Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Τι σημαίνει η μείωση 1,65 δισ. στις καταθέσεις νοικοκυριών το α΄ πεντάμηνο του 2025

Published

on

Οι καταθέσεις προθεσμίας από νοικοκυριά κατέγραψαν μείωση 1,65 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρότι τον Μάιο σημειώθηκε μικρή αύξηση, η τάση παραμένει πτωτική μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς υποχώρησης.

Αποκαλυπτικά για την τάση στην καταθετική βάση των νοικοκυριών είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, αναφορικά με την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2025. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι καταθέσεις προθεσμίας από φυσικά πρόσωπα – δηλαδή εργαζόμενους, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες – μειώθηκαν συνολικά κατά 1,65 δισ. ευρώ στο συγκεκριμένο διάστημα.

Παρότι τον Μάιο καταγράφηκε μικρή ανάκαμψη, με αύξηση 370 εκατ. ευρώ, αυτή δεν ήταν αρκετή για να αντιστρέψει τη συνολική πτωτική πορεία, καθώς είχαν προηγηθεί τέσσερις διαδοχικοί μήνες μείωσης.

Σύμφωνα με πηγές «η υποχώρηση που καταγράφεται, δεν είναι αποτέλεσμα συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, ούτε θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι περισσότεροι Έλληνες τρώνε από τα έτοιμα. Η μεγάλη εικόνα είναι πως η περιουσία τους συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά κατανέμεται με διαφορετικό τρόπο».

Σημειώνουν δε ότι η υποχώρηση των σχετικών μεγεθών φέτος, είναι μικρότερη σε σύγκριση με την πτώση των 1,75 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Ο ρόλος των επιτοκίων

Κατά τους ίδιους κύκλους, οι κινήσεις που καταγράφονται από την πλευρά των αποταμιευτών είναι ευθέως συνδεδεμένες με τη νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει από τον περυσινό Ιούνιο, σε οκτώ διαδοχικές μειώσεις των παρεμβατικών της δεικτών.

Αυτές είχαν άμεση επίδραση στα επιτόκια του πιο δημοφιλούς προϊόντος, κατά την περίοδο του ακριβού χρήματος.

Ο λόγος γίνεται για τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες προσφέρουν σήμερα ανταμοιβή χαμηλότερη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, έχει οδηγήσει πολλούς αποταμιευτές σε αναζήτηση άλλων λύσεων για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος από τα χρήματά τους.

Όπως λέει, πρόκειται για μία ήδη καταγεγραμμένη τάση τη διετία 2023 – 2024, η οποία εκτιμάται πως θα ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Η στροφή

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα υπόλοιπα σε λογαριασμούς προθεσμίας από νοικοκυριά σημειώνουν πτώση 1,64 δισ. ευρώ από την αρχή του 2025 έως και το τέλος Μαΐου.

«Πολλοί καταθέτες επιλέγουν να μην ανανεώσουν προϊόντα που άνοιξαν κατά βάση πέρυσι, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων που προσφέρονται αυτήν τη στιγμή από τις τράπεζες», τονίζει επικεφαλής λιανικής τραπεζικής συστημικού ομίλου.

Κατά τον ίδιο, ένα μέρος από τα χρήματα αυτά επιστρέφει σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, τα υπόλοιπα των οποίων είναι αμετάβλητα από το ξεκίνημα του 2025, μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την επόμενη κίνηση αποταμίευσης, ενώ η πλειονότητά τους οδεύει προς αμοιβαία κεφάλαια.

Αυτό επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Σύμφωνα με αυτά, στο πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2025, οι καθαρές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια έφτασαν τα 2,82 δισ. ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τις απώλειες στην καταθετική βάση των ιδιωτών.

Η πλειονότητά τους, περί τα 2,3 δισ. ευρώ κατευθύνθηκε σε προϊόντα που επενδύουν σε ομολογιακούς τίτλους.

Προέρχονται δηλαδή από συντηρητικούς κατά βάση καταθέτες, που επιζητούν μία απόδοση καλύτερη των προθεσμιακών καταθέσεων, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο.

Ευκαιρία για τις τράπεζες

Το περιβάλλον είναι σε κάθε περίπτωση υποστηρικτικό για την ανάπτυξη των εργασιών στο asset management από τις τράπεζες.

Όπως τονίζει πηγή από τον κλάδο, «ένα αξιοσημείωτο τμήμα του αποταμιευτικού κοινού διψά για καλύτερους όρους σε σχέση με τα κλασικά τραπεζικά προϊόντα».

Το στοίχημα λοιπόν, κατά τον ίδιο, για τις τράπεζες, «αποτελεί η βελτίωση της επενδυτικής κουλτούρας των πελατών μας, ώστε να διαμορφώσουν χαρτοφυλάκια κατάλληλα προσαρμοσμένα στο προφίλ τους, δηλαδή στην προσδοκία τους για κέρδος και στην ανοχή τους στο ρίσκο».

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, φέτος το 80% των καθαρών εισροών κατέληξε σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.

Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν στο 90%. Άρα, περισσότεροι επενδυτές επιλέγουν πλέον πιο ισορροπημένα χαρτοφυλάκια, που τοποθετούνται και σε μετοχές για την επίτευξη των επενδυτικών τους στόχων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ