Κεντρικό Θέμα
Στο τραπέζι κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες – Πόσο «πέφτει» ο φόρος από ενοίκια

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται δύο σημαντικές παρεμβάσεις στη φορολογία ακινήτων, με στόχο την ελάφρυνση περίπου 1,5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, την ενίσχυση της διαθεσιμότητας κατοικιών, την τόνωση της αγοράς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα εισοδήματα από ενοίκια. Το συνολικό κόστος του σχεδίου ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.
Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία
Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η πλήρης κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ιδιοκατοικούμενες πρώτες κατοικίες με αντικειμενική αξία έως 500.000 ευρώ. Η ρύθμιση, που εκτιμάται ότι θα ωφελήσει περίπου 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες, θα εφαρμοστεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί για επιχειρήσεις και δευτερεύουσες κατοικίες, περιορίζοντας το δημοσιονομικό βάρος, ενώ παραμένει η συνεισφορά των νομικών προσώπων με έσοδα περίπου 550 εκατ. ευρώ.
Μείωση φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια
Η δεύτερη παρέμβαση αφορά τη φορολόγηση των ενοικίων. Προβλέπεται μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή από 15% σε 5% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και η εισαγωγή ενδιάμεσων κλιμακίων, ώστε να εξαλειφθεί το αντικίνητρο που δημιουργεί η απότομη αύξηση στο 35%. Η μείωση ευθυγραμμίζεται με τον ισχύοντα φόρο στα μερίσματα και εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τη δήλωση πραγματικών εισοδημάτων. Σήμερα, το 90% των ιδιοκτητών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ από ενοίκια.
Το Υπουργείο Οικονομικών ποντάρει σε αύξηση των δηλώσεων και περιορισμό της φοροδιαφυγής, γεγονός που θα ενισχύσει τη δημοσιονομική ευελιξία και θα επιτρέψει επιπλέον παροχές. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, βάσει της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και των επιδόσεων στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αθλητισμός5 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων5 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Αγίας Βαρβάρας7 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν