Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026
13.6 C
Athens
Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026

    Ζελένσκι–Τραμπ στη Φλόριντα: Στο τραπέζι το νέο ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντά σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, με στόχο να εξασφαλίσει τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου στη νέα εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου που φιλοδοξεί να βάλει τέλος σε μια σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος φθάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες με επικαιροποιημένες προτάσεις, κυρίως στο ακανθώδες ζήτημα του εδαφικού, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε εξαρχής το πλαίσιο, δηλώνοντας στο Politico ότι «δεν θα υπάρξει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ». Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα πάει καλά» τόσο με τον Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο, όπως είπε, σκοπεύει να συναντηθεί «σύντομα».

    Η στάση Ζελένσκι και η ευρωπαϊκή στήριξη
    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σημερινή συνάντηση θα είναι «πολύ εποικοδομητική». Πριν φθάσει στη Φλόριντα, είχε στάση στον Καναδά, όπου εξασφάλισε νέα οικονομική βοήθεια ύψους 2,5 δισ. καναδικών δολαρίων (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) από τον πρωθυπουργό Μαρκ Κάρνεϊ.

    Παράλληλα, Ευρωπαίοι ηγέτες διαβεβαίωσαν τον Ουκρανό πρόεδρο για την «πλήρη υποστήριξή» τους, με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς να επιβεβαιώνει την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή υπέρ της Ουκρανίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

    Το παρασκήνιο της συνάντησης στο Μαρ-α-Λάγκο
    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας) στο Μαρ-α-Λάγκο, την ιδιωτική κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς, η οποία έχει μετατραπεί σε άτυπο διπλωματικό κέντρο κατά την εορταστική περίοδο. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε ικανοποιημένος, δηλώνοντας ότι «όλος ο κόσμος έρχεται», καθώς τη Δευτέρα αναμένεται να υποδεχθεί και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    Η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών, τον Οκτώβριο, δεν είχε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, καθώς τότε ο Ζελένσκι δεν κατάφερε να αποσπάσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την παροχή πυραύλων Τόμαχοκ.

    Το νέο ειρηνευτικό σχέδιο και οι αντιδράσεις της Μόσχας
    Η σημερινή συνάντηση έρχεται μετά την παρουσίαση μιας νέας εκδοχής του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, η οποία τροποποιήθηκε ύστερα από διαβουλεύσεις με το Κίεβο, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στη Μόσχα. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι το νέο κείμενο επιχειρεί να «τορπιλίσει» τις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν ικανοποιεί βασικές ρωσικές αξιώσεις.

    Το έγγραφο των 20 σημείων προβλέπει πάγωμα των γραμμών του μετώπου, χωρίς να ανταποκρίνεται στο ρωσικό αίτημα για απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από περίπου το 20% της ανατολικής περιφέρειας του Ντονέτσκ. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνει πλέον νομική δέσμευση της Ουκρανίας να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ζήτημα που θεωρείται κομβικό για το Κρεμλίνο.

    Κλιμάκωση στο πεδίο και διεθνείς πιέσεις
    Την παραμονή της συνάντησης, η Ρωσία εξαπέλυσε μαζική επίθεση με εκατοντάδες drones και δεκάδες πυραύλους στο Κίεβο και την ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων και αφήνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε την επίθεση ως «απάντηση της Ρωσίας στις προσπάθειές μας για ειρήνη».

    Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει τον εκνευρισμό του για τη στασιμότητα των συνομιλιών, με την εκπρόσωπό του, Κάρολαϊν Λέβιτ, να αναφέρει ότι είναι «πολύ απογοητευμένος και από τα δύο στρατόπεδα». Ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θεωρεί αναπόφευκτη τη ρωσική υπεροχή στο πεδίο, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία έχει συμφέρον να παγώσει άμεσα τη γραμμή του μετώπου.

    Στο πεδίο των επιχειρήσεων, η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση έκανε λόγο για νέα μαζική ρωσική επίθεση με ρουκέτες στην πόλη Χερσώνα, προκαλώντας πυρκαγιές σε υποδομές και κατοικημένες περιοχές, επιβεβαιώνοντας ότι η διπλωματία εξελίσσεται παράλληλα με τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ