Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Ακραία σενάρια για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Published

on

Ακραία σενάρια έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, με φόντο την πολύκροτη υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που «πυροδοτεί» μεγάλες πολιτικές αναταράξεις.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις και όλα πλέον συνηγορούν στην εκτίμηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη μια φυγή προς τα εμπρός.
Σε κάθε περίπτωση, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του Μαξίμου, έχουν αντιληφθεί ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ πλήττει την κυβέρνηση και επιχειρούν να χαράξουν γραμμή άμυνας.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών στην αυτοκριτική, λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και για άλλες κυβερνήσεις που στο παρελθόν κινήθηκαν με αδιαφάνεια.
Ο κ. Μητσοτάκης μετά το «αποτύχαμε» της προηγούμενης Κυριακής, προανήγγειλε τη σύσταση task force που θα διεκδικήσει την επιστροφή των παρανόμως καταβληθεισών επιχορηγήσεων.
Η συγκεκριμένη ομάδα, θα απαρτίζεται από στελέχη της οικονομικής αστυνομίας και της ΑΑΔΕ, η οποία θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην έρευνα για την ανεύρεση των εμπλεκομένων.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να «κόψει» τον Γόρδιο Δεσμό του «αμαρτωλού» ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι όμως προφανές ότι οι εξελίξεις μπορεί να αποδειχτούν απρόβλεπτες.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι η υπόθεση έχει μεγάλες «ουρές», κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν στο παρασκήνιο, καθιστούν σαφές ότι μια σπίθα είναι ικανή να ανάψει το φυτίλι του πολέμου, με ότι αυτό σημαίνει για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ας δούμε αναλυτικά τα ακραία σενάρια που «παίζουν» έντονα τις τελευταίες ημέρες:

Α. Εγκλωβισμός σε σκάνδαλα: Ο μεγάλος φόβος για το Μαξίμου είναι ότι η κυβέρνηση θα χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και θα εγκλωβιστεί σε μια περιπέτεια σκανδαλολογίας. Με δεδομένο ότι είναι βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης για προανακριτική, είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να απολογείται και να μην κάνει πράξη την πολυπόθητη ανάκαμψη που έχει κάνει την εμφάνισή της στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Β. Χωρίς αφήγημα: Στην περίπτωση κατά την οποία η δημόσια συζήτηση περιοριστεί στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το πλέον πιθανό είναι ότι θα πάψει να γίνεται πιστευτό το αφήγημά της κυβέρνησης για καλύτερες ημέρες μέσω της ανάκαμψης της οικονομίας. Μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανό να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, λόγω του ότι θα αλλάξει πολιτική ατζέντα.

Γ. «Γαλάζιος» εμφύλιος: Η υπόθεση δείχνει να έχει ενεργοποιήσει εκ νέου φυγόκεντρες τάσεις εντός της Κ.Ο. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος άφησε αιχμές για την αδυναμία του Μαξίμου να προβλέψει τις εξελίξεις, Ο Στέλιος Πέτσας έγινε ο πρώτος βουλευτής της ΝΔ που τάχθηκε υπέρ της Προανακριτικής και ο Θεόδωρος Καράογλου τόνισε ότι δεν επιτρέπονται οι συμψηφισμοί και ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Από την πλευρά του ο αποπεμφθείς υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Χρήστος Μπουκώρος «κάρφωσε» τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο 2021 λέγοντας ότι τον είχε ενημερώσει για παράνομες επιδοτήσεις σε κτήματα του δημοσίου.

Δ. Ενίσχυση Σαμαρά: Στα «γαλάζια» πηγαδάκια όλο και περισσότερο ακούγεται η άποψη ότι το κλίμα που επικρατεί ευνοεί τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Όπως εξηγούν τόσο το σκάνδαλο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα με το τουρκολυβικό μνημόνιο ενισχύουν τα σενάρια για ίδρυση νέου κόμματος. Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Σαμαράς έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «πριονίσει» τον πρωθυπουργό, ο οποίος με προσωπική του απόφαση, τον διέγραψε από τη Ν.Δ.

Ε. Πρόωρες εκλογές: Με δεδομένο ότι οι εξελίξεις δείχνουν να είναι απρόβλεπτες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο για κάλπες ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, κάτι όμως που διαψεύδεται από το Μαξίμου, με τον Παύλο Μαρινάκη να διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Η ανησυχία σε επίπεδο Κ.Ο. είναι έκδηλη, καθώς πολλοί είναι οι βουλευτές οι οποίοι θεωρούν ότι θα περιοριστούν τα ποσοστά της Ν.Δ. και οι ίδιοι θα χάσουν τις έδρες τους στο Κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, τα αντανακλαστικά πολιτικής επιβίωσης έχουν ενεργοποιηθεί, καθώς ούτε το Μαξίμου, ούτε οι «γαλάζιοι» βουλευτές, θέλουν προσφυγή στις κάλπες, κάτω από τόσο αντίξοες πολιτικές συνθήκες.

Βορίδης
Σ’ αυτή τη νέα συγκυρία, ζητούμενο είναι η στρατηγική που θα χαράξει ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος δεν έχασε χρόνο περιμένοντας τις αποφάσεις του Μαξίμου και παραιτήθηκε από υπουργός.
Συνομιλητές του τονίζουν ότι η στόχευσή του είναι συγκεκριμένη, καθώς θέλει να υπερασπιστεί την πολιτική του τιμή και αξιοπρέπεια του, δηλώνοντας ότι δεν έχει κάνει κάτι το μεμπτό.
Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης θα περιμένει το κατηγορητήριο της αντιπολίτευσης (του ΠΑΣΟΚ πρωτίστως) και εν συνεχεία θα περιμένει να δει και την στάση που θα τηρήσει και το κόμμα του.

Διαχείριση κρίσης
Το Μαξίμου επιχειρεί να διαχειριστεί την κρίση με συνεχείς συσκέψεις αλλά και συνεντεύξεις στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό.
Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν ο Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης, ο Άκης Σκέρτσος, και ο Παύλος Μαρινάκης, που διαμορφώνουν τη στρατηγική.
Με τα ως τώρα δεδομένα, υπάρχει απροθυμία για Προανακριτική που θα αφορά στον Μάκη Βορίδη, ενώ για τον Λευτέρη Αυγενάκη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.
Η Ν.Δ. πιθανότατα δεν θα καταθέσει δική της πρόταση, όπως έκανε στην περίπτωση Τριαντόπουλου και Καραμανλή και θα επιχειρηματολογήσει στη βάση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ
Όλα μάλιστα δείχνουν ότι το κυρίαρχο σενάριο για το κυβερνών κόμμα είναι ότι δεν θα συναινέσει στην πρόταση που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, κάτι όμως που μένει να οριστικοποιηθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ