Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Πώς μπορεί να απαντήσει το Ιράν στο χτύπημα των ΗΠΑ – Τα 3 σενάρια

Published

on

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ καταγγέλλει τα «εξωφρενικά» πλήγματα των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως θα έχουν «συνέπειες χωρίς τέλος».

Το Ιράν έχει δικαίωμα να αμυνθεί μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί, καταγγέλλοντας τα πλήγματα ως «εξωφρενικά» και υπογραμμίζοντας πως θα έχουν «συνέπειες χωρίς τέλος».

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρει πως «οι ΗΠΑ, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διέπραξαν σοβαρή παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση Πυρηνικών Όπλων», εξαπολύοντας επίθεση εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν που εξυπηρετούν αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

 

 

Όσα συνέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αναφέρει ο ΥΠΕΞ του Ιράν, είναι «εξωφρενικά» και θα έχουν «συνέπειες χωρίς τέλος». «Κάθε μέλος του ΟΗΕ πρέπει να θορυβηθεί από αυτήν την εξαιρετικά επικίνδυνη, παράνομη και εγκληματική συμπεριφορά», τονίζει.

Επικαλούμενος τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις διατάξεις που επιτρέπουν μια θεμιτή αντίδραση σε νόμιμη άμυνα, ο Αραγτσί υπογραμμίζει πως «το Ιράν επιφυλάσσεται όλων των επιλογών του για την υπεράσπιση της εθνικής του κυριαρχίας, των συμφερόντων και του λαού του».

 

 

Σύμφωνα με το BBC, το Ιράν πρέπει τώρα να επιλέξει ανάμεσα σε τρεις στρατηγικές οδούς σε απάντηση στην επίθεση των ΗΠΑ εν μία νυκτί.

  • Να μην κάνει τίποτα. Αυτό θα μπορούσε να γλιτώσει το Ιράν από περαιτέρω αμερικανικές επιθέσεις. Θα μπορούσε ακόμη και να επιλέξει τη διπλωματική οδό και να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Αλλά η αδράνεια κάνει το ιρανικό καθεστώς να φαίνεται αδύναμο, ειδικά μετά από όλες τις προειδοποιήσεις του για τρομερές επιπτώσεις σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ. Μπορεί να αποφασίσει ότι ο κίνδυνος αποδυνάμωσης της επιρροής του στον πληθυσμό του υπερτερεί του κόστους των περαιτέρω αμερικανικών επιθέσεων.
  • Να αντιδράσει σκληρά και γρήγορα. Το Ιράν εξακολουθεί να διαθέτει ένα σημαντικό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, αφού τους κατασκεύασε και τους έκρυψε για χρόνια. Έχει μια λίστα στόχων περίπου 20 αμερικανικών βάσεων για να διαλέξει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Θα μπορούσε επίσης, να εξαπολύσει «επιθέσεις σμήνους» σε πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας drones και γρήγορες τορπιλάκατους.
  • Να αντιδράσει αργότερα, σε μια στιγμή της επιλογής του. Αυτό θα σήμαινε να περιμένει μέχρι να υποχωρήσει η τρέχουσα ένταση και να εξαπολύσει μια αιφνιδιαστική επίθεση όταν οι αμερικανικές βάσεις δεν θα βρίσκονται πλέον σε μέγιστη ετοιμότητα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ