Ειδήσεις
Πτώση στις τιμές των σιτηρών – Η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία
Η τιμή των σιτηρών, που είχε εκτοξευτεί στις αρχές της εβδομάδας, άρχισε να υποχωρεί, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στη συμφωνία για τον ασφαλή διάδρομο εξαγωγής σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται για το αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έλαβε «γραπτές εγγυήσεις» από την Ουκρανία για την αποστρατιωτικοποίηση του θαλάσσιου διαδρόμου που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των τροφίμων και κατά συνέπεια δέχτηκε να επιστρέψει στη συμφωνία.
Λίγες ώρες αργότερα πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να αποσυρθεί από τη συμφωνία στην περίπτωση παραβίασης των εγγυήσεων από την Ουκρανία».
Παρά την προειδοποίηση αυτή, το σιτάρι έπεσε στα 340,50 ευρώ ο τόνος γύρω στις 15.30 στο Euronext, τιμή μειωμένη κατά 4,8% σε σύγκριση με το χθεσινό κλείσιμο. Η τιμή της ελαιοκράμβης υποχώρησε στα 657 ευρώ ο τόνος (-2%) και του αραβοσίτου στα 332,75 ευρώ ο τόνος (-1,5%).
Λίγο μετά το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο του Σικάγο η τιμή του σιταριού ποικιλίας SRW έπεσε στα 8,43 δολάρια ανά bushel (περίπου 20 κιλά), μειωμένη κατά 6,59%. Ο αραβόσιτος υποχωρούσε στα 6,835 δολάρια (-2,04%) και η σόγια στα 14,28 δολάρια (-0,54%).
Tην είδηση της επιστροφής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ επιβεβαίωσε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
«Κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία σχετικά με τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών, που καθορίστηκαν προς το συμφέρον της εξαγωγής γεωργικών προϊόντων, για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία πιστεύει ότι οι εγγυήσεις που έλαβε αυτή τη στιγμή φαίνονται επαρκείς και επαναλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας», μετέδωσε σχετικά το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
[Πηγή: eea.gr]
[banner id=”143729″]
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αλίμου1 μήνα ago
Άλιμος: Τα δύο σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες της τροχαίας
-
Βριλησσίων5 έτη ago
Δήμος Βριλησσίων: Άγνωστοι βανδάλισαν το Θέατρο Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη
-
Κεντρικό Θέμα3 εβδομάδες ago
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2025: Πότε και πώς ανακοινώνονται τα ονόματα
-
Ειδήσεις6 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Ειδήσεις2 εβδομάδες ago
ΟΠΣΥΔ: Άνοιξε η πλατφόρμα για δηλώσεις περιοχών από αναπληρωτές, ΕΕΠ και ΕΒΠ – Αναλυτικές οδηγίες
-
Κεντρικό Θέμα6 ημέρες ago
ΕΣΠΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα ΕΕΤΑΑ για παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – Η διαδικασία εγγραφής
-
Κεντρικό Θέμα2 εβδομάδες ago
ΕΕΤΑΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς