Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Το παρασκήνιο της νέας κόντρας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ

Published

on

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, όπου δρομολογούνται ραγδαίες και κυρίως απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η σύγκρουση αναζωπυρώθηκε, με αφορμή αυτή τη φορά την πολύκροτη τροπολογία Πλεύρη, για αναστολή της δυνατότητας υποβολής αιτήσεων ασύλου σε άτομα που εισέρχονται στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική για διάστημα τριών μηνών.
Στελέχη της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για το ποιο κόμμα μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τον κόσμο της Κεντροαριστεράς.
Υποστηρίζουν επίσης ότι το «παρών» του ΠΑΣΟΚ δείχνει με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο την ταύτιση της ηγετικής ομάδας του Κινήματος με την κυβέρνηση και την αντιμεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι έχει καθαρό μέτωπο με την Ακροδεξιά, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η αδράνεια απέναντι σε υπαρκτά προβλήματα, ενισχύει την ακροδεξιά ρητορική.
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι γιατί αναζωπυρώνεται τώρα η σύγκρουση και ποιες είναι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις σχέσεις των δύο κομμάτων.
Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο λένε ότι η κόντρα «φουντώνει» για δύο λόγους που είναι οι εξής:

Α. Ηγεμονία στην Κεντροαριστερά: Στις ευρωεκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε αρκετές φορές και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο υποχώρησε στην τρίτη θέση. Η μάχη για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά είναι βέβαιο ότι θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια και ένα απ’ αυτά είναι η τροπολογία για το μεταναστευτικό που αναζωπύρωσε τη σύγκρουση των δύο κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη τροπολογία ως ευκαιρία προκειμένου να αναθερμάνει τη σχέση του με τον προοδευτικό κόσμο, που αντιμετωπίζει τις νέες ρυθμίσεις για το μεταναστευτικό ως απειλή για τη δημοκρατία. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να απευθυνθεί και σε ακροατήρια που θέλουν πιο ρεαλιστικές λύσεις είναι βέβαιο ότι το μπρα ντε φερ για την ηγεμονία της Κεντροαριστεράς δεν θα κοπάσει εύκολα. Όσον αφορά στο κόμμα που θα κερδίσει τη μάχη είναι νωρίς να το πει κανείς ακόμη.

Β. Εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης: Στο ΠΑΣΟΚ έχουν εδώ και καιρό αντιληφθεί ότι για να πείσουν την κοινωνία είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα επιμείνουν στην ανάγκη για ένα σοβαρό, ρεαλιστικό και προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης, που θα αντιμετωπίζεται θετικά από τα στρώματα της κοινωνίας που δεν θέλουν ακρότητες. Από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να χτίσουν ξανά τη σχέση εμπιστοσύνης με τον προοδευτικό κόσμο που έχει αριστερές καταβολές και ευαισθησίες σε θέματα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό. Πρόκειται όπως γίνεται αντιληπτό για δύο διαφορετικές σχολές σκέψης, καθώς αυτή του ΠΑΣΟΚ θέλει πιο ρεαλιστικές επιλογές, ενώ αυτές του ΣΥΡΙΖΑ για στρατηγικές που αναδεικνύουν τον ριζοσπαστισμό.

Ο κόσμος κατάλαβε
Στην Κουμουνδούρου δεν δείχνουν διάθεση να δώσουν «άφεση αμαρτιών» στο ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει ποιος κάνει πραγματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα διαμηνύει ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από ισορροπιστές αλλά από ένα σοβαρό, προοδευτικό, ρεαλιστικό πολιτικό σχέδιο στον αντίποδα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής.
Στελέχη του κόμματος υπογραμμίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον σύγχρονο ρόλο ενός κεντροαριστερού κόμματος που θέλει να κυβερνήσει τη χώρα.

ΓΑΠ –Βενιζέλος
Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη στρατηγική που επέλεξε για την τροπολογία, καθώς υπάρχουν δύο διαμετρικά αντίθετες γραμμές.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ταυτίστηκε με την γραμμή Ανδρουλάκη, καθώς ψήφισε με επιστολή ψήφο «παρών» στην τροπολογία, δίνοντας λαβή για αρνητικά σχόλια.
Από την πλευρά του ο Ευαγγελος Βενιζέλος ακολούθησε τη δική του γραμμή, καθώς ήταν ο πρώτος που έθεσε το θέμα για την επίκληση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ και τον τρομακτικό τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε το Σύνταγμα από την κυβέρνηση.
Η απάντηση του στον Γιώργο Γεραπετρίτη, έδειξε όπως λέγεται στο παρασκήνιο τη στρατηγική που έπρεπε να υιοθετήσει το ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει στην τροπολογία Πλεύρη.

Αναταράξεις
Στο παρασκήνιο πάντως λέγεται ότι η απόφασή να υιοθετήσει το «παρών» θα πυροδοτήσει νέες εσωκομματικές αναταράξεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμική του μέσα στο φθινόπωρο
Μόνο τυχαίες δεν θεωρούνται παρεμβάσεις όπως αυτές του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, του Χάρη Καστανίδη και του Μαρίνου Σκανδάμη, που κινούνται σε τελείως διαφορετική γραμμή.
Οι τελευταίες εξελίξεις θεωρούνται καθοριστικής σημασίας και με βάση αυτά που λέγονται στο παρασκήνιο, οι μήνες που ακολουθούν θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τη φυσιογνωμία και την ενότητά του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ