Ελλάδα
Ανθρώπινο λάθος ή αμέλεια; Η υπόθεση της 62χρονης που χαροπαλεύει μετά από λάθος μετάγγιση στο Τζάνειο

Σε κατάσταση κρίσιμης υγείας παραμένει μια 62χρονη γυναίκα στο Τζάνειο Νοσοκομείο, έπειτα από σοβαρό ιατρικό λάθος: της χορηγήθηκε αίμα ασύμβατης ομάδας, προορισμένο για άλλη ασθενή. Η λανθασμένη μετάγγιση προκάλεσε αιμόλυση, οδηγώντας σε σοβαρές βλάβες ζωτικών οργάνων και δραματική επιδείνωση της κατάστασής της.
Η γυναίκα είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ήπιο νευρολογικό πρόβλημα και αρχικά έδειχνε σημάδια βελτίωσης. Ωστόσο, μετά τη μετάγγιση, κατέληξε διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τους γιατρούς να δίνουν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης.
Η οικογένεια της ασθενούς είναι συντετριμμένη και ζητά απαντήσεις για τη σειρά των γεγονότων. Αναρωτιούνται πώς έγινε το μοιραίο λάθος, ποιος φέρει την ευθύνη και γιατί ειδοποιήθηκαν με καθυστέρηση τριών ωρών. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανή έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της μετάγγισης.
Ο γιος της 62χρονης περιγράφει ότι η μητέρα του ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση πριν το περιστατικό. Κατήγγειλε πως η μετάγγιση έγινε χωρίς επιβεβαίωση ταυτότητας και χωρίς επίβλεψη, καθώς ο νοσηλευτής αποχώρησε αμέσως μετά την έναρξη της διαδικασίας. Παρά τις πληροφορίες πως ο νοσηλευτής ζήτησε συγγνώμη, η οικογένεια δηλώνει πως δεν τον έχει καν δει.
Η υπόθεση έχει ήδη οδηγήσει σε ΕΔΕ από τη διοίκηση του νοσοκομείου και ποινική διερεύνηση, μετά τη μήνυση της οικογένειας. Αναζητείται ο βοηθός νοσηλευτή που φέρεται να πραγματοποίησε τη μετάγγιση, ο οποίος τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων.
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κάνει λόγο για σαφή παραβίαση της διαδικασίας ταυτοπροσωπίας, γεγονός που, όπως τονίζει η πρόεδρός του Έλενα Τσαγκάρη, δεν πρέπει να κλονίσει την εμπιστοσύνη στην αιμοδοσία του ΕΣΥ, η οποία λειτουργεί κατά κανόνα με ασφάλεια και αξιοπιστία.
Η υπόθεση σοκάρει την κοινή γνώμη, καθώς φέρνει στο φως τις ελλείψεις στους ελέγχους και τις διαδικασίες ασφαλείας που οφείλουν να προστατεύουν τη ζωή των ασθενών.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός6 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων6 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν