Κεντρικό Θέμα
Οι 5 «εντολές» σε υποψήφιους Φοιτητές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις Πανελλαδικές εξετάσεις που θα κρίνουν την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η αγωνία χιλιάδων υποψήφιων και των οικογένειών τους χτυπάει «κόκκινο.
Ο «Χτύπος» με τη βοήθεια του καθηγητή Φυσικής και φροντιστή Γιώργου Χατζητέγα, δίνει πολύτιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι, αλλά και τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού.
Οι 5 συμβουλές του κ. Χατζητέγα καθιστούν σαφές ότι για βασική προϋπόθεση για την επιτυχία, είναι σωστή κατανομή του χρόνου διαβάσματος στις λίγες ημέρες οι οποίες απομένουν έως τις εξετάσεις.
Γράφει ο Γιώργος Χατζητέγας, Καθηγητής Φυσικής – Φροντιστής
Το Δρομολόγιο για τις Πανελλαδικές του 2025 –οι Σχολές Επιτυχίας
- Οι Μαθητές της Γ΄ Λυκείου προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και συμμετέχουν στις Μικρές Πανελλαδικές Εξετάσεις Προσομοίωσης των Φροντιστηρίων και του Ψηφιακού Φροντιστηρίου του Υπουργείου Παιδείας που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.
- Πολλοί Μαθητές της τελευταίας τάξης αξιοποιούν το όριο των απουσιών, προκειμένου να κάνουν τις επαναλήψεις τους. Το φαινόμενο των απουσιών του τελευταίου διμήνου είναι ένα καθεστώς πολλών δεκαετιών που έχει προβληματίσει ιδιαίτερα και το Υπουργείο Παιδείας.
- Πρακτικά για τους Μαθητές της Γ΄ Λυκείου το εκπαιδευτικό έτος ολοκληρώνεται μόλις ξεκινούν οι διακοπές του Πάσχα. Η φροντιστηριακή προετοιμασία, ωστόσο, συνεχίζεται και το διάστημα των Διακοπών του Πάσχα, καθώς η λειτουργία των Φροντιστηρίων διακόπτεται για λίγες μόνο ημέρες.
- Εντός του Απριλίου ολοκληρώνονται όπως κάθε χρόνο και οι Προκαταρκτικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Στρατιωτικών Σχολών.
- Τα μαθήματα των Σχολείων θα διαρκέσουν μέχρι την Πέμπτη 15 Μαΐου. Η τελευταία εβδομάδα μάλιστα λειτουργίας του Λυκείου είναι περισσότερο διαδικαστική, αναφορικά με τα προγράμματα των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων που επακολουθούν.
- Τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2025 θα ξεκινήσουν οι Απολυτήριες Εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου και οι Προαγωγικές Εξετάσεις της Α΄ και της Β΄ Λυκείου.
- Οι Απολυτήριες Εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 26 Μαΐου, ενώ οι Προαγωγικές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου ολοκληρώνονται κατά κανόνα μέχρι τις 13 Ιουνίου το αργότερο.
- Η πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων με το Μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας είναι φέτος η Παρασκευή 30η Μαΐου 2025 για τους Μαθητές των ΓΕΛ και το Σάββατο 31η Μαΐου 2025 για τους Μαθητές των ΕΠΑΛ.
Ιούνιος 2025
- Την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025 ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των Πανελλαδικών Εξετάσεων των ΓΕΛ και μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025 η πρώτη φάση όλων των Τομέων των ΕΠΑΛ.
- Από το Σάββατο 14 Ιουνίου και μέχρι την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 θα πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις όλων των Ειδικών Μαθημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
- Μέχρι την Τετάρτη 25 Ιουνίου αναμένεται και η έκδοση τω βαθμολογιών των μαθημάτων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της πρώτης φάσης, που αφορά την πλειονότητα των διαγωνισθέντων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Ιούλιος 2025
- Από την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025 θα ανοίξει η εφαρμογή υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για τις Σχολές της Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ).
- Δικαίωμα συμπλήρωσης Μηχανογραφικού για τα Πανεπιστήμια έχουν οι Υποψήφιοι οι οποίοι έχουν υπερβεί τη χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα τους.
- Μέχρι τις 6 Ιουλίου 2025 αναμένεται η έκδοση και των αποτελεσμάτων των Ειδικών Μαθημάτων. Με την έκδοση και των Ειδικών Μαθημάτων, οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν και σε αυτά θα μπορούν να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Η ΕΒΕ υπάρχει και για όλα τα Ειδικά Μαθήματα.
- Το Μηχανογραφικό Δελτίο αναμένεται να κλείσει στα μέσα Ιουλίου, ενώ η ανακοίνωση των Σχολών επιτυχίας αναμένεται, όπως συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια, μέχρι την Τετάρτη 30 Ιουλίου 2025 το αργότερο.
- Η Υγειονομική Εξέταση και η Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26 θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 16-6-2025 μέχρι και την Παρασκευή 27-6-2025.
Η διάρκεια Εξέτασης για τα Μαθήματα :
- – των Ξένων Γλωσσών είναι τρεις (3) ώρες,
- – των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
- – για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο,
- – για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες και 30΄ λεπτά.
5 «Εντολές» σε Υποψήφιους Φοιτητές
Μερικές ακόμα Οδηγίες και η Επιτυχία είναι κοντά
- Σχεδίασε ένα έξυπνο πρόγραμμα καθημερινής μελέτης με τα αναγκαία διαλείμματα.
- Περιόρισε τον χρόνο επί της οθόνης και όρισε free phone zones.
- Πρόσεξε τη διατροφή σου! Τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων, πρέπει να είναι ισορροπημένη χωρίς υπερβολές.
- Κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών να εξαντλείς οπωσδήποτε το 3ωρο της Εξέτασης κάθε εξεταζόμενου μαθήματος .
- Όταν τελειώσει η Εξέταση ενός μαθήματος, διάγραψε τα συναισθήματα της εξέτασης αυτής και επικεντρώσου στο επόμενο μάθημα !
- Σκέψου θετικά, μην αναστατώνεσαι από φήμες και SOS που δεν επιβεβαιώνονται ποτέ, δημιούργησε ένα ασφαλές περιβάλλον ψυχολογικής υποστήριξης με τους γονείς, τους φίλους και τους καθηγητές μας.
- Μην ξεχνάς ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι παρά μια τρίωρη εξέταση πάνω σε μια γνωστή ύλη και ότι η επίδοσή σου σχετίζεται πάντα με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, που είναι κοινός παρονομαστής για όλους τους διαγωνιζομένους !
Οι Πανελλαδικές των 2/3 , ο γρίφος
των Ιδιωτικών ΑΕΙ και τα Μηχανογραφικά του 2025
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις της τελευταίας τετραετίας εύλογα μπορούν να χαρακτηριστούν ως Πανελλαδικές των 2/3, καθώς ανεξάρτητα από τις επιδόσεις των υποψηφίων το 1/3 αυτών που διαγωνίστηκαν από τα Γενικά Λύκεια και πάνω από το 50% αυτών που διαγωνίστηκαν από τα ΕΠΑΛ μένουν σταθερά εκτός της Τριτοβάθμιας. Η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ήρθε για να διορθώσει το απαράδεκτο φαινόμενο να εισάγονται υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες. Ωστόσο, ο τρόπος εφαρμογής της ΕΒΕ με υψηλούς συντελεστές έχει τελικά απαγορεύσει την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ενός σημαντικού αριθμού υποψηφίων, που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε αδιάβαστοι ούτε αδιάφοροι. Η θέσπιση της ΕΒΕ προκάλεσε ακόμη μετακινήσεις υποψηφίων μεταξύ των Επιστημονικών Πεδίων με χαρακτηριστικό αποτέλεσμα το μεγαλύτερο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Σπουδών, με 247 τμήματα από τα 450 της Τριτοβάθμιας, να έχει ξεμείνει από υποψηφίους και να παρατηρούνται κενές θέσεις ακόμα και στα κεντρικά Πανεπιστήμια. Απαιτείται διόρθωση αυτών των αδικιών με τη θέσπιση του χαμηλότερου συντελεστή της ΕΒΕ από το 0,8 στο 0,6.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ που δεν θα μπορούν, ως συνέπεια των επιδόσεών τους, να δηλώσουν πανεπιστημιακές σχολές θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), όπως έχουν μετονομασθεί τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ), με κριτήριο τον βαθμό του Απολυτηρίου.
Τέλος αναμένουμε τις τελικές ρυθμίσεις αναφορικά με την λειτουργία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων καθώς έχουν εξαγγελθεί κριτήρια εγγραφής σε αυτά χωρίς ωστόσο να έχουν νομοθετηθεί .
Οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων
Κάνε ένα προσχέδιο του Μηχανογραφικού
3 + 1 βήματα
1ο βήμα
Εκτύπωσε τις Σχολές του Επιστημονικού Πεδίου στα μαθήματα του οποίου εξετάστηκες στις Πανελλαδικές από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και μελέτησε τις Σχολές που μπορείς να δηλώσεις. Βρες τα προγράμματα σπουδών τους και μάθε για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές της κάθε σχολής.
2ο βήμα
Στην ίδια λίστα που έχεις εκτυπώσει, δίπλα στον όνομα της κάθε σχολής, σημείωσε τα γράμματα Α, Β, Γ ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.
Α: στις σχολές που σε ενδιαφέρουν πολύ
Β: στις σχολές σχολή που σε ενδιαφέρουν λιγότερο
Γ: στις σχολές που δεν σε ενδιαφέρουν καθόλου
Πρόσεξε! Θα επιλέξεις τις σχολές που σ’ ενδιαφέρουν πραγματικά, ανεξάρτητα από την εκτίμησή σου για τους βαθμούς που θα πάρεις και χωρίς να επηρεάζεσαι καθόλου από την βάση των σχολών. Κάθε χρόνο τα δεδομένα αλλάζουν και υψηλή βάση δεν σημαίνει αναγκαστικά και καλή σχολή. Υπάρχουν πολλές σχολές με χαμηλότερες βάσεις που προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές εξέλιξης. Το κλειδί είναι να επιλέξεις τις σπουδές που σου αρέσουν, ώστε στο μέλλον να αγαπάς το επάγγελμά σου και να πετύχεις σε αυτό!
3ο βήμα
Συνεχίζεις την ιεράρχηση με ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια. Αριθμείς τις σχολές 1, 2, 3,…, Αρχικά αυτές της κατηγορίας Α και στη συνέχεια της Β και της Γ.
Ενδεικτικά: Α1, Α2… Α14, Β15,… Β35, Γ36…
Με αυτόν τον τρόπο έχεις διαμορφώσει τη λίστα των Σχολών που σε ενδιαφέρουν με βάση την απόλυτη σειρά προτίμησής σου. Όμως, δεν έχεις τελειώσει ακόμη!
+ Υπολογιστής Μορίων: Η εφαρμογή που θα σε φέρει ακόμη πιο κοντά στις τελικές σου αποφάσεις
Βρες μια αξιόπιστη εφαρμογή Υπολογισμού Μορίων, στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές και ακολούθησε τα επόμενα βήματα.
Επίλεξε τον τύπο του Λυκείου σου και τον Προσανατολισμό Σπουδών σου και καταχώρησε τους βαθμούς που εκτιμάς ότι θα πάρεις σε βασικά και ειδικά μαθήματα.
Στη συνέχεια η εφαρμογή θα σου εμφανίσει τα ελάχιστα και μέγιστα μόρια που συγκεντρώνεις και θα σου εμφανίσει με πράσινο χρώμα τις σχολές που μπορείς να δηλώσεις, έχοντας ξεπεράσει την ΕΒΕ της κάθε σχολής.
Επιλέγεις τις διαθέσιμες σχολές και προχωράς στο επόμενο βήμα. Σύμφωνα με τη λίστα σου με τα Α1, Α2 … Β15 κ.λπ., ταξινομείς τις διαθέσιμες πλέον σχολές με βάση τις προτιμήσεις σου, εκτυπώνεις το αρχείο και το προσχέδιο του μηχανογραφικού σου είναι έτοιμο!
Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι το Μηχανογραφικό συμπληρώνεται χωρίς να κοιτάμε τις βάσεις των προηγούμενων ετών, με φθίνουσα σειρά επιθυμίας, μελετώντας προσεχτικά τα Προγράμματα Σπουδών των Σχολών και των Τμημάτων. Όσοι βρίσκονται κοντά στο χαμηλότερο βαθμολογικό όριο θα πρέπει να δηλώσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές και να μην παραλείψουν να συμπληρώσουν και το Παράλληλο Μηχανογραφικό των ΣΑΕΚ. Να σημειωθεί ακόμη ότι με την απόκτηση του απολυτηρίου τίτλου των ΣΑΕΚ υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε κατατακτήριες εξετάσεις Πανεπιστημίων και ως εκ τούτου αποτελούν μία εναλλακτική διαδρομή για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το βαθμολογικό όριο. Οι σχολές επιτυχίας αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα8 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ειδήσεις2 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Αθλητισμός4 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων5 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αγίας Βαρβάρας7 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ