Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026
13.1 C
Athens
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, 2026

    Το παρασκήνιο του «σασμού» για τα ΕΛΤΑ

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Σε τεντωμένο σχοινί συνεχίζει να ακροβατεί η κυβέρνηση, κάτι που έγινε σαφές και στην υπόθεση των ΕΛΤΑ, που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τις εύθραυστες ισορροπίες στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

    Η παραίτηση του έως πρόσφατα Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΤΑ, Γρηγόρη Σκλήκα, ήταν μονόδρομος, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και η κυβέρνηση να πάρει βαθιά ανάσα.
    Η απόφαση για «λουκέτο» σε 204 υποκαταστήματα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και πυροδότησε θύελλα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων, αλλά και «γαλάζιο» αντάρτικο.
    Το μήνυμα που έστελναν βουλευτές της Ν.Δ. στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει να βρεθεί σε απομόνωση και να χάσει κάθε επαφή ακόμη και με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της.
    Όπως εξηγούσαν βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια, ήταν μια λάθος και άστοχη απόφαση που θα οδηγούσε σε πλήρη απομόνωση τις τοπικές κοινωνίες.

    Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι εκτός από τα ΕΛΤΑ και οι τράπεζες έχουν «εξαφανιστεί», με αποτέλεσμα:

    – οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να βρίσκονται σε δυσχερή θέση και

    -να εντείνεται το φαινόμενο ερημοποίησης της υπαίθρου.

    Έκτακτη σύσκεψη
    Το Μαξίμου μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αναζητήσει «σασμό», με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη το πρωί της Τρίτης.
    Στη σύσκεψη που έγινε εξετάστηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά ήταν τα στελέχη που έκριναν ότι η παραίτηση Σκλήκα είναι επιβεβλημένη.
    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άργησε να πάρει τις αποφάσεις του, καθώς βασική του προτεραιότητα ήταν να εκτονωθεί το φορτισμένο κλίμα και να επέλθει «σαμός» με την Κ.Ο. της Ν.Δ..

    Όσοι ξέρουν το παρασκήνιο, τονίζουν ότι εκτός από τις εσωκομματικές αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε:

    -να περάσει το μήνυμα ότι κοστολογεί τα πάντα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και

    -λαμβάνει αποφάσεις αιφνιδιαστικά σε κλειστά γραφεία αγνοώντας τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

    Όσο περνούσαν οι ώρες, το κλίμα γινόταν όλο και πιο βαρύ για τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΤΑ, ο οποίος λίγο πριν από τις 13.00 της Τρίτης ανακοίνωσε την παραίτησή του.
    Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ικανοποίηση σε βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., που όλες τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στο να μπει «λουκέτο» στα ΕΛΤΑ.

    Μισό βήμα πίσω
    Μόνο τυχαία άλλωστε δεν είναι η αποκάλυψη του προέδρου της Βουλής ότι περισσότεροι από 30 βουλευτές πέρασαν από το γραφείο του για να του ζητήσουν να μην προχωρήσει μια τέτοια απόφαση.
    «Όταν αγγίζεις ένα θέμα το οποίο έχει επίπτωση πέραν του οικονομικού και του πολιτικού, έχει και κοινωνική επίπτωση, οφείλεις να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης.
    Η φράση αυτή που ερμηνεύεται ως σαφής αιχμή κατά της κυβέρνησης, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να κάνει μισό βήμα πίσω.

    Και τώρα τι;
    Το ερώτημα που θέτουν πλέον οι περισσότεροι είναι τι θα γίνει με τα ΕΛΤΑ και πότε θα προχωρήσουν οι αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες για να διασωθεί η εταιρεία.
    Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η παραίτηση του κ. Σκλήκα, δεν συνεπάγεται υπαναχώρηση και ότι «τα ΕΛΤΑ δεν θα πάρουν πίσω την απόφαση που είναι ειλημμένη και θα εφαρμοστεί».
    Με βάση αυτά ως δεδομένο, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι κανένας πολίτης και κυρίως κανένας συνταξιούχος να μη μείνει μετέωρος, δηλαδή να μην εξυπηρετείται.
    Στο πλαίσιο αυτό, προτεραιότητα είναι η ενίσχυση του αγροτικού ταχυδρόμου, ο ρόλος του οποίου θα ενισχυθεί καθώς μέσω αυτού διανέμεται το μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων.
    Κατά συνέπεια, το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και μάλιστα άμεσα, είναι ότι «τα ΕΛΤΑ δεν κλείνουν αλλά εκσυγχρονίζονται και πηγαίνουν στα σπίτια των ανθρώπων».

    Κόκκινοι ισολογισμοί
    Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για αγώνα δρόμου για να σωθούν τα ΕΛΤΑ και υπενθυμίζουν ότι για περισσότερο από δεκαετία παγιδεύτηκαν σε έναν φαύλο κύκλο ζημιών και αποτυχημένων εξυγιάνσεων.
    Οι οικονομικές από το δημόσιο όπως αυτή των 250 εκ. ευρώ το 2020, δεν άλλαξαν το κλίμα και η εταιρεία βούλιαζε καθημερινό καθώς το μόνο που κατάφερνε ήταν να παράγει «κόκκινους» ισολογισμούς.
    Η κατάσταση επιδεινώθηκε το 2022, με την γνωστή κυβερνοεπίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσουν τα υπολογιστικά συστήματα μιας εταιρείας που βούλιαζε στην παρακμή.
    Τα προβλήματα ασφάλειας και τεχνολογικής υστέρησης σε συνδυασμό με τις ζημιές που εκτινάχθηκαν την ίδια χρονιά, επιβεβαιώνουν ότι τα ΕΛΤΑ εξελίχθηκε σε μεγάλο ασθενή.
    Τα περισσότερα φυσικά καταστήματα έχουν χαμηλή επισκεψιμότητα, αλλά συνεχίζουν να εξυπηρετούν συνταξιούχους και κυρίως κατοίκους πιο απομακρυσμένων περιοχών.
    Αυτό πλέον είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να πείσει ότι ο εκσυγχρονισμός των ΕΛΤΑ θα συνοδευτεί από κοινωνική ευαισθησία προς την περιφέρεια και τους πιο ευάλωτους.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ