Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
15.7 C
Athens
Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026

    Έντονη κακοκαιρία στην Αττική: Οι δήμοι που μπαίνουν στο επίκεντρο των ισχυρών βροχοπτώσεων το επόμενο 48ωρο

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Η Αττική μπαίνει σε τροχιά έντονης κακοκαιρίας από το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Ιανουαρίου 2026, με τα επίσημα δεδομένα της ΕΜΥ και τα προγνωστικά συστήματα του δημόσιου μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας να δείχνουν αυξημένη πίεση από ισχυρές βροχές και καταιγίδες έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 22 Ιανουαρίου.

    Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και φορτίζει ιδιαίτερα την ανατολική και νότια Αττική, περιοχές που παραδοσιακά εμφανίζουν μεγαλύτερη ευπάθεια σε έντονα υδρολογικά φαινόμενα.

    Ποιοι Δήμοι μπαίνουν στο «μάτι του Κυκλώνα»

    Σύμφωνα με τη συνολική εικόνα που προκύπτει από τους δημόσιους φορείς, οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής αναμένεται να δεχθούν τον κύριο όγκο των φαινομένων.

    Ραφήνα-Πικέρμι, Σπάτα-Αρτέμιδα, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο Μεσογαίας και Λαυρεωτική βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς τα φαινόμενα προβλέπεται να έχουν ένταση και διάρκεια, ιδιαίτερα από το απόγευμα της Τετάρτης.  Στις περιοχές αυτές, η συνύπαρξη αστικών ζωνών με ρέματα και χαμηλά σημεία αυξάνει τον κίνδυνο τοπικών πλημμυρικών επεισοδίων.

    Πίεση αναμένεται και στα βόρεια προάστια, κυρίως σε δήμους όπως Κηφισιά, Πεντέλη και Διόνυσος, όπου οι καταιγίδες ενδέχεται να είναι πρόσκαιρα ισχυρές, με μεγάλο όγκο βροχής σε μικρό χρονικό διάστημα. Η γεωμορφολογία των περιοχών αυτών, σε συνδυασμό με κορεσμένα εδάφη, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην απορροή των υδάτων, ιδιαίτερα σε δρόμους με έντονη κλίση.

    Σημαντικά φαινόμενα καταγράφονται στις προγνώσεις και για τη νότια Αττική, με δήμους όπως Γλυφάδα και Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη να επηρεάζονται κυρίως από το απόγευμα της Τετάρτης έως αργά το βράδυ. Οι παράκτιες ζώνες αναμένεται να δεχθούν ισχυρές βροχές σε συνδυασμό με ενισχυμένους νοτιοανατολικούς ανέμους, γεγονός που αυξάνει την επιβάρυνση στο αποχετευτικό δίκτυο και δυσκολεύει τις μετακινήσεις.

    ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΕΚΤΑΚΤΟ: Κλειστά όλα τα σχολεία της Αττικής την Τετάρτη – Σε «κόκκινο συναγερμό» 5 Περιφέρειες

    Για το κέντρο της Αθήνας και τους όμορους δήμους, τα φαινόμενα προβλέπονται λιγότερο ακραία σε σχέση με την ανατολική και νότια Αττική, ωστόσο δεν αποκλείονται ισχυρά περάσματα καταιγίδων, κυρίως το απόγευμα και νωρίς το βράδυ της Τετάρτης. Η εικόνα βελτιώνεται σταδιακά από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, χωρίς όμως να αποκλείονται κατά τόπους βροχές.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες συνιστούν αυξημένη προσοχή, ειδικά σε μετακινήσεις κοντά σε ρέματα, υπόγειες διαβάσεις και χαμηλά σημεία του οδικού δικτύου, ενώ οι δήμοι βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

    Το επόμενο 48ωρο χαρακτηρίζεται κρίσιμο, καθώς η ένταση των φαινομένων σε συνδυασμό με τη χρονική τους διάρκεια μπορεί να δοκιμάσει τις αντοχές συγκεκριμένων περιοχών της Αττικής.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ