Επιχειρήσεις
Αναπτυξιακός Νόμος: Διπλασιάζονται τα όρια ενίσχυσης – Νέα καθεστώτα και κίνητρα
Σημαντικές αλλαγές φέρνει ο Αναπτυξιακός Νόμος 4887/22, με διπλασιασμό των ορίων ενίσχυσης για επιχειρήσεις, νέα καθεστώτα χρηματοδότησης και πρόσθετα κίνητρα για ταχύτερη αδειοδότηση. Οι τροποποιήσεις στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη στήριξη επενδύσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.
Καταργείται το καθεστώς «Έρευνα & Εφαρμοσμένη Καινοτομία» και αντικαθίσταται από τρία νέα: «Σύγχρονες Τεχνολογίες», «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Χειροτεχνία» και «Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης».
Προστίθεται νέο κίνητρο χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου, ενισχύοντας τα υφιστάμενα εργαλεία που είναι: φοροαπαλλαγή, επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότηση νέων θέσεων εργασίας.
Εισάγεται επίσης κίνητρο ταχείας αδειοδότησης, κυρίως για μεγάλες επιχειρήσεις και περιοχές ειδικής ενίσχυσης.
Σε συνεργασία με τις τράπεζες, το υπουργείο Ανάπτυξης θα προσφέρει δάνεια με κρατική εγγύηση ή επιδότηση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις των οποίων τα σχέδια έχουν εγκριθεί για ένταξη στον νόμο.
Μια σημαντική βελτίωση είναι ότι πλέον και οι μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν επιχορήγηση. Επιπλέον, τα όρια για ενίσχυση μέσω φοροαπαλλαγής αυξάνονται κατά 50%.
Σύμφωνα με την Anodos Consulting, σημαντική είναι και η δυνατότητα να καταθέτει κάθε επενδυτικός φορέας το ίδιο επενδυτικό σχέδιο σε περισσότερα του ενός καθεστώτα ενίσχυσης, υπό την προϋπόθεση τήρησης των βασικών όρων. Μόλις εγκριθεί από ένα, απορρίπτονται αυτοδίκαια οι υπόλοιπες αιτήσεις για το ίδιο έργο.
Οι τροποποιήσεις θεωρούνται θετικές, καθώς διευρύνουν τα επενδυτικά κίνητρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, παραμένουν προβλήματα, κυρίως λόγω καθυστερήσεων στις διαδικασίες υλοποίησης των πρώτων κύκλων του νόμου 4887/22.
Οι προθεσμίες δεν τηρήθηκαν, γεγονός που οδήγησε πολλούς επενδυτές να χάσουν την εμπιστοσύνη τους ως προς την εγκαιρότητα έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων. Η νέα φάση του νόμου οφείλει να εξασφαλίσει βελτιωμένο σύστημα εγκρίσεων και να τηρεί τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.
Επιπρόσθετα, πρέπει να διασφαλιστεί η επάρκεια χρηματοδότησης όλων των εγκεκριμένων σχεδίων. Επενδυτές ζητούν επίσης αναθεώρηση του κριτηρίου αύξησης θέσεων εργασίας σε σχέση με το ύψος της επένδυσης, καθώς αυτό δεν είναι ρεαλιστικό για τομείς όπως η μεταποίηση που βασίζεται στην αυτοματοποίηση. Αντίθετα, σε κλάδους όπως ο τουρισμός η δημιουργία νέων θέσεων είναι πιο άμεση και εφικτή.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αλίμου3 εβδομάδες ago
Άλιμος: Τα δύο σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες της τροχαίας
-
Ειδήσεις6 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα1 ημέρα ago
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2025: Πότε και πώς ανακοινώνονται τα ονόματα
-
Βριλησσίων5 έτη ago
Δήμος Βριλησσίων: Άγνωστοι βανδάλισαν το Θέατρο Νταμάρι-Αλίκη Βουγιουκλάκη
-
Κεντρικό Θέμα12 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα12 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας11 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ