Κεντρικό Θέμα
Ληξιπρόθεσμες οφειλές: «Έκαναν φτερά» 10,1 δισ. ευρώ από το χρέος

Αδύνατον να εισπραχθεί είναι το 20% των οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ. Από τα 49,7 δισ. ευρώ που είναι σήμερα στο χαρτοφυλάκιο περίπου τα 10,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας.
Σε αυτήν την κατηρορία εντάσσονται οφειλές, για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.
Με απλά λόγια: Στα δέκα ευρώ της οφειλής ή 10,1 δισ. σε σύνολο οφειλής 49,7 δισ. ευρώ το ασφαλιστικό ταμείο είναι έτοιμο να τα ξεγράψει, καθώς θεωρεί – επισήμως – ότι είναι χαμηλής ή ακόμη και μηδενικής εισπραξιμότητας.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η επίσημη τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) το οποίο κατόπιν σχετικών αναλύσεων των οφειλών καταλήγει στο συμπέρασμα πως έκθεση υπογραμμίζει την προσπάθεια που γίνεται από το ΚΕΑΟ, προκειμένου να επιδιωχθεί η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της υπαγωγής και της παραμονής των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης.
Οι οφειλές των 10,1 δισ. ευρώ αφορούν εργοδότες πτωχευμένους, εργοδότες σε καθεστώς εκκαθάρισης, εργοδότες με οφειλές πριν από την εφαρμογή του συστήματος ασφάλισης μέσω αναλυτικής περιοδικής δήλωσης (ΑΠΔ), που δεν έχουν ποτέ υποβάλει ΑΠΔ και που δεν έχουν ποτέ καταβάλει ποσά στο ΚΕΑΟ, καθώς και οφειλές ασφαλισμένων που έχουν αποβιώσει.
Σύμφωνα με την έκθεση στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας.
Ρυθμίσεις
Παράλληλα η έκθεση υπογραμμίζει την προσπάθεια που γίνεται από το ΚΕΑΟ, προκειμένου να επιδιωχθεί η είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της υπαγωγής και της παραμονής των οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο τέλος Μαρτίου του 2025 οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 318.662 και το ρυθμισμένο ποσό 4.843.635.527 ευρώ.
Επίσης, οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 759.203 για οφειλές στο ΚΕΑΟ ύψους 3.769.191.913 ευρώ.
Ωστόσο χάθηκαν 687.821 ρυθμίσεις οφειλών που αφορούν το ποσό της οφειλής των 11,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση το συνολικό χρέος που έχει συσσωρευτεί στο ΚΕΑΟ, κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανήλθε στα 49,73 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 29,7 δισ. ευρώ είναι κύρια οφειλή και τα υπόλοιπα 20,02 δισ. ευρώ προέρχονται από πρόσθετα τέλη.
Από την ανάλυσή του προκύπτουν τα εξής:
Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.546.235 οφειλέτες (72,80% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ έκαστος. Το 87,78% των οφειλετών (1.864.531 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ έκαστος. Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 318.296 οφειλέτες με οφειλή από 15.000 – 30.000 ευρώ ο καθένας (14,04% του τρέχοντος υπολοίπου).
Αντίστοιχα μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών συγκεντρώνουν 96.136 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (13,61% του τρέχοντος υπολοίπου.
Τέλος το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκ. ευρώ (2.819 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,98% του υπόλοιπου οφειλών).
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός6 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων6 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν