Επιχειρήσεις
Γ. Χατζηθεοδοσίου για τη σύγκρουση Ισραήλ με Ιράν: Τεράστιοι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια και ελληνική οικονομία

H τοποθέτηση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑ.ΠΕΙ. & Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου – για τη σύγκρουση Ισραήλ με Ιράν.
«Οι εικόνες που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες με την κορύφωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν είναι μια τοπική ή συγκυριακή διαμάχη. Είναι μια κρίση με διεθνείς διαστάσεις, η οποία απειλεί να μετατραπεί σε μια ανοιχτή σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή όσο και για την παγκόσμια οικονομία.
Αρχικά, είναι καθήκον όλων μας – και ιδιαίτερα της διεθνούς κοινότητας – να προτάξει τον διάλογο και τη διπλωματία. Η αποκλιμάκωση της έντασης είναι επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο για να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές, που είναι το υπέρτατο αγαθό, αλλά και για να αποτραπεί μια νέα, γενικευμένη αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Κάθε μέρα που περνά με τη σύγκρουση να κλιμακώνεται, μεγαλώνει ο κίνδυνος να χαθεί ο έλεγχος.
Ήδη οι αγορές ενέργειας αντιδρούν με νευρικότητα. Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καταγράφουν ανοδικές τάσεις, γεγονός που επιβαρύνει το κόστος για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι στρατηγικός κόμβος για την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία. Οποιαδήποτε διαταραχή, και ιδίως οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της Διώρυγας του Σουέζ –μέσω της οποίας διέρχεται μεγάλο ποσοστό παγκόσμιου εμπορίου και ενέργειας – μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και τις εμπορικές ροές.
Η Ελλάδα, ως χώρα που ενεργειακά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, βρίσκεται σε ευάλωτη θέση. Η αύξηση του κόστους ενέργειας πλήττει κατευθείαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ακόμα προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μετά τις κρίσεις των προηγούμενων ετών. Την ίδια ώρα, μια γενικότερη αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την τουριστική εικόνα της χώρας μας – είτε λόγω ανησυχιών των επισκεπτών, είτε λόγω προβλημάτων στις διεθνείς μεταφορές.
Χρειάζεται άμεση κινητοποίηση: από τη μία πλευρά, πολιτική πίεση για ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. Από την άλλη, εσωτερικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας και ειδικά προγράμματα για τον τουρισμό.
Η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη. Είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας και ορθών αποφάσεων. Εύχομαι η φωνή της λογικής να υπερισχύσει, ώστε να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και να μην οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομία σε νέα δοκιμασία.»
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Ειδήσεις3 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα9 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας8 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Αθλητισμός6 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12
-
Αθηναίων6 μήνες ago
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν