Τα ήρεμα νερά του δεύτερου δεκαημέρου του Αυγούστου θέλουν να απολαύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι στρέφουν το βλέμμα τους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε, ότι τις ήσυχες ημέρες της ραστώνης και της χαλάρωσης, θα ακολουθήσει πολιτικός καύσωνας, με ότι αυτό συνεπάγεται, για τις εξελίξεις μέσα στο φθινόπωρο.
Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ανεβάσει στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης και είναι σαφές ότι θα έχει συνέχεια, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει προαναγγείλει σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΘ θεωρείται καταλύτης, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός και ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα δώσουν αναλυτικό στίγμα των πρωτοβουλιών που θα αναλάβουν.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι εκτός από το ηθικό πλεονέκτημα στην υπόθεση του ΟΠΕΚΠΕ, πολλά θα κριθούν στο μέτωπο της οικονομίας, όπου κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, θα παίξουν τα ρέστα τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ανακτήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τη μεσαία τάξη, όλους εκείνους δηλαδή που τον έκαναν πρωθυπουργό στις εκλογές του 2019 και 2023.
Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει και το οποίο έχει ως στόχο να ανατρέψει το βαρύ κλίμα που καταγράφεται για την κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις.
Το «πακέτο»
Το «πακέτο» παροχών υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ανέβει ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που η οικονομία υπεραποδίδει.
«Γαλάζια» στελέχη εκτιμούν ότι το κλίμα θα αλλάξει σταδιακά μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και η κυβέρνηση βαδίζει με άλλα δεδομένα στον δρόμο προς τις εκλογές.
Άγνωστοι «Χ»
Σε κάθε περίπτωση άγνωστος «Χ» για τις εξελίξεις είναι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω του ότι ουδείς γνωρίζει πότε και ποιες δικογραφίες θα φτάσουν στη Βουλή από την ευρωπαϊκή εισαγγελία.
Πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για νέα δικογραφία και έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για προγράμματα ανακύκλωσης και το πρόγραμμα σίτισης μεταναστών.
Επίσης, η Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα διαρκέσει τρεις μήνες και είναι πιθανό η κυβέρνηση να βρεθεί σε δύσκολη θέση στην περίπτωση που υπάρξουν νέες αποκαλύψεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Άγνωστος «Χ» είναι και οι εξελίξεις με τον Κώστα Καραμανλή και τον Χρήστος Τριαντόπουλο, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν το Δικαστικό Συμβούλιο για την τραγωδία των Τεμπών.
Δύσκολος δρόμος
Στη Χ. Τρικούπη ναι μεν υπάρχει ικανοποίηση για την εμφάνιση του Νίκου Ανδρουλάκη στις συζητήσεις στη Βουλή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γνωρίζουν όμως ότι από μόνη της δεν αρκεί.
Ο δρόμος για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά δύσκολος και βασική του επιδίωξη είναι μια πολύ καλή εμφάνιση στη ΔΕΘ, για να απευθυνθεί με καλύτερους όρους στην κοινωνία.
Ο κ. Ανδρουλάκης θα επιδιώξει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Όσον αφορά στο ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει με νέα πρόταση προανακριτικής για Βορίδη και Αυγενάκη, καταγγέλλοντας «κατάφωρο ευτελισμό των θεσμών από τα χέρια μιας επικίνδυνης κυβέρνησης».
Το πρόβλημα για τον κ. Ανδρουλάκη είναι οι δημοσκοπήσεις και στην περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρξει ανάκαμψη, το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανό να μπλέξει σε δίνη εσωστρέφειας.
Νηνεμία
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κινείται σε ρηχά νερά, είναι όμως εμφανές ότι το κλίμα στην Κουμουνδούρου δεν έχει την παραμικρή σχέση με την εποχή των εσωκομματικών συγκρούσεων που οδήγησαν σε διασπάσεις.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, κατάφερε να επαναφέρει την νηνεμία στον ΣΥΡΙΖΑ και περιμένει τη ΔΕΘ για να στείλει το μήνυμα ότι το κόμμα του μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, θα δώσει έμφαση στο οικονομικό του πρόγραμμα για να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παραμένει ένα κυβερνητικό κόμμα.
Ζητούμενο για τον κ. Φάμελλο είναι εάν θα καταφέρει να κάνει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που μπορεί να ανταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην Κεντροαριστερά.
Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, αλλά στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο κοινός βηματισμός με τη Νέα Αριστερά, μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιτελείς του κόμματος τονίζουν ότι τα έως τώρα δείγματα γραφής είναι θετικά και αναφέρονται στην κοινή γραμμή με τον α. Χαρίτση, τόσο στην προανακριτική όσο και στην τροπολογία για τη 13η σύνταξη.
Οι άλλοι
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει αριστερή ταυτότητα.
Η Ζώη Κωνσταντοπούλου αισιοδοξεί ότι θα ανακτήσει τη 2η θέση και η προώθηση αλλαγών για να περιοριστεί η διάρκεια των παρεμβάσεών της, θα αντιμετωπιστεί από την ίδια ως μια προσπάθεια φίμωσης της.
Αναμένεται να δώσει έμφαση στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και στη δικαστική διαδικασία για τους Καραμανλή-Τριαντόπουλο στην υπόθεση των Τεμπών που την εκτόξευσε δημοσκοπικά.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος δείχνει να έχει σταθερότητα, πολλά όμως στο χώρο «δεξιά» της Ν.Δ. θα εξαρτηθούν από τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς.
Τυχόν δημιουργία νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό είναι πιθανό να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων και να επηρεάσει τα κόμματα των κ.κ. Βελόπουλου και Νατσιού.