Αντώνης Κατωπόδης
Γραμμή άμυνας επιχειρεί να χαράξει η κυβέρνηση έναντι των αγροτών, καθώς οι κινητοποιήσεις τους είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ, κάτι που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς από τα βίαια επεισόδια της περασμένης Δευτέρας στην Κρήτη.
Σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, το μήνυμα που στέλνει το Μαξίμου ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, είναι ότι «ακραίες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές σε μια ευνομούμενη δημοκρατία».
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Σεβόμαστε το δικαίωμα της διαδήλωσης και της διαμαρτυρίας, αλλά κάπου εκεί χάνεται και το δίκιο όσων θέλουν να αναδείξουν το πρόβλημά τους όταν εκδηλώνονται επιθέσεις σε αστυνομικούς.
-Τώρα είναι η στιγμή να συνεχίσουμε με καθαρό στόχο και ουσιαστικό διάλογο, ώστε μαζί -κυβέρνηση και παραγωγοί- να διαμορφώνουμε λύσεις που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής.
Το Μαξίμου, ασκεί έντονη κριτική και στον Νίκο Ανδρουλάκη με αφορμή την παρουσία του στα μπλόκα, υποστηρίζοντας ότι σύρθηκε στο δρόμο του λαϊκισμού.
Επίσης κάνει λόγο για τρία ψέματα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που καθιστά σαφές ότι η σύγκρουση του με τον πρωθυπουργό θα είναι μετωπική στην τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα τρία ψέματα του κ. Ανδρουλάκη είναι τα εξής:
Α. Ισχυρίστηκε ότι η Κυβέρνηση, αντί να καλέσει τους αγρότες σε διάλογο, επενδύει τάχα στον διχασμό. Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή έχουν τονίσει ότι οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοιχτές σε εκπροσώπους που θα ορίσουν οι ίδιοι οι αγρότες.
Β. Ισχυρίστηκε ότι δεν έχει γίνει τίποτα για το κόστος παραγωγής, τη στιγμή που η σημερινή Κυβέρνηση είναι η μόνη που αντιμετώπισε προβλήματα δεκαετιών, μειώνοντας τον ΦΠΑ σε αγροτικά μηχανήματα, λιπάσματα και ζωοτροφές, δίνοντας μόνιμη λύση στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και χαμηλή τιμή στο αγροτικό ρεύμα για 10 χρόνια.
Γ. Απέκρυψε ότι φέτος οι ενισχύσεις των παραγωγών μας θα είναι υψηλότερες κατά 600 εκατομμύρια σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ
«Ο κ. Ανδρουλάκης, ξέχασε να απαντήσει στο βασικό ερώτημα προς τους πολίτες που ταλαιπωρούνται: Συμφωνεί ή όχι με το κλείσιμο των δρόμων;», τονίζουν μεταξύ άλλων κυβερνητικά στελέχη.
Πληρωμές
Η γραμμή άμυνας του Μαξίμου έχει ειδική αναφορά και στις πληρωμές για το Μέτρο 23 και για τις αυτόχθονες φυλές, καθώς γίνεται λόγος για στήριξη άνω των 175 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα
«Οι συγκεκριμένες πληρωμές είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και δεν εκχωρούνται στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων» τονίζουν και προσθέτουν τα εξής:
-Δεν έχουν περιληφθεί στις καταστάσεις πληρωμής γεωργοί/μελισσοκόμοι, οι οποίοι είτε εντοπίζονται να μην έχουν συμμορφωθεί ως προς τις υποχρεώσεις τους έναντι των ενωσιακών διατάξεων, είτε βρίσκονται σε διαδικασία διερεύνησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή άλλες ελεγκτικές αρχές.
-Μέχρι τα τέλη του έτους θα ακολουθήσει συμπληρωματική πληρωμή με ανακατανομή πιστώσεων.
-Το Μέτρο 23 ενεργοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, δίνοντας ουσιαστική ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς που βρέθηκαν μπροστά σε μεγάλες απώλειες.
Αναφορικά με τη ροή των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ομαλοποιείται και μέσα στον Δεκέμβριο η συνολική στήριξη προς τον πρωτογενή τομέα θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Ηχηρή παρέμβαση
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η ηχηρή παρέμβαση έξι βουλευτών της Ν.Δ. Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόδωρος Καράογλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Ιωάννης Πασχαλίδης, Ιωάννης Γιώργος οι οποίοι ζητούν αποδέσμευση ενισχύσεων για τους αγρότες.
Οι έξι «γαλάζιοι» κάνουν λόγο για «καταχρηστικούς και άδικους αποκλεισμούς δικαιούχων αγροτών», που δεν έλαβαν τις αποζημιώσεις του Μέτρου 23 που τους αναλογούσαν, λόγω ελέγχων ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Όπως αναφέρουν «παρά το σήμα κινδύνου, που εκπέμψαμε με αφορμή τη συμπληρωματική πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, δυστυχώς, όπως φαίνεται, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να εφαρμόσει αναδρομικά και εκ των υστέρων, φίλτρα ελέγχου και αντιπαραβολής ιδιοκτησιακού καθεστώτος για πληρωμή αποζημίωσης με έτος αναφοράς το 2024».
Το Μαξίμου απαντά ότι οι παραγωγοί των οποίων οι δηλώσεις δεσμεύθηκαν θα πληρωθούν στο τέλος Δεκεμβρίου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο έλεγχος.
Σημειώνει επίσης ότι ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα αγροτεμάχια των δικαιούχων του Μέτρου 23 πραγματοποιήθηκε με βάση το Ε9 των ιδιοκτητών.
Αυτό έγινε προκειμένου να γίνει σύγκριση της έκτασης των δηλωθεισών εκτάσεων στο Ε9 των ιδιοκτητών με αυτές που δηλώθηκαν στην αίτηση ΟΣΔΕ 2024.
Στο πλαίσιο αυτό, οι έλεγχοι σε σχέση με τα ΑΤΑΚ και το ΚΑΕΚ των ακινήτων δεν πρέπει να συγχέονται με το συγκεκριμένο ζήτημα.