Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Σχολεία: Η Πρωτομαγιά δίνει σκυτάλη στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 2025

Published

on

Πότε «πέφτει» η αργία του Αγίου Πνεύματος 2025 που φέρνει το τελευταίο τριήμερο της χρονιάς, οι συμβολισμοί της μέρας.

Οι μαθητές επέστρεψαν σήμερα στα θρανία μετά την αργία της Πρωτομαγιάς και αδημονούν για την επόμενη μέρα με κλειστά σχολεία που όπως φαίνεται θα έρθει σε ένα μηνα, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Ο Μάιος που μόλις ξεκίνησε έχει 21 «γεμάτες» μέρες μαθημάτων και δεν προβλέπεται νέα αργία για όλη την μαθητική κοινότητα με εξαίρεση τις περιοχές που ο πολιούχος εορτάζει αυτό το διάστημα.

Οπότε οι μαθητές θα πρέπει να συμβιβαστούν με τα δεδομένα και να περιμένουν για τουλάχιστον ένα μήνα για την επόμενη σχολική ανάπαυλα που βέβαια είναι τριήμερο οπότε είναι διπλά κερδισμένοι. Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και άμεσα συνδεδεμένη με την γιορτή του Πάσχα καθώς «πέφτει» πάντα 50 μέρες μετά από αυτό. Είναι μια μεγάλη γιορτή που τιμάται το Άγιο Πνεύμα και έχει ιδιαίτερο συμβολισμό για την Εκκλησία.

Πότε «πέφτει» η αργία του Αγίου Πνεύματος 2025 που φέρνει το τελευταίο τριήμερο της σχολικής χρονιάς

Φέτος η γιορτή του Αγίου Πνεύματος θα εορταστεί την Δευτέρα 9 Ιουνίου δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό τριήμερο που θα μπορούσε να αποτελέσει και την αφορμή για μίνι καλοκαιρινές διακοπές αλλά και για τις πρώτες βουτιές της σεζόν! Η σχολική αργία του Αγίου Πνεύματος δεν είναι πάντα δεδομένη καθώς αν ο εορτασμός του Πάσχα «πέσει» αργά τότε ενδεχομένως και να εορταστεί εκτός ημερών σχολικής χρονιάς όπως συνέβη πέρσι με αποτέλεσμα να χαθεί μια αργία για τους μαθητές.

Τι γιορτάζουμε του Αγίου Πνεύματος

Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει. Συγκεκριμένα, η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος έγινε την Κυριακή, ωστόσο, γιορτάζουμε ξεχωριστά και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος αφού πιστεύουμε ότι κοινή είναι η ενέργεια του Τριαδικού Θεού και ποτέ δεν μπορεί να χωρισθεί και να απομονωθεί ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της. Το Άγιο πνεύμα, εμφανίστηκε κατά τη Βάπτιση του Ιησού ως περιστέρι και την Πεντηκοστή ως φλόγες πάνω στα κεφάλια των μαθητών του Χριστού χαρίζοντας τους φώτιση. Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος «πέφτει» πάντα μια μέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, ακριβώς 50 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Το «Πιστεύω», ορίζει ότι το Άγιο Πνεύμα είναι κύριο και ζωοποιό, συνδοξάζεται και συμπροσκυνείται με τον Πατέρα και τον Υιό και εκπορεύεται από τον Πατέρα («… Και εις το Πνεύμα το Άγιον, το κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των προφητών…»).

Η ιδιαιτερότητα του τρόπου ύπαρξης του Αγίου Πνεύματος (εκπόρευση από τον Πατέρα), παρερμηνεύθηκε από τους Βησιγότθους της Ισπανίας, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται όχι μόνο από τον Πατέρα, αλλά και από τον Υιό («filioque»). Προσέθεσαν τη φράση αυτή στο Σύμβολο της Πίστεως στη Σύνοδο του Τολέδο (589) και επηρέσαν ολόκληρη τη θεολογία του δυτικού κόσμου. Η δογματική αυτή διαφορά μεταξύ Δυτικού και Ανατολικού Χριστιανισμού προκάλεσε το Σχίσμα του 1054. Η Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει την απεικόνιση του Αγίου Πνεύματος μόνο σε δύο περιπτώσεις: Ως περιστερά στην απεικόνιση των Θεοφανείων και ως πύρινη γλώσσα στην απεικόνιση της Πεντηκοστής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ