000 ευρώ. Ασφαλώς είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλους  δήμους αλλά πλεόνασμα δεν υπάρχει. Έτσι λοιπόν δεν υπάρχει διαφορετική γνώμη. Συμφωνούμε απολύτως με τα όσα λέει ο Δήμαρχος. Η παράταξη του πρώην Δημάρχου πρέπει να μην διαστρεβλώνει αυτά που λέμε.

Είναι  γνωστό πως η παράταξη «Ενότητα  για τη Νέα Ιωνία» είναι μια συμμαχία διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων της πόλης. Ένα από τα βασικά ερωτήματα στα πολιτικά στέκια της πόλης είναι αν θα διατηρηθεί αλώβητη αυτή  η σύμπραξη μέχρι το  τέλος της τρέχουσας ομολογουμένως μεταβατικής και δύσκολης τετραετίας. Είστε αισιόδοξη για τη συνέχεια της παράταξης;

Και βέβαια είμαι αισιόδοξη. Η 4μηνη  λειτουργία μας ως διοίκηση του δήμου δείχνει πως όλοι όσοι συμμετείχαν στον σχηματισμό της  ΕΝΟΤΗΤΑΣ έχουν όρεξη για δουλειά, πάθος και διάθεση συνεργασίας και κοινής δράσης. Γιατί είναι ανασταλτικός παράγοντας οι διαφορετικές μερικές φορές γνώμες ή απόψεις;  Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι αηδιασμένη από την κεντρική πολιτική σκηνή όπου αν μη τι άλλο τα κόμματα διακρίνονται για την  περιχαράκωση των μελών τους και την αρχηγική τους λειτουργία. Αυτοί που προφητεύουν ότι θα διαλυθούμε  είναι οι ίδιοι που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα στο Δήμο αλλά και στην χώρα ολόκληρη, είναι αυτοί που θέλουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.
Λοιπόν θα διαψευσθούν όχι μόνο γιατί θα το επιδιώξουμε εμείς  αλλά γιατί το θέλουν όλοι οι Ιωνιώτες, όλος ο λαός.  Άλλωστε το πείραμα  πετυχαίνει.
Οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις από τους πρώτους μήνες υλοποιούνται. Σας αναφέρω: 
Α. πραγματοποιήθηκαν δέκα λαϊκές συνελεύσεις όπου πάνω από 1500 Ιωνιώτες  οι οποίοι έκαναν κριτική και προτάσεις.
Β. Παγώσαμε τα δημοτικά τέλη με προοπτική μείωσης, μειώσαμε τα  τροφεία στους παιδικούς σταθμούς κατά 25%. Μειώσαμε τα  τροφεία της κατασκήνωσης κατά 50%.
Γ. Προχωράει το ζήτημα της κατασκευής του υπόγειου γκαράζ στο Ο.Τ 150 με προοπτική ως το τέλος του χρόνου να δημοπρατηθεί το έργο.
Δ. Έγινε  η πρώτη δενδροφύτευση στο Βεικο.
Ε. Πετύχαμε να μην καταργηθεί το σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και εξακολουθούμε να παλεύουμε για να μην συγχωνευτούν και τα υπόλοιπα 6.

“Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μένει απαθής”

Το 2005 είχατε αποσυρθεί  από την πολιτική ζωή του Δήμου. Για  ποιους  λόγους πήρατε την απόφαση να επαναδραστηριοποιηθείτε στις εκλογές του 2010 ;
Πρώτα  – πρώτα  το 2005  δεν έχει καμιά  σχέση με το 2010. Η κατάσταση στη χώρα και κατά συνέπεια στο δήμο μας έχει αλλάξει δραματικά. Ο κάθε πολίτης οφείλει αυτή την κρίσιμη ώρα να δράσει όπως μπορεί καλύτερα. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα και την πολυτέλεια να μένει σιωπηλός και απαθής. Έτσι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο χώρος που τον γνωρίζω καλύτερα  και θεωρώ πως μπορώ να προσφέρω αλλά κυρίως να παλέψω καλύτερα. Ένας άλλος λόγος εξίσου σημαντικός είναι η δημιουργία της “Ενότητας για την Νέα Ιωνία”  ένα πείραμα που πίστεψα και πιστεύω σ’ αυτό. Μια πλατιά Ενότητα στη βάση αρχών  και   προγράμματος που ίσως γεννήσει το καινούργιο που έχει ανάγκη η πόλη , ίσως γίνει το παράδειγμα για όλη τη χώρα.  Αυτοί είναι οι δύο λόγοι που με έκαναν να  δραστηριοποιηθώ πάλι και να πάρω μέρος στις δημοτικές εκλογές.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ