Πηγή της οουκρανικής αντιπροσωπείας ωστόσο, δήλωσε στο Sky News, πως η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία με «αιώνιο πόλεμο» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι Ρώσοι δεν ήταν έτοιμοι να συζητήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας εκεχειρίας και περίμεναν την έγκρισή τους από τους ανωτέρους τους.
Ωστόσο, παρά το βαρύ κλίμα και τις χαμηλές προσδοκίες, οι δύο πλευρές βρήκαν κάποια κοινά σημεία επαφής. Σίγουρα δεν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός και για λήξη του πολέμου αλλά έγινε ένα πρώτο βήμα μετά από 3 και πλέον χρόνια από την εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τι ζήτησε η Ουκρανία
Κατά τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, Ράστεμ Ουμέροφ:
– Συμφωνήθηκε η Ουκρανία και η Ρωσία να ανταλλάξουν από 1,000 κρατούμενους η κάθε χώρα. Όπως σημείωσε η ημερομηνία έχει οριστεί αλλά δεν θα δημοσιοποιηθεί.
– Συζητήθηκε μία πιθανή κατ’ ιδίαν συνάντηση ανάμεσα στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου συζητήσεων, η ημερομηνία του θα ανακοινωθεί σύντομα.
– Συζητήθηκε επίσης μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, με «όλες τις λεπτομέρειες».

Τι ζήτησε η Ρωσία
Κατά τον Ρώσο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι:
Η ανταλλαγή κρατουμένων θα γίνει τις επόμενες μέρες και θα ισχύσει το «1.000 για 1.000»
– Η Ρωσία σημείωσε το αίτημα της Ουκρανίας για απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι.
– Κάθε μία από τις δύο εμπόλεμες χώρες «θα παρουσιάσει το όραμά της για μια πιθανή μελλοντική κατάπαυση του πυρός».
Η ανταλλαγή 2.000 κρατουμένων είναι η μεγαλύτερη που θα έχει πραγματοποιηθεί από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022. «Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι η Ουκρανία επιθυμεί ειρήνη», δήλωσε ο Ουμέροφ ενώ ένας άλλος αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συνάντηση μία «ενδεικτική επιτυχία».
Ζελένσκι: Έτοιμος για πιο γοργά βήματα
Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι είπε πως «Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για να φέρει πραγματική ειρήνη και είναι σημαντικό ο κόσμος να κρατήσει μια ισχυρή στάση».Οι δηλώσεις του έγινα από την Αλβανία όπου βρίσκεται.
Εκεί ο Ζελένσκι συνάντησε Ευρωπαίους ηγέτες ενώ ακολούθησε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλαντ Τραμπ. «Μιλήσαμε με τον πρόεδρο Τραμπ μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν, τον ομοσπονδιακό Καγκελάριο Μερτς, τους πρωθυπουργούς Στάρμερ και Τουσκ. Συζητήσαμε για τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Η Ουκρανία είναι έτοιμη να κάνει τα ταχύτερα δυνατά βήματα για να φέρει πραγματική ειρήνη και είναι σημαντικό ο κόσμος να κρατήσει μια ισχυρή στάση.
»Η θέση μας είναι ότι εάν οι Ρώσοι απορρίψουν μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των δολοφονιών, πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρές κυρώσεις.
Η πίεση στη Ρωσία πρέπει να διατηρηθεί μέχρι να είναι έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο. Ευχαριστώ όλους στον κόσμο που βοηθούν» έγραψε σε ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η αντίδραση Ευρωπαίων ηγετών και η στάση Φιντάν
Αυτοί που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την έκβαση των πρώτων απευθείας συνομιλιών της Ουκρανίας με τη Ρωσία είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Ρωσία αγνόησε την ευρωπαϊκή και αμερικανική έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. «Είναι «απαράδεκτο το γεγονός ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν δεν απάντησαν για δεύτερη φορά στις απαιτήσεις που υπέβαλαν οι Αμερικανοί, με την υποστήριξη της Ουκρανίας και των Ευρωπαίων», είπε ο Μακρόν. Ανάλογο σχόλιο είχε κάνει νωρίτερα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους στα Τίρανα ότι οι ηγέτες συζήτησαν τις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό τους ενώ χαρακτήρισε τη ρωσική θέση «σαφώς απαράδεκτη».

Ο Χακάν Φιντάν από την πλευρά του έκανε λόγο για μία «σημαντική μέρα για την παγκόσμια ειρήνη». «Σήμερα ήταν μια σημαντική μέρα για την παγκόσμια ειρήνη» έγραψε σε ανάρτησή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, και επικεφαλής των πρώτων απευθείας ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ουκρανικής και ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη.«Μετά από έντονες διπλωματικές προσπάθειες, οι ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες πραγματοποίησαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας.
»Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, συμφώνησαν να ανταλλάξουν 1.000 άτομα από κάθε χώρα ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Συμφώνησαν επίσης να κοινοποιήσουν εγγράφως στην άλλη πλευρά τους όρους που θα καθιστούσαν δυνατή την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός. Τα μέρη συμφώνησαν επίσης κατ’ αρχήν να συναντηθούν ξανά» ανέφερε ο Χακάν Φιντάν. «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταστεί δυνατή η επίτευξη διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» κατέληξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ο Πάπας Λέων ΙΔ «προσφέρει το Βατικανό» για συνομιλίες
Ο νέος Πάπας δήλωσε νωρίτερα ότι θέλει να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συζητήσεις για την Ουκρανία στο Βατικανό, το οποίο χαρακτήρισε «τραγικό» το αποτέλεσμα, καθώς αφού ο Πούτιν δεν εμφανίστηκε στις συνομιλίες στην Τουρκία, τις οποίες ο ίδιος είχε προτείνει. Το Βατικανό πρόσθεσε πως ο πάπας Λέων θέλει να διαθέσει την Αγία Έδρα για να φιλοξενήσει τις δύο πλευρές σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος, ο οποίος μαίνεται για πάνω από 3 χρόνια.
«Όλα αυτά είναι τραγικά επειδή ελπίζαμε ότι θα ήταν μια, ίσως αργή, διαδικασία, αλλά με μια ειρηνική λύση για τη σύγκρουση, και αντ’ αυτού βρισκόμαστε πίσω στην αρχή», δήλωσε ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρόλιν, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Αγίας Έδρας, σε δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας εκδήλωσης του Βατικανού στη Ρώμη την Παρασκευή.
«Τώρα θα δούμε τι θα κάνουμε, αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο πάπας σχεδιάζει να διαθέσει το Βατικανό, την Αγία Έδρα, για μια άμεση συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών», πρόσθεσε ο Παρολίν, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.