Ειδήσεις
Τράπεζες και πιστωτική επέκταση: Η Ελλάδα στις κορυφαίες θέσεις της ευρωζώνης
Σε ανοδικούς ρυθμούς κινούνται οι εκταμιεύσεις νέων δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίες.
Ειδικότερα σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις με ρυθμό αύξησης κοντά στο 16% έτρεξαν οι εκταμιεύσεις νέων επιχειρηματικών δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του έτους, αγγίζοντας τα 1,21 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά αφορούν επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τον Ιούνιο ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα για δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ήταν ο δεύτερος υψηλότερος στην ευρωζώνη, στο 16,6% .
Το ποσοστό αυτό είναι εξαπλάσιο του μέσου ετήσιου ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις για το σύνολο της ευρωζώνης (2,7%).
Στην πρώτη θέση στην σχετική κατάταξη βρίσκεται η Λιθουανία με ετήσιο ρυθμό 19,2%, στη δεύτερη η Ελλάδα με 16,6%, στην τρίτη η Κροατία με 12,2% και στην τέταρτη θέση η Εσθονία με 11,2%. Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ολλανδία με ετήσιο ρυθμό αύξησης 10,7%.
Τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν Λουξεμβούργο (-5,2%), Γερμανία (0,3%), Ιταλία (0,4%) και Φινλανδία (0,7%).
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα εμφάνισε την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην ευρωζώνη , όσον αφορά το ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του (μη χρηματοπιστωτικού) ιδιωτικού τομέα, με ετήσια αύξηση 11,1%.
Στην ευρωζώνη, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,9%. Προηγούνται η Κροατία με 13,3% και η Εσθονία με 11,8% έναντι μέσου όρου 2,9% στην ευρωζώνη. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται Φινλανδία (0,5%), Αυστρία (1,0%), Ιταλία (1,4%) και Γερμανία (2%).
Ο αυξημένος ρυθμός εκταμιεύσεων, όπως έχουν επισημάνει μεταξύ άλλων σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τραπεζικά στελέχη, υποδηλώνει και τη βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης και έγκρισης δανείων από την πλευρά των τραπεζών, ιδίως όσον αφορά την αξιολόγηση του επιχειρηματικού σχεδίου και της ικανότητας αποπληρωμής. Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει πλέον στη δημιουργία μονάδων και διευθύνσεων αποκλειστικά για την χρηματοδότηση της μεσαίας επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας τον ρόλο των τραπεζών ως μοχλού χρηματοδότησης της ανάπτυξης.
-
Ιλίου3 έτη ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Αλίμου1 εβδομάδα ago
Άλιμος: Τα δύο σημεία που θα τοποθετηθούν κάμερες της τροχαίας
-
Ειδήσεις5 μήνες ago
Νόμπελ Ειρήνης: Πάνω από 300 οι υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο
-
Κεντρικό Θέμα11 μήνες ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα11 μήνες ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Αγίας Βαρβάρας10 μήνες ago
Συναυλία με Nivo, Goin’ Through και Γιώργο Αλκαίο – ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΒΡΟΧΗΣ
-
Ελλάδα3 έτη ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Αθλητισμός8 μήνες ago
ΑΜΑΡΥΣΙΑ PRO: Το μεγάλο πυγμαχικό event έρχεται στο κλειστό του Αγίου Θωμά στις 22/12